Ваші права і душевне здоров'я в період війни

20 червня 2022, 12:20
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
101
Ваші права і душевне здоров я в період війни

У суспільстві ще поширена помилка, що психіатри допомагають вирішувати психічні і психологічні проблеми людини. Це обдурювання. Розглянемо питання та його правові аспекти

Як не стати жертвою психіатрії в період стресу? 

Війна зруйнувала звичний життєвий устрій. Навколо багато жаху і втрат. Для більшості людей це зовсім новий досвід, і багато хто не знає, як справлятися з безпосередніми захисними реакціями організму на таку потужну і небезпечну зовнішню дію. Люди шукають способи, як впоратися з цим, як допомогти іншим і зменшити рівень тривожності, заспокоїтися, налагодити сон та інше. Раніше ми публікували рекомендації, як зберегти душевне здоров'я в умовах війни. При усій своїй простоті вони ефективно допомагають зберігати психічну стабільність.

Можливо хтось, у пошуках допомоги звертається в психіатрію. Таким людям слід пам'ятати, що методи психіатрії небезпечні для людини і часто супроводжуються порушенням прав. Якщо вам радять приймати психіатричні препарати, різного роду заспокійливі або антидепресанти, вам потрібно знати, що такі препарати по суті своїй є наркотиками і, замість вирішення проблеми, посилюють її.

За короткочасною ейфорією і уявним заспокоєнням приходять побічні ефекти, які не лише руйнують фізичне здоров'я, але й викликають такі явища, як підвищена тривожність, невмотивована агресія, думки про самогубство, глибока депресія. В цьому випадку ГКПЛ рекомендує ознайомитися з альтернативою психіатричному лікуванню.

Якщо вам пропонують лягти в психіатричний стаціонар, то вам необхідно знати, що згідно із Статтею 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» будь-яке психіатричне втручання можливо лише по добровільній усвідомленій згоді людини, якщо немає рішення суду про те, що необхідно примусова допомога. На жаль, психіатри часто через залякування, загрози або навіть насильство можуть схиляти людину до підписання нібито «добровільної згоди».

Зазвичай це відбувається вже тоді, коли людина опинилася в психлікарні і перебуває під впливом примусово введених йому психотропів, які змінюють свідомість, роблячи жахливий вплив на стан людини.

Згідно із статтею 13 Конституцій України, кожна людина має право на свободу і особисту недоторканість.

Ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше як по мотивованому рішенню суду і тільки на підставах і в порядку, встановлених законом.

Жоден психіатр не може утримувати людину в стаціонарі проти його волі, якщо про це немає рішення суду, отриманого в законному порядку при присутності на суді самої людини. Часто психіатри шахраюють і або привозять до суду людину, яку обкололи препаратами, із-за яких вона не може контролювати себе і свої думки, або роблять це заочно, взагалі без присутності суб'єкта.

Відповідно, ніяке лікування також не може застосовуватися без добровільної усвідомленої згоди, якщо немає рішення суду про примусові заходи медичного характеру.

Якщо ж ви або близький опинилися в психіатричній лікарні проти своєї волі або просто хочете піти звідти, то згідно із статтею 18 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Виписка особи, добровільно госпіталізованої в заклад по наданню психіатричної допомоги, здійснюється за письмовою заявою цієї особи або його законного представника або за рішенням лікаря-психіатра.

Для примусового утримання в психіатричній лікарні, впродовж 24 годин з моменту поміщення, має бути винесена ухвала про це комісією психіатрів, яка також впродовж 24 годин має бути розглянуто в суді. Якщо людина прийшла в лікарню добровільно, вона також добровільно має право звідти вийти.

Для цього самій людині або тому, хто їй допомагає, необхідно написати заяву з проханням про виписку і направити її в канцелярію, щоб вона була прийнята з вхідним номером. Психіатри можуть заважати виписці, але це буде порушенням прав, і законних підстав для утримання (якщо немає рішення суду) у них немає.

Знайте свої права. Бережіть себе і своїх близьких!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: психиатрия,Психіатр
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.