Психотропні ліки почнуть відпускати за електронним рецептом

31 серпня 2022, 14:52
Власник сторінки
журналист
0
48
Психотропні ліки почнуть відпускати за електронним рецептом

В Україні спростять доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування. Але контроль за ліками, що містять наркотичні та психотропні речовини, — посилиться.

Запуск електронного рецепту на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року. Для медичних установ передбачено перехідний період: лікарі закладів, підключених до електронної системи охорони здоров’я, мусять призначати ці ліки за електронними рецептами. Якщо заклад не підключено до ЕСОЗ – за паперовими. Але з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3.

Аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні зареєструватися в ЕСОЗ. Це є важливою умовою для відпуску таких препаратів за е-рецептом

Як це відбувається? Водночас із отриманням е-рецепту пацієнту надходить СМС із номером рецепту та унікальним кодом, який треба повідомити в аптеці, щоб отримати призначені препарати. 

«Наркотичні препарати за електронним рецептом – ще один крок у цифровізації медичної сфери, — говорить заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич. — Цей крок спрямовано першочергово на покращення доступу до ліків, які полегшують стан пацієнтів зі складними захворюваннями. І разом з е-рецептом на антибіотики, є черговим етапом на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків». 

Одже, з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.