Новий законопроект може повернути часи інквізиції

17 червня 2020, 09:20
Власник сторінки
Писатель-публицист
1
96
Новий законопроект може повернути часи інквізиції

25 травня депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко зареєстрував законопроект №3536. На думку ГКПЛ України цей законопроект відроджує каральну психіатрію

Законопроект №3536 представлений як спосіб захисту суспільства від осіб з психічними розладами. Але насправді він впускає принципи інквізиції. Законопроект пропонує звичайним людям, які ніяк не відносяться до психіатрії і тим більше ніяк не повязанні з умінням ставити психіатричний діагноз, дозволити видавати оцінку стану людини і на цій підставі звертатися до суду з вимогою надати примусову психіатричну допомогу.

Якщо законопроект пройде, то будь-яка людина: родич, сусід, або просто перехожий зможуть направити кого завгодно на примусовий психіатричний огляд. Точно так діяла інквізиція – лише через підозру  людину могли спалити на вогнищі.

Коментує президент Громадянськой комісії з прав людини в Україні Вілінська Анастасія:

«Якщо родичі або сусіди, виходячи з якихось своїх ідей, оцінюватимуть психічне здоров'я інших, ми можемо отримати дуже нехорошу ситуацію. Суд можуть завалити доносами, якими люди вирішуватимуть особисті конфлікти, називаючи опонента психічно нездоровим. Суду доведеться вирішувати, чи являється ця, по суті – обмова, основою для психіатричного огляду. Якщо спочатку сусід, а тепер сам суддя оцінює стан психічного здоров'я людини, а не психіатр, то на підставі чого суддя повинен прийняти об'єктивне рішення? Адже він не є фахівцем в психіатрії і не може вирішувати, чи потребує людина в психіатричному огляді.

Так ми отримаємо не просто відродження витоків каральної психіатрії, але чистої води інквізицію, коли за підозрою або через обмову, людину могли публічно і жорстоко страчувати. На жаль, сьогодні стати пацієнтом психіатричної лікарні рівносильно цьому. Такого порушення засадничих прав людини, а саме Презумпції психічного здоров'я, ні в якому разі не можна допустити».

Автори законопроекту з якоїсь причини вважають той факт, що для примусових психіатричних заходів потрібен огляд і/або укладення лікаря-психіатра, «найбільшою проблемою». Це все одно що вважати проблемою те, що укладення про стан машини і необхідності ремонту робить автомеханік. Психіатрія і без того має величезну кількість порушень і зловживань в частині примусових заходів, і досі використовується в каральних цілях. Але якщо дозволити це вирішувати будь-кому, то складно сказати, куди прийде наше суспільство.

Коментує юрист ГКПЛ України Вінник В. О.

«Оцінка психічного стану людини є суто суб'єктивною. Надаючи право практично будь-кому звертатися до суду на підставі його особистої оцінки чийого-небудь психічного здоров'я, із заявника знімають всяку відповідальність за умисну невірну оцінку психічного стану людини, оскільки такий заявник не є фахівцем в цій сфері.

Автор законопроекту обумовлює такі зміни тим, що ніби чинним законодавством не врегульований порядок захисту прав і свобод громадян від систематичних протиправних посягань і дій осіб, які мають прояви психічних розладів. І, на думку автора законопроекту, працівники поліції не мають можливості належним чином захистити права громадян. Але в законі є абсолютно точна процедура, як повинна діяти поліція, якщо права людей ущемляються людиною, з нібито психічними розладами. І є абсолютно точний механізм, як захистити людей від такої небезпеки. Єдина причина, коли це не відбувається – це невиконання поліцією вже чинних законів.

Порядок надання психіатричної допомоги в примусовому порядку також точно визначений Законом України «Про психіатричну допомогу», який передбачає ПРЕЗУМПЦІЮ психічного здоров'я. Проведення оцінки психічного стану людини можливо виключно комісією лікарів психіатрів, які мають спеціальну освіту і використовують прийняті в Україні методики.

Надаючи законопроектом №3536 право кожній особі без професійних знань оцінювати психічний стан людини і вимагати примусових психіатричних заходів, автор законопроекту фактично пропонує відмінити ПРЕЗУМПЦІЇ психічного здоров'я. По суті це репресивні заходи».

Чинний Закон України «Про психіатричну допомогу» передбачає:

Стаття 3. Презумпція психічного здоров'я (психічній нормальності).

Кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, поки наявність такого розладу не буде встановлена на підставах і в порядку, передбачених цим Законом і іншими законами України.

Стаття 4. Принципи надання психіатричної допомоги.

Психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, дотримання прав людини і громадянина, добровільності, доступності і відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності і достатності заходів лікування і з мінімальними соціально правовими обмеженнями.

Враховуючи усе вищеописане, ГКПЛ України рекомендує Кабінету Міністрів і Верховній Раді України скасувати цей законопроект як такий, що порушує принципи права і діючу Конституцію.

PS: Як одна біда йде, то й другу за собою веде. Наступним кроком 10.06.2020 Кабмін подав в Раду законопроект №3625 про примусове психіатричне лікування дітей без згоди батьків. Це викликало хвилю обурення широкої громадськості. ГКПЛ України готує свою експертну оцінку цього законопроекту.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: законопроект,психиатрия,Карательная психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.