Знову фейк московитів

09 листопада 2023, 08:39
Власник сторінки
0
26

.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний не робив таких заяв. Зазначене відео є високоякісною підробкою, так званим «deepfake», створеним за допомогою штучного інтелекту.

Мережею масово шириться відеоролик, у якому чоловік, схожий на головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного, заявляє, що президент України Володимир Зеленський нібито «ліквідував» його помічника і готує «здачу» країни ворогові.  

«Зеленський – це ворог нашої держави. Через нього ми повністю провалили контрнаступ. Закликаю українців вийти на майдани, а всіх захисників України – не підкорятися злочинним наказам командувачів. Негайно розвернути свою зброю та увійти до Києва», – каже чоловік на відео.

Насправді це відео є високоякісною підробкою, так званим «deepfake», створеним за допомогою штучного інтелекту. Під час створення deepfake-роликів одні зображення чи відео накладаються на інші відео. Для такої маніпуляції використовується методика машинного навчання під назвою GAN – генеративно-змагальна нейромережа (generative adversarial network). За допомогою цієї технології можна підробити голос. Більш докладно про те, як за допомогою штучного інтелекту зловмисники генерують фейкові відео, читайте в нашому матеріалі «DeepFake: коли нейронні мережі стають майстернішими за пропагандистів». 

Дізнатися, чи зазнало відео штучної обробки, можна за допомогою інструмента Deepware. Цей інструмент дозволяє знайти маніпуляції з обличчями, які генеруються штучним інтелектом. Deepware Scanner, проаналізувавши приписуване генералу Залужному відео, виявив, що ролик є підозрілим і має ознаки втручання. 

На те, що перед нами «deepfake», вказує також якість відео та зовнішній вигляд людини. При уважному перегляді можна помітити «миготливе» освітлення, неприродний рух повік та рота, а також у деяких моментах невідповідність міміки людини її мові.

За допомогою зворотного пошуку за зображенням у Google можна знайти оригінальний відеоролик, який найімовірніше і було використано для створення фейкового відео. Це відеозвернення головнокомандувача ЗСУ про ескалацію ситуації на прифронтових територіях України від 18 лютого 2022 року. 

Також слід зазначити, що цей відеоролик поширюється у мережі переважно через анонімні Telegram-канали та проросійські групи. Аналітикам Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки України вдалося з’ясувати, що першим це відео запостив Telegram-канал «Радио Труха», в описі якого зазначено, що вони також публікують гумористичний контент. 

«Поширюючи такі фейки, рашисти прагнуть посіяти панічні настрої серед населення та запевнити у розколі між владою і військовими», – пишуть у Центрі протидії дезінформації. У відомстві зазначають, що вони ще 7 листопада прогнозували такі інформаційно-психологічні спецоперації Кремля.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.