Парадокси психіатрії

19 травня 2021, 10:24
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
24
Парадокси психіатрії

Онлайн видання «Думська» повідомляє про мітинг, який влаштували міщани і родичі пацієнтів психіатричної лікарні №4 Білгород-Дністровського, Одеської області.

Причина виступу в тому, що з 1 травня 2021 частину пацієнтів повинні були виписати і відпустити додому. Здавалося б, хороша новина, але родичі протестують ПРОТИ того, щоб пацієнтів виписували. Як повідомляє видання, багато пацієнтів живуть в цих стінах більше 30 років, втратили соціальні навички і зв'язки, хтось з них бездомний, когось не хочуть приймати опікуни, а частина неадекватні. І тут виникає низка запитань.

Якщо людям після 30 років лікування, яке проводив кваліфікований дорогий персонал психіатричної лікарні, витрачаючи великі кількості недешевих психотропних препаратів, не стало краще, то чи є в такому лікуванні сенс? Директор лікарні Антоніна Гойдалка скаржиться на реорганізацію цього комунального підприємства. Тепер фінансувати будуть тільки лікування гострих психічних станів і після стабілізації хворих потрібно виписувати, а фінансування припиняється. Але хіба не так повинна працювати будь-яка лікарня?

Пацієнт поступає з гострим станом, його деякий час лікують і після цього виписують додому з поліпшеннями. Проте в психіатрії відсутня наукова база і об'єктивні аналізи, які могли б визначати хворобу і хід її лікування. Судження про психічний стан людини будується виключно на думках самих психіатрів. Психіатріяєдине місце, куди пацієнт може прийти добровільно і більше ніколи звідти не піти по своєму бажанню! Чи можна уявити подібне при візиті пацієнта до лікаря з гастритом.

Чи можуть його залишити в лікарні на безстрокове укладення по велінню лікаря?

Це одна з найчастіших причин звернення громадян в ГКПЛ по допомогу від свавілля психіатрії. Люди, навіть прийшовши до психіатра добровільно, не можуть покинути психіатричну лікарню. Їх не просто там утримують, але і застосовують високі дози психотропних препаратів, від яких люди втрачають орієнтацію в часі, їм викручує кінцівки, у них починаються мимовільні неконтрольовані рухи тіла і обличчя. Пацієнтів можуть зв'язувати, принижувати і позбавляти звичайних людських потреб.

Тільки за 2021 рік в Громадянську комісію з прав людини надійшло 11 звернень про неправомірне утримання в психіатричних закладах і вісім чоловік було звільнено з незаконного утримання. Як тільки підключаються правозахисники, а потерпілі отримують інструкцію, як діяти згідно із законом, їх відразу випускають. Тобто, ніяких дійсних причин утримання, окрім злочинних намірів, немає?

Раніше психіатрична лікарня №4 Білгород-Дністровського отримувала більше фінансування і працювала ще і як психоневрологічний інтернат. Але в ПНІ проблема ще гостріша. Більше 20 звернень за першу половину 2021 року поступило в Громадянську комісію від людей, які хочуть покинути ПНІ, але не можуть цього зробити. Одна з таких історій стала основою сюжету програми «Гроші».

А на початку квітня ми у черговий раз писали про плачевний стан психоневрологічних інтернатів України, необхідності їх реформування і публікували історії потерпілих, які втратили в стінах ПНІ свої права і свободи назавжди.

Відомий випадок, коли людей змушували голими знаходитися в одному приміщенні. Досі не отримала належного розвитку ситуація із загиблими від переохолодження пацієнтами психіатричної лікарні в Ахтирці, головний лікар Лілія Неофітна. Було порушено кримінальну справу за фактом «тортур». У Мукачівському ПНІ омбудсмен виявив людей в клітках в підвальному приміщенні. Часто в психоневрологічних інтернатах немає елементарних умов для життя, таких як душ, туалет або прийнятне харчування, але пенсії і фінансування кудись йдуть.

За свідченнями потерпілих в ПНІ за будь-яку провинність можуть застосовувати каральні психіатричні заходи. Беззахисних людей прив'язують, заколюють психіатричними препаратами, закривають в карцері. Про соціалізацію в таких місцях не може бути і мови. І знову виникає питання: на що йде фінансування, яке виділяється?

Можливо, реорганізація психіатричних закладів України, що проходить зараз, зможе змінити ситуацію на краще. Гроші платників податків не витрачатимуться на тортури людей і не розтрачуватимуться на «лікування», яке нікуди не веде, а лише погіршує душевне і фізичне здоров'я.

Якщо фінансуватися будуть нові інститути, які зможуть піклуватися про людей з розладами і в країні з'являться установи, де пацієнти зможуть отримувати турботу, спокій і прийнятні для життя умови, то безглузда і жорстока психіатрія відімре сама собою. І тоді не потрібні будуть пікети проти виписки людей з таких лікарень.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Права человека,мошенничество,психиатрия,медицинская реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.