Брудна сімка Києва: екологічні проблеми, що вимагають термінового вирішення

07 жовтня 2020, 17:48
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
26
Брудна сімка Києва: екологічні проблеми, що вимагають термінового вирішення

Столиця України давно живе в стані екологічного лиха, але його масштаби багато хто почав усвідомлювати тільки опинившись без можливості виїзду під час карантину.

Кияни провели літо в місті і були шоковані тим, як тут брудно і наскільки нічим дихати. У Києві маса екологічних проблем, але 7 з них вже давно стали критичними:

1. Автотранспорт. Причина 80-85% забруднення повітря - машини, яких стає все більше. Найбрудніше в районі автомагістралей. Ввезення "евроблях" погіршує ситуацію: часто це авто, що не відповідають екологічним стандартам.

2. "Київтеплоенерго". У його експлуатації ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і завод "Енергія". Найгірше справи йдуть у заводу: в довколишніх районах багато років огидно пахне. У 2020 році його зупинили і почали модернізацію. Роботи провели і на ТЕЦ. З чим все погано, так це з трубами: з 2700 км мереж за 2 роки замінили тільки 230 км.

3. "Київводоканал". Головна біда - Бортницька станція аерації. Зараз там вже 8,5 млн кубометрів фекалій, це майже в 3 рази більше допустимого. А місто продовжує рости ... Також Київ за добу споживає 700 тисяч кубометрів води, яку очищають хлором. Зберігають хлор в гігантських балонах - просто уявіть собі витік. "Київводоканал" залишається і найбільшим забруднювачем річки Дніпро.

4. Дарницька ТЕЦ. Єдина в Києві ТЕЦ, що працює на вугіллі, використовує більше води, ніж передбачено нормами, і завдає збитків навколишньому середовищу приблизно на 1 млн грн. Хоча ситуація трохи покращилася: деякі котли перевели на природний газ, а в 2020 році оснастять електрофільтрами.

5. "Радикал". Це київський Ртутний Чорнобиль. На виробництві десятки років використовували ртуть. У фундаментах заводу і грунті зібралося близько 200 тонн речовини. За демеркуризації немає ані чіткого рішення, ні необхідного мільярда гривень.

6. "Радон". Спецпідприємство було створено в 1960 році як могильник для радіоактивних відходів "неядерного" циклу (від лікарень, промисловості і т.д.). Влада роками думали, як все це зібрати і перепоховати. Але грошей немає, і про очищення сховища не чути.

7. Полігон №5. Побудований в 1986 році на площі 64 га в селі Підгірці. Щороку туди скидають 1,2 млн тонн відходів, половина - з Києва. Ресурс відпрацьований 20 років тому. З тих пір його латають, але не модернізують. А сміття везуть і везуть ...

Збиток підприємств величезний, але радикального рішення немає. Місто повинно отримувати воду, тепло, вивозити сміття, відводити стічні води ... Не перестануть їздити машини. Ніхто не закриє ТЕЦ, тому що жителі замерзаючих мікрорайонів знесуть такого ентузіаста разом з кабінетом.

Що робити? Розробляти стратегії і поетапно усувати загрози, крок за кроком, об'єкт за об'єктом. Бездіяльність - прямий шлях до катастрофи. І ми по ньому вже йдемо.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: воздух,экологическая катастрофа,екологія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.