Як зберегти душевне здоров'я під час війни

01 квітня 2022, 08:23
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
37
Як зберегти душевне здоров я під час війни

Війна – це безумство. Прості засоби збереження стабільного душевного стану під час сильного стресу дає лікар Світлана Казарова

Громадянська комісія з прав людини (ГКПЛ) завжди відстоювала права людини у сфері душевного здоров'я. Війна – це крайній ступінь зазіхання на права людини і його душевне здоров'я. Ми не можемо стояти осторонь. Як правозахисна організація, ми різко засуджуємо військову агресію Росії в Україні.

На допомогу нашим громадянам публікуємо рекомендації лікаря, як зберегти своє душевне здоров'я у важких умовах. Рекомендації надає лікар з функціональної діагностики, терапевт Svitlana Kazarova.

Більшість з нас опинилися в місцях бойових дій або поряд, але власного досвіду як жити в реальні часи війни у нас не багато, а у більшості зовсім немає. І тому ми не маємо «природнього імунітету» до такого роду подій. Ми не маємо досвіду, як справлятись з таким та вижити фізично та психологічно.

Але у суспільства і науки є вже такий досвід та дієві рекомендації, як вистояти, пережити такі події та залишатись психологічно і фізично здоровою людиною. Реакція на стресову ситуацію у кожного може бути індивідуальною. Хтось буде зразу щось робити, хтось може впасти в ступор і не зможе навіть поворухнутись, хтось буде постійно плакати, хтось знайде щось над чим можно поглузувати, хтось може замкнутись та не розмовляти, хтось може постійно балакати – але треба розуміти, що це все захісні реакції організму і проявляються вони в кожного по-своєму.

Враховуючи те, що стресова ситуація має пролонгований характер, основним та дуже важливим є піклування про себе, щоб вижити, та бути здатним допомагати іншим. Що можна робити?

Новини

Об’єм новин зашкалює. Багато жахливих фото та відео, що негативно впливають на психоемоційний стан людини. З’являється надмірна тривожність, страхи та інші прояви порушення психоемоційного стану. Варто зменшити об’єм «споживання» новин до мінімуму. Один канал для перегляду, якому ви довіряєте, або який подобається; свідомо не дивитися фото та відео. Якщо можете відмовитись від всіх новин, крім перегляду офіційних заяв представників влади, це дуже швидко допоможе покращити ваш психологічний стан.

Їжа, вода

Коли людина знаходиться в стресовому стані, вона не відчуває елементарні потреби тіла, забуває, що тілу треба вода та поживні речовини. Коли постачання рідини та поживних речовин в тіло обмежено, функціонування тіла порушується, може виникати слабкість, головна біль, запаморочення, знижується чіткість та швидкість реагування, адекватність прийняття рішень, від яких залежить ваша безпека та ваших близьких. Тому ви маєте це контролювати та взяти відповідальність за себе і ваше оточення – регулярно вживати рідину та їжу.

Сон

В стресовому стані порушується сон, але вiн є дуже важливим. Треба спати не менш 7-8 годин на добу. На стан сну позитивно впливає виконання звичних щоденних дій. Наприклад, наведення порядку навколо себе. Ви можете скласти свої речі, витерти стіл, помити посуд, ідеально – генеральне прибирання домівки або навколо домівки. Навіть якщо ви не вдома, наведення порядку довкола підіймає настрій, додає натхнення.

Прогулянки

Якщо це безпечно! Ходіть вулицею, та дивитись на об’єкти довкола. Жахіття обставин, в яких ми живемо, змушує нас ховатись в середину себе, робитись маленькими. Дивлячись на об’єкти довкола, ми витягуємо свою увагу назовні, починаємо бачити ті речі, які для нас вже стали непомітними, але вони існують тут і зараз. Можна помітити бруньки на деревах, птахів, якого кольору стіни будівлі навколо, або якого вони розміру та інше. Таку прогулянку можна здійснювати удвох, але обговорювати не новини, а оточуючі об’єкти. Поки не підніметься настрій.

Коли ми знаходимось в стані страху та тривоги ми рефлекторно можемо затримувати дихання, або дихати поверхнево, тому обов‘язкове перебування на свіжому повітрі. Нормальне функціонування нашого тіла неможливо без кисню. Від його нестачі страждає в першу чергу головний мозок, а це знову адекватність, швидкість прийняття правильних рішень, гарний настрій та здоровий сон. Прогулюючись, слідкуйте за глибиною свого дихання.

Допомога іншим

В малому чи у великому. Чим можете, як можете. Якщо ви відчуваєте в собі сили, зробіть якусь добру справу іншим. І я впевнена, що ви здатні будете посміхатись і навіть щиро радіти. Миру нас всім!

Бережіть себе, піклуйтесь про близьких і ми обов’язково переможемо!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: здоровье нации,Война с Россией,Война в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.