Мільйон за старі вікна: в Харкові екоінспектори оштрафували вчених

22 вересня 2020, 20:23
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
52
Мільйон за старі вікна: в Харкові екоінспектори оштрафували вчених

У Харкові боротьба за екологію дійшла до абсурду. Екоінспектори оштрафували керівництво наукового інституту на мільйон гривень за ... заміну старих вікон на нові.

Штрафом не обмежилися: вченим може загрожувати термін.

Дісталося керівництву Фізико-технічного інституту низьких температур. Старі вікна в будівлі інституту замінили енергозберігаючими. Здавалося б: економія тепла, комфорт для людей. Але місцеві екоінспектори порив не оцінили.

За те, що старі вікна тимчасово виставили на вулицю, інститут отримав і оплатив штраф на 800 грн. Але через кілька місяців прийшов новий - цього разу на 1,2 млн грн. Аргумент: фарба з старих вікон нібито потрапила в грунт, заподіявши серйозної шкоди екології Харкова. Прокуратура почала шукати постраждалих, але в інституті таких не виявилося. Не було їх і в Національній академії наук. Але немає перешкод для людей з фантазією: рішення придумали.

«Визначилися: постраждав народ, а з ним і вся держава Україна», - пояснила в Facebook журналіст Тетяна Доцяк, яка повідомила про інцидент.

За словами адвокатів, проб грунту не брали, збиток оцінили "на око", за формулою для земель сільгосппризначення: як якщо б фарбу вилили в полі, хоча мова йде про міському проспекті.

Адвокатка Лариса Матвєєва вимагає закрити справу за відсутністю складу злочину, називаючи абсурдом і правовим свавіллям. Вона заявила, що її клієнт (співробітнік інституту відповідальний за інцидент), незважаючи на свої 72 роки і стрес, готовий боротися за справедливість. А жителі Харкова активно діляться історією в соцмережах, щоб розголос допомогла вченим уникнути переслідувань.

Ця ситуація - ще один гучний сигнал до того, що екологічний контроль в Україні необхідно реформувати. Але не через створення чергового центрального органу виконавчої влади з необмеженими повноваженнями для перевірок і штрафів. В цьому випадку ДЕІ продовжить займатися чим завгодно, від тиску на підприємства до отримання хабарів, тільки не контролем за дотриманням екологічного права.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Харьков,суд,институт,екологія,екология
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.