Кримінальні злочини в психіатрії України

11 лютого 2020, 10:08
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
121
Кримінальні злочини в психіатрії України

Журналісти назвали психіатричні заклади України «закриті катівні», а матеріали програми передають до слідчих органів для порушення кримінальних справ. Ефір від 22 січня

Матеріали і свідчення, розкриті в цьому журналістському розслідуванні, будуть передані в правоохоронні органи. Редакція каналу «Україна» від імені ведучого Олексія Суханова завірила:

Нам нічого не залишається, окрім як передати правоохоронним органам запис бесіди цього випуску «Говорить Україна», і таким чином зі свого боку допомогти в тому, щоб зупинити раз і назавжди тортури, знущання з людей, і покращити, нарешті, цю ситуацію.

У програмі «Закриті тортурні для українців» не раз прозвучало, що кримінальні розслідування потрібні, а винних треба притягати до відповідальності. Зараз вже відкриті більш 300 кримінальних справ відносно злочинів психіатрів і посадовців, що покривають ці злочини. Але зараз нам хотілося б звернути увагу на деякі моменти самої передачі.

Друга частина розпочалася з історії колишнього військового, який провів 6 років в психіатричній лікарні Павлова, після чого був визнаний інвалідом по психічному здоров'ю і переведений в ПНІ, де провів ще 9 років! Головлікар Павлівської психіатричної лікарні, що був присутнім на ефірі, прокоментував, що його діагноз «біполярний афективний розлад успішно лікується». Те ж саме підтвердила психолог Наталія Бугайова:

Раніше це називалося маніакально-депресивний психоз. І цей розлад взагалі лікується амбулаторно, якщо звертаються вчасно. Я не знаю, навіщо потрібно було тримати його 15 років, і 10 з них в інтернаті – це дуже дивно.

Дійсно дивно, що людина, яка насправді була здорова, провела стільки років в психіатричних установах. Він опинився в «психлікарні» із-за свого нерухомого майна, яким хотів оволодіти родич. Корупція і злочинність настільки глибоко проникли в систему психіатрії, що позбавитися від неугодної людини – це як сходити на ринок за продуктами: вибрав і заплатив.

Жертвою такої системи стала Марина Довгая. За словами головлікаря Мішиєва В. Д. Марину виписували п'ять разів, але факт в тому, що в 2018 році були порушені кримінальні справи про незаконну госпіталізацію Довгой М. і застосуванні до неї тортур і насильства. Головний фігурант цієї справи – організована злочинна група психіатрів, що діє на території ТМО «Психіатрія», в лікарні їм Павлова.

Головлікар Мішиєв В. Д., який на момент останньої госпіталізації Марини Довгой за словами його заступника був у відпустці, в ефірі заявив, що Марину доставили в психіатричну лікарню Павлова у важкому, неадекватному стані. Це суперечить свідченням близьких Марини і інформації, яку ГКПЛ передало слідству.

Президент ГКПЛ України Анастасія Вилинская після ефіру прокоментувала:

На жаль, журналісти попалися на провокацію. Психіатри, що висміюють порушені кримінальні справи, показний відремонтований туалет, а не карцер, обгороджений клітиною в інтернаті, куди підопічних заганяють як худобу. На жаль, Max Ostrovskyi, але це було необ'єктивно.

Про убиту в ТМО «Психіатрія» Марину Довгу. Заява Мішиєва В. Д. про нібито триденне перебування на сонці легко спростувати. Журналістам варто було лише поставити трохи більше питань і вивчити факти.

Безпосередній учасник подій, юрист ГКПЛ України і законний представник Довгой Марини, Вінник В. А. повідомив, що останній раз Марина виходила на зв'язок 25 липня 2018 року. Після цього вона пропала. До Подільського суду був поданий запит, про її можливий примусовий напрям в стаціонар, і отримана офіційна відповідь, що таких заяв з психіатрії не було. 6 серпня в 15: 00 юрист ГКПЛ разом з помічником прибув в Павлівську психіатричну лікарню і з'ясував, що Марина знаходиться там.

У канцелярії лікарні на ім'я Мішиєва В. Д. і двох його заступників відразу ж було зареєстровано заяву на відвідування Марини Довгой з метою контролю за дотриманням її прав і свобод, на підставі ст. 30 Закону «Про психіатричну допомогу». Але у відвідуванні було відмовлено. Як заявив заступник Ігнатов М. Ю.: «Мішиєв зараз у відпустці. Довгая лікується тут добровільно, але бачити вас не хоче». Була викликана поліція, яка отримала письмове пояснення від правозахисників, але ні поліція, ні правозахисники так і не були допущені до Марини.

7 серпня в 10 ранку секретар Подільського районного суду по телефону повідомив Віннику В. А., що 6 серпня в 15: 55 з ТМО «Психіатрія» поступила заява про примусову госпіталізацію Довгой Марини. Тобто, в той самий момент, коли заст. головного лікаря Ігнатов переконував поліцію і правозахисників, що Довга знаходиться там по своїй волі.

Відразу ж 7 серпня о 12: 30 судді Подільського суду Ларионовой Н. Н. законним представником Марини Довгой було подано клопотання на ознайомлення з матеріалами її справи, а також прохання повідомити про час і дату судового засідання. Закон передбачає 24 години на винесення судом рішення про примусову госпіталізацію.

Але помічник судді Ларионовой повідомив, що справа ще не поступала з канцелярії. Проте канцелярія підтвердила, що матеріали пішли і знаходяться у судді. Але в суді заперечували цей факт і пропонували прийти завтра, хоча термін законного розгляду справи збігав через декілька годин. Законне право на ознайомлення з матеріалами справи так і не було надане.

Наступні два дні під приводом зайнятості судді доступ до матеріалів наданий теж не був. 9 серпня було подано ще одно клопотання з вимогою забезпечити захист Марині Довгой. Були подані відомості про те, що у минулому Марина ледь не померла в Павловці, і що зараз вона знаходиться там незаконно, а її права порушуються.

11 серпня в ГКПЛ поступила інформація, що Марина Довга померла на території ТМО «Психіатрія» 6 серпня 2018 р. Чому правозахисників цього дня не пускали до Марини? Як вийшло, що Марина знаходилася декілька днів в лікарні нібито добровільно, але після візиту правозахисників, до суду було подано від психіатрів заява на її примусову госпіталізацію?

І, звичайно, виникає питання до судді Ларионовой: навіщо вона тиждень приховувала факт смерті? Вже 7 серпня 2018 вона отримала від психіатрів заяву з проханням залишити без розгляду запит на примусову госпіталізацію Довгой Марини від 6 серпня, у зв'язку з її смертю. 14 серпня в прокуратуру і слідчі органи Києва юристом ГКПЛ були подані заяви про вбивство Марини Довгой. Слідство йде досі, про що детальніше ми писали раніше.

За офіційними даними в 2018 році в закладах психічного здоров'я України померли 2 623 пацієнти. Минсоцполитики, в чиєму веденні знаходяться ПНІ, повідомило, що даних про смертність в ПНІ вони не ведуть. Цікаве зауваження правозахисника Руслана Імереллі в ефірі програми, що свідчення про смерть в ПНІ пишуть лікарі, які не мають права складати укладення про смерть. Цей ще один кримінально карний злочин.

Сьогодні психіатрія в Україні – це не питання правильного або неправильного лікування. Це, передусім, питання величезної кількості системних кримінальних злочинів і постійного порушення прав людей.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Уголовные преступления,психиатрия,Карательная психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.