Фейки про припинення польсько-українського співробітництва в гуманітарній сфері

29 листопада 2023, 09:22
Власник сторінки
0
9

.

Станом на 25 листопада у Польщі не заявляли, що з 1 січня 2024 року всі виплати українським біженцям буде припинено. Скриншот нібито з сайту уряду Польщі, що розповсюджується агітпропом, було відредаговано у фоторедакторі.

Кремлівські Telegram-канали та користувачі соціальних мереж взялися розповсюджувати фейкову інформацію про те, що Польща скасувала виплати українським біженцям з 1 січня 2024 року. На «доказ» такого рішення користувачі прикріплюють скриншот новини від 17 листопада 2023 року, нібито зроблений з офіційного сайту польського уряду.

«Польща приготувала українцям подарунок під ялинку. З 1 січня 2024 р. країна припиняє виплати українським біженцям. Закон ухвалено, інформацію розіслали відповідні державні органи Польщі. Польща була найлояльнішим адвокатом України в Європейському Союзі після держперевороту, але Зеленському швидко вдалося друга перетворити на ворога», — пишуть користувачі.

Однак, як виявилося, вказана інформація не відповідає дійсності.

Оскільки ані російські ЗМІ, ані користувачі соцмереж не надали прямого посилання на новину про відміну виплат, для розвінчання інформації про таке необхідно просто зайти на «сторінку для громадян України» на сайті польського уряду, яка містить офіційну інформацію для біженців українською мовою.

Серед опублікованих там новин  навіть згадування жодного не має про ухвалення урядом Польщі рішень про скасування соцвиплат для біженців з 1 січня 2024 року. Досі актуальними є публікації, в яких можна ознайомитись із усіма існуючими програмами для допомоги. Вивчаючи цей сайт, ми також знайшли ту саму картинку, за допомогою якої агітпроп створив фейковий скриншот. У новині «Життя і робота в Польщі — 2022» використано те саме зображення, що й у неправдивих повідомленнях, які поширюються користувачами. Окрім цього, у відредагованому «оголошенні» агітпроп припустився помилки: слово «припинюється» українською мовою слід було написати «припиняється».

Варто зазначити, що польський уряд справді публічно заявляв про можливе скорочення допомоги українським біженцям. У жовтні 2023 року представник польського уряду Пьотр Мюллер в інтерв’ю агентству PAP розповів, що рішення, прописані в законі про допомогу українцям, втратять чинність у першому кварталі наступного року і висловив сподівання, що «просто не буде потреби їх продовжувати». Станом на 25 листопада уряд Польщі не говорив, що з 1 січня всі виплати українським біженцям буде припинено.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.