Домашнє завдання від екологів ЄС: Україна може підвищити податок на викиди СО2

21 вересня 2020, 11:00
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
23
Домашнє завдання від екологів ЄС: Україна може підвищити податок на викиди СО2

Європейські екологи рекомендували Україні збільшити податок на викиди двоокису вуглецю (СО2) на шляху до "зеленого" економічного курсу.

Про це заявив голова Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янез Копач в парламентському комітеті з питань інтеграції України з ЄС "Європейський зелений курс".


Нагадаю, що в Україні минулого року ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (CO2) стаціонарними джерелами виросла в 24 рази в порівнянні з 2018 роком, і на сьогоднішній день становить уже 10 грн за тонну. Депутати пропонували до 2023 року збільшити ставку до 30 грн за тонну. Плани щодо підвищення екологічного податку навіть знайшли відображення в бюджеті на 2021 рік.


Думка про те, що збільшення фіскального навантаження сприятиме поліпшенню екології, дійсно існує. Але є і альтернативний погляд. Коли фіскальне навантаження стає надмірним, буває так, що власники просто закривають підприємства.


Тому, якщо поставити на чільне місце виключно екологічний аспект - з доцільністю підвищення ставок податку можна і погодитися. Але якщо міркувати ширше, беручи до уваги такі наслідки закриття підприємств, як економічний спад і його соціальний вплив - перед нами стоїть набагато складніше завдання. Потрібно як знизити викиди СО2, так і зберегти підприємства.


Саме на це і спрямована ідеологія сталого розвитку: не кидатися з крайності в крайність, а послідовно і системно рухатися в бік поліпшень. Підвищення податкових ставок на викиди можливо лише за умови, що паралельно буде розроблений і впроваджений механізм заохочення для тих підприємств, які проводять екологічну модернізацію.


Наповнити бюджет або знизити викиди - важливі, але дуже вузькі завдання. Ці кроки - характерний приклад миттєвої тактичної перемоги на шкоду сталому розвитку. Важливо, щоб влада, приймаючи те чи інше рішення, мислила стратегічно, прислухалася до експертного співтовариства і не забувала про наші національні інтереси.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: налоги,екологія,податки,екологічна криза,екология
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.