Хто и для чого розхитує Україну

04 грудня 2021, 12:43
Власник сторінки
Журналист
0
102
Хто и для чого розхитує Україну

З огляду на останні події у світі та Україні, словосполучення «інформаційна війна» та «інформаційна зброя» набули широкого застосування як у вітчизняному, так і зарубіжному комунікаційному середовищі.

Агресивна інформаційна політика, яку Росія останнім часом реалізує у Європі, зокрема і в Україні, спричинила необхідність адекватної реакції у сфері інформаційної безпеки. І хоча політичні, військові, економічні та інформаційні протистояння продовжують бути невід’ємним атрибутом сучасних суспільних відносин, саме інформаційні конфлікти вийшли на якісно новий рівень розвитку.

З огляду на останні події у світі та Україні, словосполучення «інформаційна війна» та «інформаційна зброя» набули широкого застосування як у вітчизняному, так і зарубіжному комунікаційному середовищі.

Ось уже другий тиждень поспіль основне питання, яке дуже непокоїть українців – «Чи буде чергове вторгнення Росії до України?»" Але, так само як і у 2014-му для реалізації такого вторгнення, країні-окупанту потрібні відповідні сприятливі умови, а не лише наявність військового потенціалу.

Серед таких «сприятливих умов» практично повний комплекс явищ, що дестабілізують країну. Зокрема, дестабілізація політичної системи, соціально-суспільної, економічної, енергетичної тощо. І саме це ми можемо спостерігати сьогодні.

Здавалося, який дивний збіг, але саме тоді, коли відзначається зростання концентрації російських військ на кордоні з Україною, а інформація про вторгнення набуває дедалі більшого резонансу, українськими містами в черговий раз «прокотилися» акції антивакцинаторів, які стали одним із елементів дестабілізації соціально-суспільної обстановки в країні. І зараз, коли про загрозу вторгнення йдеться з усіх екранів, на вулицях в черговий раз світяться однотипні плакати «Скажи ні COVID-фашизму!», «Скажи ні COVID-геноциду!», «Скажи ні обов'язкової вакцинації!», «Скажи ні дослідам над дітьми!», «Скажи ні цифровому гетто!»… Кожен із цих людей несе пряму відповідальність за кожну смерть від коронавірусу. Але, крім негативної ролі в рамках боротьби з пандемією, ці люди відіграють важливу роль і в гібридному проекті країни-окупанта.

І що ж це, якщо не точна відповідність класичної концепції підготовки окупації – дестабілізація соціально-суспільної обстановки напередодні вторгнення?

Як відомо, лідери руху анітвакцинаторів, які були затримані, фінансувалися та курирувалися з Росії. Очевидно, що цей проект було створено не лише для того, щоб значно загальмувати процес вакцинації в Україні, яка не допустила російський «Супутник-V». У цього проекту куди довготриваліші та загрозливі для стабільності країни цілі. І активізація цього руху саме зараз, саме в цей нестабільний та небезпечний для всієї країни момент, говорить багато про що.

Нагадаємо, нещодавно Служба безпеки викрила киян, які займалися обслуговуванням ботоферми, що поширювала антиукраїнський контент та розхитувала протестні настрої у країні. Зловмисники управляли майже 6 тисячами ботів. Здебільшого це контент, спрямований на посилення протестних настроїв в Україні, у тому числі антивакцинаторських.

За даними слідства, до групи входило 9 мешканців Києва. Вони розробили і використовували спеціалізовані програми та обладнання, яке дає змогу управляти ботами у популярних соціальних мережах.

При цьому ботоферма мала й інші напрямки діяльності. Зокрема зловмисники розміщували рекламу шахраїв, які заманювали потенційних жертв на фішингові сайти банківських установ, міжнародних брокерських проєктів та онлайн-казино задля викрадення у них коштів.

Правоохоронці з’ясували що також ділки перебували у змові з власниками шахрайських кол-центрів, регулярно передаючи їм дані про своїх читачів. За попередньою інформацією, за кожну таку жертву зловмисники отримували грошову винагороду.

Також, у грудні кіберфахівці СБУ  викрили потужну «ботоферму» у Чернівцях. Ділки спеціалізувалися на «вирощуванні» бот-акаунтів у соціальних мережах, які вони продавали на чорному ринку. За наявною інформацією, зловмисники створили і «розкрутили» понад 20 тис. ботів.

Оперативники встановили, що більшість бото-профілів скупили проросійські агітатори. Ботів використовували для дискредитації української держави та Збройних Сил України, для виправдання збройної агресії РФ та підбурювання «антивакцинаторських» настроїв.

За даними слідства, до групи кібербізнесменів входило близько 15 осіб. Діяльність проводили у спеціально орендованому офісі в Чернівцях.

Крім того, фахівці Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки СБУ у листопаді 2021 року припинили та нейтралізували 53 кібератаки на інформаційні системи органів державної влади.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: военная доктрина России,вакцинация,социальное недовольство,акции протеста,хаос,информационная война,русские оккупанты,гибридная война
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.