Енциклопедія корупції: невідомий Київ. Частина 3.

03 червня 2021, 16:33
Власник сторінки
0
17

Підлеглі Віталія Кличка у боротьбі за фінансові потоки або пограбування по-київськи.

Все минає, все змінюється у світі, незмінною залишається лише київська комунальна корупція та її тріумфальні перемоги, над Києвом та киянами, які щороку, впродовж багатьох років, виплачують корупційній спільності мільярдні репарації.

Се ля ві. Перемагає сильнійший. А корупціонери  сьогодні, сильні як ніколи, і у Києві  їх,  сила-силенна. Такі вони, наші місцеві багаторічні реалії.

Комунальні королі хабарів та відкатів, організовують вдалі спустошливі набіги на бюджет Києва та нещадно розоряють міську скарбничку; міські депутати, за хабарі, продають своїх  виборців - з земельними ділянками, житловими будинками і прибудинковими територіями;  комунальні чиновники і посадовці, жваво розтягують комунальні гроші та допомагають пройдисвітам віджимати комунальні адміністративні будинки, нежитлові приміщення та земельні ділянки; талановиті молоді фахівці, шукають свою долю у корупційній діяльності - на побігеньках у злодійкуватих комунальних босів; міська та районні державні адміністрації,  є  керуючими та творчими центрами корупції, а комунальні підприємства її осередками.

Як з’ясувалося, справні комунальні корупціонери, виявилися розумнішими ботанів з Кремнієвої долини, з їхніми високотехнологічними стартапами та штучним інтелектом. Корупційні стартапи, які реалізують київські комунальники, набагато простіші, але не менш геніальні, ніж проекти каліфорнійських розумників. Єдине, що на превеликий жаль комунальних комерсантів, обмежує їх моторну діяльність, це розміри бюджету Києва, який для них є головним джерелом прибутків.

Мало хто знає, що крім офіційного бюджету  Києва, щорічно затверджуваного Київською міською радою наприкінці кожного року, існує неофіційний комунальний корупційний бюджет міста Київ, який ніким не затверджується, але має багатомільярдні прибутки та чисельних                           вигодонабувачів різного штибу.

Прибуткова частина комунального корупційного бюджету міста Києва, безпосередньо залежить від офіційно затвердженого Київрадою бюджету Києва та складається з грошей вкрадених з цього бюджету, під час здійснення   державних(тендерних) закупівель, коштів переданих у якості хабарів чиновникам за надання дозволів та погоджень, придбання за зниженою ціною об’єктів комунальної власності, хабарів контролюючим міським органам за не притягнення до відповідальності у різних сферах підприємницької діяльності та з коштів, зароблених у інших видах  комунального бізнесу.

За  нашими прямими та опосередкованими підрахунками, в останні декілька років щорічний комунальний корупційний бюджет Києва дорівнював 10 мільярдам гривень, тобто майже 15 %  щорічного офіційного бюджету Києва. Точні цифри невідомі, бо  статистичні дані з цього приводу доки що відсутні. Корупціонери залюбки розкрадали би і більше, але все ж таки бюджет Києва – столиці самої бідної країни Європи, це не бюджет Парижу або Лондону, тут дуже багато не вкрадеш, хоча і прибіднюватися теж не треба – доларових мультимільйонерів серед комунальних корупціонерів повно-повнісінько.

До каси комунального корупційного бюджету Києва, гроші потрапляють різноманітними звивистими, повитими млою шляхами, але є найбільш типові корупційні заходи, які застосовуються комунальниками у своїй «роботі». До них належать наступні схеми:

1. Розкрадання бюджетних коштів під час придбання на конкурсних торгах (тендерах) товарів, робіт та послуг за завищеними цінами, є мегапопулярною та найулюбленішою схемою корупціонерів. Це коли фактичну вартість товарів, робіт та послуг подвоюють або потроюють, хоча ті ж самі товари, роботи та послуги на ринку, можна придбати у два-три рази дешевше.

Основні корупційні прибутки комунальні підприємці отримують з бюджетних коштів сплачених під час ремонтних, будівельних та рекреаційних робіт, придбання будівельних матеріалів, автомобільної та спеціальної техніки, під час виконання дорожніх робіт та робіт по будівництву/ремонту транспортної інфраструктури. 

Наочним прикладом такого розкрадання бюджетних коштів, є придбання  КП «Київзеленбуд» спеціальної техніки для власних потреб - коли комунальники майстерно впоралися з мегазадачею по витрушуванню з київського бюджету суми, що дорівнювала піврічним бюджетам багатьох містечок Київської області. Тоді, корупційна маржа комунальних посадовців та посередників-продавців, при продажу цієї техніки становила від 95 відсотків до 241 відсотка реальної вартості товару та склала 104 мільйони 970 тисяч 56 грн., на що звернули увагу, у своєму звіті за 2019 рік, аудитори КМДА. 

Взагалі-то слова «вкрасти» або «корупція», у своєї діяльності комунальні підприємці не використовують. Звичайно, розмовляють на  професійному жаргоні бізнесменів, бо вони і вважають комунальний бізнес звичайним, ну може трохи специфічним, але бізнесом. Врешті-решт, це не запізнілих перехожих  вночі трусити на гроши, у темних провулках.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.