Коронавірус-19: який тест краще і коли робити?

16 липня 2020, 12:22
Власник сторінки
Нейрохирург, кандидат медицинских наук
0
711
Коронавірус-19: який тест краще і коли робити?

Мене зараз часто запитуюсть: «Які тести на COVID19 потрібно робити, коли робити і що вони покажуть?» Тож куди бігти і що робити?


Зараз, в період епідемії COVID19, кожен ретельно почав стежити за своїм здоров’ям і при найменших ознаках застуди спішить тестувати «страшну хворобу». Так все ж - який тест краще всього і коли зробити?

Експрес-тест COVID19 доцільно проводити за відсутності епідемії (пандемії) в вашому регіоні на фоні звичайного сезонної гострої респіраторної вірусної захворюваності (ГРВІ). Тест достовірний при одночасному проведенні з ним тестів на Грип А та Грип В. Вірогідність виявлення хвороби низька і більше для самозаспокоєння. Робити можна самостійно або з медичним працівником.

ПЛР COVID19
 - найбільш точний тест на виявлення активної фаза хвороби на 7-10 день від інфікування та наявність «гострої фази» з імунною відповіддю в організмі за показником IgM і вказує на активність реплікації вірусу. Це найбільш достовірний і остаточний тест для відповіді на запитання «хворі ви чи ні?». Тест проводять лише в лабораторії - беруть шпателем матеріал з носоглотки (не боляче).

ІФА COVID 19 виявляє IgG, як ознаку перенесеного вірусного процесу, а концентрація імуноглобулінів свідчить про напруженість імунітету. За публікаціями відомо, що при короновірусі імунітет зберігається після хвороби лише до трьох місяців. Тест відповідає на запитання «чи хворіли ви на коронавірусну інфекцію» і при негативній відповіді вам потрібно проводити ПЛР тестування. Тест проводять лише в лабораторних умовах (беруть кров з вени – процедура помірно дискомфортна).

Бережіть здоров’я і будьте грамотними!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: тесты,карантин,Коронавирус в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.