Фейк про Україну та союзників

27 листопада 2023, 09:56
Власник сторінки
0
15

.

Саміт Вишеградської групи був присвячений питанням безпеки Європи. У світлі російської агресії проти України країни НАТО готуються до можливого розширення конфлікту в Європі, але не прагнуть війни з Росією.

Російські ЗМІ, коментуючи саміт Вишеградської четвірки, присвячений війні Росії проти України, поширили черговий фейк про «агресію» Європейського Союзу. Прокремлівські медіа з посиланням на слова президента Чехії Петра Павела заявили, що на зустрічі обговорювалася нібито «готовність» країн четвірки «вступити у війну проти Росії», і додали, що НАТО нібито навіть «готове напасти на Росію» після закінчення війни в Україні.

Ніяких заяв про «готовність» НАТО розпочати «вторгнення» до Росії на саміті Вишеградської четвірки не звучало – це фейк російських ЗМІ. Зустріч була присвячена питанням безпеки Європи у світлі російської агресії проти України. Сторони заявили, що Росія має нести відповідальність за людські життя та збитки, завдані українській стороні, а країни четвірки повинні «рішуче продовжувати всебічну підтримку України та її громадян».

Відповідаючи на запитання журналіста про те, як президенти Вишеградської четвірки оцінюють рівень загрози поширення російської агресії на європейські країни, очільник Чехії Петр Павел відповів, що Росії знадобиться щонайменше п’ять-сім років для відновлення боєздатності. Президент Чехії зазначив, що ці дані дуже приблизні й залежать від низки перемінних – наприклад, невідомо, в якому стані вийде Росія з війни в Україні.

У контексті неспровокованої російської агресії проти України, говорить Павел, не лише Чехія, а й НАТО загалом оцінюють Росію як основну загрозу безпеці в регіоні. Тому армії країн Євросоюзу почали активно готуватися до можливого розширення російської війни: збільшуються видатки на оборону, підвищується якість і рівень підготовки військ, констатує Павел. Президент сказав, що НАТО готується до можливого «конфлікту високої інтенсивності» й окремо наголосив, що Європа не прагне опинитися в такій ситуації.

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року країни-члени НАТО переглянули свою Стратегічну концепцію. Північноатлантичний Альянс визнав Росію «найбільш значною і прямою загрозою» безпеці в Європі. Альянс звинуватив Росію у системному використанні примусу, вибухової діяльності, агресії та анексії як інструментів зовнішньої політики, а також у здійсненні ядерного шантажу. Однак спеціально для російських «експертів», «журналістів» та вищого керівництва Росії, які заявляють про «агресію НАТО», країни-союзниці виписали пункт 9, у якому наголошується, що «НАТО не прагне конфронтації і не становить загрози російській федерації».
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.