Безсоння

04 травня 2022, 09:37
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
72
Безсоння

Високий рівень небезпеки, постійний стрес і порушений режим можуть позбавити сну. Як впоратися з безсонням, поліпшити якість сну і висипатися в екстремальних умовах.

Спроба вирішувати питання снодійними, седативними або заспокійливими засобами може тільки погіршити ситуацію. Більшість таких препаратів мають руйнівні побічні ефекти, негативно впливають на емоційний стан людини і викликають звикання.

Щоб ефективно впоратися з проблемою, необхідно розуміти механізм роботи організму. За нормальний сон відповідає гормон мелатонин. Він виробляється в шишковидному тілі мозку в темряві в період з 22:00 до 4:00 і циркулює по усьому тілу. Дефіцит мелатонина може виникати з наступних причин:

·         Порушення режиму дня

·         Зміна звичайних робочих ритмів на позмінні

·         Значна присутність білого світу

·         Велика кількість кави і міцного чаю

·         Нестача сонячного світла і позитивних емоцій зменшує вироблення іншого гормону - серотоніна, який потрібний для достатнього синтезу мелатонина

·         Бідний одноманітний раціон

·         Стрес, як такий, через що порушуються робота усього організму

Щоб впоратися з безсонням, намагайтеся в денний час бути на сонці – воно провокує вироблення потрібного гормону. Гуляйте, якщо для цього є безпечні умови, від півгодини до двох. Намагайтеся свій день вибудовувати так, щоб в нім було місце приятым враженням, спілкування з близькими, допомога іншим людям.

Зверніть увагу на свій режим, і намагайтеся лягати і пробуджуватися в однаковий час. Це стабілізує функції організму і внесе більше порядку.

Приділіть увагу своєму раціону харчування. Виробленню мелатонина сприяють як тваринні продукти: жирна риба, яйця, твердий сир, молоко (склянк теплого молока на ніч нормалізує сон); так і рослинні: капуста, зелень, вишня, помідори, перець і інші. Також багаті мелатонином горіхи, насіння, мед, рослинні олії.

Забезпечте собі темряву на спальному місці. Вимикайте світильники, телефон і комп'ютер. Можна використати пов'язку на очі – саме попадання світла на сітківку блокує вироблення мелатонина.

Якщо у вас ситуація занадто вийшла з під контролю, можна застосовувати мелатонин в капсулах або пігулках. Для цього зверніться до лікаря. Мелатонин в пігулках ефективно заповнить його дефіцит в тілі. Він діє м'яко і не токсичний, як снодійне.

У будь-якому випадку, вам не варто мучитися безсонням – ситуацію легко можна виправити, приділивши цьому трохи уваги. Будьте здорові і бережіть себе!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Самопомощь,Война с Россией
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.