Дитина пропустила заняття не через хворобу: чи мають право вимагати довідку?

29 вересня 2020, 12:29
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
30
Дитина пропустила заняття не через хворобу: чи мають право вимагати довідку?

Батьки скаржаться в соцмережах на те, що школи і дитсадки вимагають принести медичну довідку, якщо дитини не було на заняттях, але вона не хворіла. Чи законно це?

"Така вимога суперечить чинному законодавству і є незаконною не тільки під час COVID-19, але і в цілому", - пояснив омбудсмен по освіті Сергій Горбачов.

Дитячий садок. Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я від 24.03.2016 №234 "Про затвердження Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів" і тимчасовим рекомендаціям в період карантину, в дитячий сад не приймаються лише діти з ознаками інфекційного захворювання.

❓ Після хвороби потрібна довідка від педіатра або сімейного лікаря. Якщо дитина НЕ хворіла - його зобов'язані прийняти без довідки.

Школа. Якщо учень без поважних причин не відвідував заняття 10 робочих днів, батьки не попередили школу, навчальний заклад звертається в поліцію і служби у справах дітей, щоб захистити право дитини на освіту.

❓ Батьки повинні надати в школу медичну довідку (якщо дитина хворіла) або письмове пояснення (записку) про причини його відсутності.

Висновки:

❗️ закон не передбачає, що школи і дитсадки повинні вимагати меддовідки після пропуску з якоїсь причини, окрім хвороби;
❗️ незаконна вимога довідок порушує право дитини на безпечну освітнє середовище, а також на життя та здоров'я (поліклініка під час пандемії - місце високого ризику);
❗️ якщо дитина не хворіла, приніс записку і його не допустили до занять, наполягаючи на довідці, - навчальний заклад порушує його право на освіту (ст.53 Конституції України, ст.19 Закону України "Про охорону дитинства").
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: болезнь,школа,законодавство,карантин,справка
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.