Новий етап кар'єри: перспективи та плани на майбутнє

15 вересня 2020, 15:08
Власник сторінки
Віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.
0
35
Новий етап кар єри: перспективи та плани на майбутнє

Нещодавно в моїй кар'єрі розпочався новий, дуже важливий для мене етап: відтепер я віце-президент з питань сталого розвитку Професійної асоціації екологів України.

Ті, хто знайомий зі мною давно, добре знають, що я не перший рік замислююся про ідеї відповідального споживання і екологічності у відносинах людини і людства з навколишнім світом.

І саме тому мені так близька концепція сталого розвитку. Основна її ідея - це навчитися жити в гармонії з природою, жити так, щоб потреби людства задовольнялися не завдаючи шкоду майбутнім поколінням. Головна ідея - залишити нашим дітям світ кращим, ніж ми прийняли його у наших батьків.

За це відповідає так звана тріада сталого розвитку або компроміс між екологічними, економічними та соціальними факторами. Всі три напрямки в рівній мірі важливі і абсолютно нерозумно ставити на чільне місце лише якесь одне з них. Глобальне завдання - навчитися знаходити розумну рівновагу між ними всіма.

Сьогодні ніхто не буде заперечувати величезну важливість економічного зростання, але не менш очевидна і необхідність згоди і балансу в нашому суспільстві, адже вже зараз людство почало брати у природи в борг, тобто ми вже перейшли межу, коли вона здатна була відновлювати свої ресурси сама і відступати більше нікуди.

Промисловість створює необхідні кожному з нас товари, транспорт доставляє їх споживачеві, ми самі активно подорожуємо світом на автомобілях, поїздах, кораблях та літаках. Все для задоволення потреб і комфорту людства. І все б нічого, якби не одне, але дуже вагоме «але». Сьогодні кожен з нас розуміє, що все це не проходить для навколишнього середовища безслідно.

Саме тому, наша задача - зробити так, щоб в результаті нашої життєдіяльності природа не тільки не страждала, а й мала можливість відновлювати себе.

Тисячоліттями люди підкорювали природу, боролися з нею, змінювали її. Здавалося б, навіть досягли успіху. Але за все, рано чи пізно, доводиться платити, і якщо не нам - то нашим дітям.

Я абсолютно впевнена, що настав час переглянути традиційні погляди на багато повсякденних речей, і в тому, що у відносинах з навколишнім середовищем нам вже давно потрібні не тільки нові концепції, у вигляді декларацій, а й практичне втілення їх в життя вже зараз.

Важливо пам'ятати, що якщо ми щось беремо у природи, ми повинні брати відповідально, не забуваючи, що навіть ті ресурси, яких, начебто, сьогодні багато, вже для наших дітей можуть опинитися у великому дефіциті. Ще більш важливо, доносити цю просту правду життя до наступних поколінь, шляхом впровадження сучасних освітніх програм в області екології та сталого розвитку.

У роки моєї каденції в якості депутата Верховної Ради України, мені доводилося займатися найрізноманітнішими напрямками. Я вибивала з уряду гроші на зарплати шахтарям і модернізацію вугільної галузі, допомагала важкохворим українцям пройти лікування за кордоном за рахунок держави, вирішувала проблеми пенсіонерів-переселенців з виплатою пенсій. Від цих питань, часто, залежала доля людей вже сьогодні і вирішувати їх потрібно було негайно.

При цьому, я ніколи не забувала про майбутнє, і мені завжди хотілося зробити наш світ кращим. І саме тому, серед напрямків, в яких я працювала була екологія та альтернативна енергетика. За час свого депутатства мені довелося взяти участь в різних міжнародних програмах і делегаціях, але особливо мені запам'яталося робота в Міжпарламентському союзі (англ. Inter-Parliamentary Union, фр. L'Union Interparlementaire), де мені випала честь представляти Україну в Комітеті з питань сталого розвитку . Саме тоді я зрозуміла, наскільки близька мені ця тема і наскільки важливо якомога швидше почати втілювати ідеї сталого розвитку в життя.

Я щиро переконана, що зараз, в умовах вкрай емоційнійної поляризації думок, економічного спаду і цілого ряду проблем з екологією, впровадження концепції сталого розвитку в нашій країні як ніколи своєчасно.

Хтось вважає, що для того, щоб усім стало легше дихати, потрібно просто закрити заводи. Я вважаю, що це наївний юнацький максималізм. На думку інших, потрібно змусити власників поставити ультрасучасне очисне обладнання. Ця позиція мені ближче, але, на моє глибоке переконання, не завжди необхідно робити ставки на силові методи. Є інший, перевірений успішним досвідом інших країн та явно більш ефективний шлях: створення умов для розвитку. Умов, в яких компроміс безлічі зацікавлених сторін стане абсолютною нормою.

Найближчим часом, вже на своїй новій посаді, я поставила собі за мету повернутися до активної громадської діяльності. Планую знову займатися законотворчістю, працювати з профільним комітетом і профільним міністерством, об'єднувати навколо себе активні і прогресивні громадські організації.

Я впевнена, що мої знання і навички допоможуть не тільки привести в порядок українське законодавство в сфері екології, а й провести його гармонізацію з сучасними європейськими аналогами, що, в свою чергу, допоможе знайти золоту середину між економічним зростанням, екологічними вимогами та соціальної порядком.

Дуже сподіваюся на Вашу підтримку, друзі!

З любов'ю до Вас і Україні, Валерія Заружко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Украина,экология,экологи,ассоциация,економіка,екологія,економіка України,розвиток,розвиток суспільства
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.