Скільки шкіл і садків в мікрорайонах потрібно для щастя?

28 травня 2019, 16:11
Власник сторінки
Громадський діяч
1
89
Скільки шкіл і садків в мікрорайонах потрібно для щастя?

На сьогодні в усіх обласних центрах України активно будують багатоповерхівки – ця галузь не стоїть на місці. Це можна було б вважати позитивним фактором, якби не серйозне «але» -- часто забудовники не

На сьогодні в усіх обласних центрах України активно будують багатоповерхівки – ця галузь не стоїть на місці. Це можна було б вважати позитивним фактором, якби не серйозне «але» -- часто забудовники не вважають за потрібне зводити обєкти соціальної інфраструктури. Нові дитсадки, школи на інші необхідні для комфортного життя установи нерідко існують лише на паперах (та в мріях власників квартир). Частіше за все, забудовник утворює корупційну «зв'язку» з місцевою владою, вона «покриває» всі огріхи під час будівництва. В тому числі -- нестачу соціальних об’єктів. А потерпають від таємних корупційних змов мешканці нових будинків!

Найбільш показовим прикладом в цьому плані є Київ. Столиця розбудовується просто-таки «стаханівськими» темпами, але основний інтерес забудовника – якнайшвидше звести дім та продати квартири з максимальною вигодою. А там – хоч трава не рости! Мешканці змушені влаштовувати дітей у дитсадки й школи інших мікрорайонів, і як результат – критична перезавантаженість цих закладів.

Нещодавно уряд оприлюднив нові розрахункові показники згідно з державними будівельними нормами «Планування та забудова територій». За новими нормативами, на 1000 жителів необхідно не менш ніж, 135 місць в школах та не менш 38 – в дитсадках. Школи мають бути розташовані в пішохідній доступності до 750 метрів, садочки -- до 300 метрів. Про це повідомив Лев Парцхаладзе, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Він запевнив, що вже створено план заходів для вирішення проблеми нестачі соцоб’єктів. Втім, жодних гарантій не існує, що місцева влада й забудовники ці норми будуть виконувати.

Ще одна актуальна проблема. Коли майбутній власник квартири заходить на сайт нового житлового масиву, на нього миттєво обрушується шквал інформації. Свідчення про обраний житловий комплекс, хід будівництва з фотографіями, планування квартир, документи на будівництво та земельну ділянку… Такий надлишок даних створює для громадянина ілюзію відкритості інформації та надійності забудовника. Але часто на сайтах новобудов не вказується, яку інфраструктуру планується створити! Максимум там можна прочитати, що поряд є ще радянський дитсадок або школа (наразі вони перевантажені, адже не розраховані на таку кількість дітей!). Забудовники використовують радянську спадщину в своїх інтересах, жодним чином не задовольняючи потребу мешканців в створенні нових освітніх установ. Часто забудовники анонсують, що перший поверх будинка буде відведено під необхідні соціальні обєкти. Але, коли будинок завершено та здано, зовсім не факт, що ця соціальна складова залишиться. Центри розвитку дитини, садки та школи часто перетворюють, наприклад, на магазини. Річ у тім, що приміщення, які були спочатку передбачені під соціальні потреби, не передають у комунальну власність. І забудовник пізніше може використовувати їх для комерційної діяльності, а міська рада тут безсила -- бо не має права давати вказівки щодо використання приватної власності.

Ми вважаємо, що ситуацію потрібно докорінно змінювати. Для вирішення цього питання необхідно створити Державний реєстр новобудов, в якому було б чітко розписано, яка саме інфраструктура планується після створення нових будинків. Реєстр має бути інтерактивним,  максимально прозорим та відкритим для контролю з боку Державно-Будівельної Інспекції, місцевих архітектурно-містобудівних підрозділів, експертів, ЗМІ та громадськості. На законодавчому рівні варто зобовязати забудовників створювати обєкти соціальної інфраструктури в нових мікрорайонах.  Жодна містобудівна інстанція не повинна мати право прийняти будинок, якщо біля нього не створено запланованих соціальних обєктів. В реєстрі такі будинки варто позначати червоним кольором (як «ненадійні»). А на забудовника, який все ж намагається «обхідними шляхами» здати новобуд без забезпечення відповідної інфраструктури, відкривати кримінальне провадження.

 Також на законодавчому рівні необхідно зобов’язати районні адміністрації спільно з інспекцію архітектурно-будівельного контролю та представниками громадськості (інвесторів) перевіряти хід будівництва освітніх об’єктів при житлових комплексах. Потрібно детально аналізувати, на якому етапі будівництва перебуває кожен заклад. А після того, як будинок здано, необхідно контролювати, щоб соціальні обєкти в жодному разі не ставали комерційними. Тільки при такій багаторівневій системі контролю можна реально змінити невтішну ситуацію в нових мікрорайонах!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости Киева
ТЕГИ: Кличко,детский сад,новостройки
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.