Енциклопедія корупції: невідомий Київ. Частина - 4.

04 червня 2021, 14:51
Власник сторінки
0
13

Як майже вкрали 800 мільйонів гривень з київського бюджету та інше.

2. Погріти руки на бюджетних коштах, вкрадених під час оплати  робот та послуг, які ніколи не надавались і не проводились, є вищим пілотажем корупційної  справи. Це коли роботи та послуги по документам проведені-надані (або надані частково), а по факту роботи ніколи не проводились, послуги не надавались. 

Складно? Так. Але і прибутковість у таких операціях перевищує всі можливі очікування.

Яскравою ілюстрацією цьому є розкрадання у КП «Плесо» 16 мільйонів 200 тисяч бюджетних гривень, толерантно сплачених дружнім приватним компаніям, які на постійній основі перемагають на комунальних тендерах.  Як зазначено у звіті аудиторів КМДА за 2019 рік, маючи власний персонал та спеціальну техніку для проведення  робіт по прибирання київських пляжів, комунальне підприємство сплачувало приватним підприємствам гроші, навіть не маючи документів, підтверджуючих, що роботи передбачені договором з підрядними організаціями, взагалі виконувались.

До речі, були у комунальному житті й такі, майже вдалі, намагання потрусити міський бюджет, коли  під час закупівлі робіт по будівництву та ремонту київських доріг,  для бюджету було б дешевше викласти міську автодорогу золотими чи платиновими злитками зі сховищ Нацбанку України, ніж замовити за бюджетні кошти будівництво автомагістралі.

Підтвердженням цьому є історія по розкраданню бюджетних коштів, яка була попереджена у 2019 році через вчасне журналістське розслідування, а саме спроба «нагріти» київський бюджет на суму  в  800 мільйонів гривень.  Це була така одна з комунальних афер, якій би позаздрив сам Леонід Михайлович Черновецький. 

Оборудку, яка беззаперечно є шедевром корупційної думки, здійснювали під  час будівництва відрізку Великої окружної дороги, що будується від проспекту М.Рокосовського до вулиці Богатирської.  Комунальними підприємцями з КП «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд  м. Києва», до складу робіт з будівництва Кільцевої дороги,  на ділянці довжиною в  1 кілометр 806 метрів,  були включені додаткові роботи з заміни слабких та торфованих ґрунтів, в результаті чого кошторисна вартість робіт по прокладанню дороги збільшилась на 800 млн. грн. 

Але одразу після перевірки фактів викладених у журналістському розслідуванні, виявилось, що з торфованими ґрунтами усе гаразд, бо їх на зазначеній земельній ділянці, майже немає, проте кошти на їх виїмку та заміну землею, у кошторисі передбачили і ледве не вкрали. 

Ось так, завдяки недостовірним даним, безпідставно внесеним у кошторисну документацію, щорічно без упину розкрадають сотні мільйонів гривень на будівельних комунальних об’єктах Києва.

Корупційні комунальні функціонери, на сьогодні до того знагліли, що   навіть замовляють через систему «ProZorro», у «своїх» будівельних компаній,  проведення ремонтних робот на об’єктах, які взагалі не існують у природі. Або ж проводять конкурсні процедури з повторними закупівлями  ремонтних робіт, які були вже виконані за невеликий проміжок часу до цього та сплачені. Тобто 2-3 рази, на папері,  ремонтують об’єкт, який ремонту не потребує.
Такі вони відмінники корупційної справи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.