24 роки Конституції

27 червня 2020, 09:27
Власник сторінки
Блогер
0
23
24 роки Конституції

Конституція України, як це було?


Сучасна Конституція України була прийнята 28 червня 1996 року на п’ятій сесії Верховної Ради України другого скликання, але насправді історія Основного Закону нашої країни почалася значно раніше і пройшла довгий і тернистий шлях.

Ще у 1710 році Пилип Орлик вперше прописав «Пакти та конституції законів і вольностей Війська Запорозького». Таким чином Пилип Орлик ще раз продемонстрував незалежності від Росії та Речі Посполитої. Доречі, саме конституція Пилипа Орлика вважається однією з перших в Європі.

Після цього було багато подій в історії нашої країни, які болісно відбивались на самих українцях, тож до питання власної Конституції ми повернулись лише через більш ніж двісті років.

29 квітня 1918 року було прийнято Конституцію Української Народної Республіки, що стала другою в нашій історії. Над нею почали працювати одразу ж після проголошення Першого Універсалу, а прийнято в останній день існування УНР. Головною тезою документу було проголошення незалежності Республіки.

Це була така довгоочікувана і така бажана перемога – власна Конституція, що проголошує Україну самостійною та незалежною. Але цьому не судилося втілитись у життя, оскільки на зміну тріумфу прийшли довгі роки під гнітом радянського управління. Про незалежність у ті часи не могло бути і мови. Так, в цей період було ще декілька Конституцій, але всі вони створювались під чітким наглядом так званого «великого брата».

24 серпня 1991 року Україна стає по-справжньому незалежною країною. І одразу постає питання про власну Конституції, адже вона має бути у кожної демократичної, сильної і самодостатньої країни. Робота над сучасною конституцією тривала п’ять років, а народні депутати України сперечались над кожним питанням. Остаточне прийняття Основного закону тривало цілу ніч з 27 на 28 червня, оскільки депутати голосували за кожну статтю окремо.

У 10-й годині ранку 28 червня 1996 року влада прийняла Конституцію України. Міжнародне співтовариство назвало її найбільш демократичною у світі, отже не дарма стільки сил було покладено у її створення.

Пам’ятайте, що наша Конституція гарантує суверенність і цілісність української держави, а також наголошує, що людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, безпека і недоторканність є найвищою соціальною цінністю

Чому ж це так важливо було для України? Тому що Конституція є невід’ємним атрибутом сильної та незалежної держави на політичній арені. Цей крок закріпив за нашою країною статус держави, що може сама за себе постояти та, не зважаючи ні на що, досягати поставлених цілей.

Якщо подивитись на основні положення всіх вищезгаданих Конституцій, то можна побачити, що в них є одна спільна ознака: всюди головною темою є незалежність України, тож ці два поняття в нашій історії є невід’ємними один від одного.

Саме тому для кожного українця сьогоднішній день — це ще одна можливість згадати довгу і важку дорогу до сучасної, квітучої й такої рідної вільної України. І хоча зараз ми переживаємо важкі часи, коли досі є люди, які вважають, що Україна не здатна на самостійне існування, варто пам’ятати – для нашої свободи від кайданів ми зробили и зробимо все можливе.

З Наступаючим Днем Конституції, дорогі Українці!
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.