Чому українізацію "підвезли", а підручники українською, ні?

17 вересня 2020, 15:21
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
28
Чому українізацію  підвезли , а підручники українською, ні?

Російськомовні школи переходять на українську: чиновники рвуться перевіряти якість викладання, а ось тільки таку "дрібницю", як надрукувати підручники українською мовою, вони, схоже, не врахували.

Як заявив директор муніципального департаменту освіти Одеси Олена Буйневіч, в нинішньому році місту як ніколи бракує навчальної літератури для школярів.
«Ніяких гарантій, що підручники будуть, немає, оскільки їх реально не вистачає по країні. А за чинним законодавством ми можемо отримувати підручники тільки централізовано », - констатують в мерії.
«Відсутність підручників робить практично неможливою дистанційну освіту, оскільки вчитель не може на пальцях пояснити учневі сучасну фізику або хімію», - нарікає Олена Буйневіч.
Відповідно до закону "Про освіту", школярі в Україні повинні отримувати знання державною мовою: в новому 2020/21 навчальному році російськомовні школи, а мова йде про більш ніж 200 тисяч учнів загальноосвітніх установ України, що раніше вивчали різні дисципліни російською мовою, переходять на українську незалежно від бажання вчителів і батьків, хоча школам інших нацменшин дали час до 2023 року.
Мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив, що готовий особисто перевіряти якість україномовного викладання в школах, які раніше були російськомовними.
Не дивлячись на те, що батьки вимагали залишити російську основною мовою викладання в російськомовних школах, ця тема стає лише гостріше, адже значна частина громадян України думає і говорить по-російськи. Педагогам ж непросто заново освоювати термінологію своїх предметів: вони стурбовані тим, що можуть не пройти "перевірку якості" такого навчання.
Бажання "українізувати" російськомовне населення нашої країни такими методами, не забезпечивши реалізацію самого закону, м'яко кажучи, не сприяє бажанню вивчати мову і розмовляти нею. Крім цього, дане положення речей йде врозріз зі статтею 10 Конституції України, яка гарантує вільний розвиток, використання і захист російської та інших мов національних меншин України. І якщо вважається, що закон один для всіх, то потрібно бути послідовним навіть у дрібницях, а не породжувати нові осередки соціальної напруженості по будь-якому питанню.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,Языковой вопрос,школа,школьники,украинский язык,языковая политика
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.