Фейки про роботу українського ППО

08 травня 2023, 15:30
Власник сторінки
0
14

.

Військовий аналітик Майкл Кларк не робив таких заяв. У своєму інтерв’ю для Sky News він високо оцінив роботу української системи протиповітряної оборони. Натомість він зазначив, що стратегія останніх російських атак може полягати в тому, щоб спонукати Україну витратити якнайбільше боєприпасів ППО в умовах назрівання дефіциту.

Російські ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що в ефірі телеканалу Sky News відомий британський аналітик Майкл Кларк нібито порадив Збройним силам України пропускати російські ракетні удари, щоб не витрачати дорогі запаси засобів протиповітряної оборони.

«За його словами, така тактика допоможе зберегти запаси до запланованого в майбутньому контрнаступу. Кларк також закликав військове керівництво України не використовувати американські зенітні комплекси проти недорогих дронів», – пишуть деякі російські ЗМІ.

Йдеться про ефір Sky News під назвою «Ukraine war: Professor Michael Clarke explains why Ukraine may have to ‘start letting missiles through’»  («Війна в Україні: Експерт пояснив, чому Україна може «почати пропускати ракети») від 1 травня 2023 року. Незважаючи на назву, у своєму двохвилинному коментарі військовий аналітик Майкл Кларк не робив жодних заяв про те, що Україні нібито слід «берегти запаси засобів ППО», «пропускаючи деякі з російських ракет».

У відповідь на запитання ведучої про стан української ППО Майкл Кларк зазначив, що «українські сили протиповітряної оборони працюють досить добре». Втім, за його прогнозами, в України ймовірно можуть добігати кінця запаси ракет до зенітно-ракетних систем радянського виробництва С-300, а розгортання нових батарей американської системи ППО Patriot вимагає тренувань і потребує певного часу. Водночас аналітик припустив, що Україна навряд чи «використовуватиме дуже дорогі ракети Patriot проти дешевих російських безпілотників».

«Я припускаю, що (російська – прим. ред.) стратегія нападу на Україну полягає в тому, щоб спонукати їх використовувати якнайбільше боєприпасів. Вони знають, що українські боєприпаси більш обмежені, ніж російські, навіть попри дефіцит, який створили санкції», – зауважив Майкл Кларк.

На цю маніпуляцію також звернули увагу у Центрі протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України. Там вважають, що ворог навмисно маніпулює суперечливим заголовком цього відеосюжету, щоб створити враження, ніби українська протиповітряна оборона є слабкою.

Ця дезінформація є частиною кремлівського наративу про виснаження Україною військових ресурсів, який останні кілька місяців активно вибудовує агітпроп.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.