Цивільний позов на п'ять мільйонів психіатричному диспансеру

24 лютого 2020, 08:55
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
43
Цивільний позов на п ять мільйонів психіатричному диспансеру

8 лютого 2020 р. прес-служба ГКПЛ України повідомила, що у справі про незаконну госпіталізацію Вікторії Скиртаченко подано цивільний позов на суму в 5 000 000 грн

Вікторія Скиртаченко 14 січня 2017 року була незаконно поміщена в Сумський обласний клінічний психоневрологічний диспансер ім. Співака. Вона пробула там дві доби. При цьому не була проведена комісія, але двоє психіатрів окремо сфабрикували діагноз і відправили до суду заяву про примусову госпіталізацію. Ось, що повідомила ГКПЛ сама Вікторія про причини госпіталізації:

Соседка перепланировала кухню, что привело к нарушению системы вентиляции в моей квартире: ванная и кухня. У соседки газовые трубы были вделаны в стены, что могло также привести к газовой аварии. На неё была написана жалоба мной и соседями. Газовая служба поставила заглушку на общий стояк, чтобы она переделала.

Потом приехали другие, пошли к соседке, были там полчаса. Пришли ко мне, представившись также газовой службой, документы отказались показать и включили газ, несмотря на нарушения. Через некоторое время вызвали полицию и психиатрическую скорую на меня. 14.01.2017. приехала полиция и психиатрическая скорая. Психиатр Ищук Н.В. настаивала, что на меня указала соседка этажом выше.

Психіатр Бондаренко К. Ю. спільно з психіатром Іщуком Н.В. так описала стан Вікторії у своєму укладенні для судового засідання:

Важкий психічний розлад у вигляді органічного маякового розладу, внаслідок якого вона представляє реальну загрозу як життю та здоров’ю оточуючих, так і своєму. Пацієнтка самостійно відмовляється давати згоду на лікування

Але 16 січня 2017 суддя Ковпаківского районного суду м. Суми Хитров Б. В. розглянув і відмовив психіатрам в примусовій госпіталізації Вікторії. Слід віддати належне його професіоналізму і неупередженості. Часто судді довіряють відомостям психіатрів і задовольняють такі заяви про примусову госпіталізацію, хоча переважна їх більшість є незаконними і необґрунтованими. Як показала семирічна практика роботи ГКПЛ в Україні, в психіатричні заклади потрапляють свідомо здорові люди.

Психіатр і тут намагалася вплинути на рішення судді, висловлюючи свою думку не лише про стан здоров'я Вікторії, але і про газову систему в її квартирі. На що суддя резонно помітив, яке вона маєте відношення до газової системи? Вона психіатр або співробітник газової служби?

Відносно психіатрів і співробітників поліції, що брали участь в незаконній госпіталізації, по скаргах і заявах до судів і прокуратури від Вікторії Скиртаченко, були відкриті кримінальні справи і ведуться розслідування.

У кінці 2019 року, на підставі рішення суду про незаконну госпіталізацію Скиртаченко В., що набрав чинності, був поданий цивільний позов. Позовні вимоги про солідарне стягнення суми морального збитку в 5 000 000 грн і фізичного збитку у розмірі 22 000 грн пред'явлені самій комунальній установі – Сумському обласному клінічному психоневрологічному диспансеру ім. О. В. Співака і його власникові – Сумській обласній раді.

Вікторія має інвалідність 2-ої групи по хворобі серця. Із-за приміщення в психіатричну лікарню у неї був напад, і їй довелося лікуватися в кардіологічному відділенні – здоров'ю був нанесений збиток. Але за весь цей час не було ніяких ситуацій з її психічним здоров'ям, як не було їх і раніше, що ще раз доводить хибність і необґрунтованість психіатричного укладення. Вікторія Скиртаченко є нормальною людиною і не потребує психіатричного лікування.

Кримінальне розслідування по ст. 151 ч. 2 КК України «Поміщення в психіатричний заклад завідомо психічно здорової особи, що спричинило тяжкі наслідки» відносно психіатрів і співробітників поліції триває. Закон передбачає в якості міри відповідальності «позбавлення волі на термін від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років».

Сумська обласна рада несе відповідальність за незаконні дії скоєні в їх установі, оскільки по праву власності зобов'язана здійснювати контроль діяльності своїх підприємств. Те, що психіатри, називаючи себе експертами в області душевного здоров'я, обдурюють багатьох – не новина. Ця історія – ще одно свідоцтво згубного впливу психіатрії на інститути нашої держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: преступления,психиатрия,Карательная психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.