Термінатори корупції

07 червня 2021, 13:57
Власник сторінки
0
11

Украдене щастя киян

Махінації з нерухомістю, у всі часи надавали розумним та сміливим людям, величезні прибутки. А масштабні махінації з нерухомістю, надавали просто казкові прибутки.

 У комунальників теж є такі амбітні корупційні проекти, зокрема це  продаж товарів та послуг, виробниками та надавачами яких є комунальні заклади, за зниженими цінами з додатковими бонусами. Це коли комунальними підприємствами виробляються товари та надаються послуги, що продаються або передаються на комісію за зниженими цінами «своїм» приватним компаніям-посередникам, які їх продають вже за реальними ринковими цінами.

Прикладом таких схем, є наведена аудиторами КМДА (Київаудит гов юа), схема по реалізації комунальним «Спецжитлофондом» квартир,  у побудованих цим підприємством будівлях. У багатоповерховому  будинку по вул. Теремківській, 3,  близько 40%  квартир, були реалізовані трьом фірмам-посередникам, зі знижками від 3,8% до 25%. Впровадження такої схеми реалізації  квартир, наголошують аудитори, призвело до втрати тільки на одному побудованому будинку,  потенційних грошових надходжень до бюджету Києва, близько  13 мільйонів 240 тисяч гривень, які комунальний «Спецжитлофонд» мав би змогу заробити, якщо б продавав квартири за ринковими цінами самостійно, без участі «своїх» приватних посередників.

Але це не все. Більшість майнових прав на квартири, які комунальники продають посередникам, реалізуються з відтермінуванням (затягуванням) сплати вартості квартир на рік чи два. Квартири комунальниками продаються приватним посередникам за зниженими цінами, буквально поверхами, і відбувається це, коли будівництво будинку тільки починається (наприклад виритий лише котлован). У той час ціни на квартири є мінімальними. Посередники ж, більшість частину квартир реалізують, коли будинок добудовується і ринкова ціна на квартири  є відсотків на 20 більше, ніж вона була на початку будівництва. І вже з цих грошей розраховуються з комунальним підприємством. Така схема з перепродажу квартир, на кожному будинку додає до корупційного заробітку комунальних комерсантів  приємний  бонус, у вигляді 15-20 мільйонів гривень, в залежності від загальної житлової площі будинку. 

Але і це ще не все. Комунальники отримають, в середньому 10-15 відсотків відкатів від вартості  будівництва, що віддає їм приватна генпідрядна будівельна організація, яка перемогла на комунальному тендері по будівництву  житлового будинку та будує цей будинок. Мова йде про відкати з грошей, які комунальне підприємство, як замовник будівництва, перераховує генпідрядній організації на проведення будівельних робіт. Середня ціна зведення звичайного багатоповерхового житлового будинку у Києві, сягає від 300 мільйонів гривень. 10 відсотків – це 30 мільйонів гривень відкату. 

Ви  може здивуєтесь, але і це, ще не все. Під час проведення будівництва, часто, будівельна генпідрядна організація що будує будинок, за узгодженням з комунальним підприємством-замовником будівництва, придбає більш дешеві будівельні матеріали, ніж ті, що зазначені у кошторисній документації на будівництво. Іноді навіть без внесення змін до проектно-кошторисної документації. На ціну квартири, у сторону зниження вартості, така маніпуляція не впливає. Зекономлені мільйони, поділяються навпіл або у близькій до цього пропорції  -  між керівниками-комунальниками та керівниками генпідрядної організації.

Порахувавши загальні прибутки комунальних підприємців на будівництві тільки одного будинку, можна з упевненістю сказати, що їх життя - це не просто життя, а справжня казка.

Подібні золоті схеми діють і в багатьох інших притулках корупції - комунальних будівельно-ремонтних підприємствах Києва, очільники яких вкрали стільки комунальних грошей, що онуки їх онуків будуть жити заможно та щасливо, завдяки світлим  головам своїх дорогеньких дідусів - засновників династій мультимільйонерів.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.