Психіатрія. Закриті тортурні для українців

29 січня 2020, 14:08
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
40
Психіатрія. Закриті тортурні для українців

21 січня на каналі "Говорить Україна" вийшла перша частина програми "Закриті тортурні для українців"

Пов'язані руки і ноги, побиття, уколи невідомими препаратами – такі тортури Ірині Кирпе довелося терпіти два місяці в Херсонській психіатричній лікарні. На каналі «Говорить Україна» вийшла передача «Закриті тортурні для українців» в двох частинах. Журналістське розслідування із залученням експертів, правозахисників і самих потерпілих про те, що відбувається в психіатричних лікарнях і психоневрологічних інтернатах України.

«Кинули на цей брудний, смердючий, обоссанный матрац. П'ять чоловік, скрутили, прив'язали рушниками. Я зрозуміла, що тут закони не працюють. За щонайменше непокорство замикали в карцер і там робили з тобою все, що хотіли. Це найстрашніше, що було в моєму житті», – Ірина Кирпа, постраждала

Все ті, кого Ірина бачила в психіатричній лікарні, були забиті, принижені і покірно виконували все, що їм говорили, немов вони раби. Ірина провела в цьому психіатричному «чистилищі» Херсона 50 днів. Вона стверджує, що в цій лікарні проводять експерименти на пацієнтах з випробуванням психотропних препаратів.

«Кожна психічно хвора людина має такі ж права, як і здорова людина, – Руслан Имерелли захищає права людей з особливостями велику частину життя. Йому довелося своїми очима бачити страждання рідного брата в психіатричній лікарні. – Все, що там відбувалося, про це знав повністю увесь колектив. І вони до цього відносилися, як до належного, що це нормально. Ось що найстрашніше – люди стали звірами».

У ПНІ Вінницької області в селі Плисков Руслан Имерелли приїхав з черговою перевіркою 23 вересня. Голі люди, з відра для питної води миють підлогу, жахливий запах з кімнати, куди загнали в пів на шосту ранки голих жінок. Після перевірки відносно керівництва цього ПНІ було відкрито два кримінальні розслідування: незаконне утримання людей і шахрайство з фінансами – тільки в грудні 2019 було знято на невідомі потреби 110 000 грн пенсійних грошей підопічних. Але керівник цього ПНІ просто звільнився «з обопільної згоди».

«У нас велика доказова база злочинів в психіатрії і ПНІ, яку потрібно передавати до суду і притягати до відповідальності винних. Але у нас немає виконавців, які хотіли б це зробити», – Тетяна Бойко, правозахисник

За її словами в Новосавицком ШТОВХНИ 120 чоловік числилися пацієнтами, але насправді вони давно були в могилах на пустирі цього інтернату. Розмах корупції, по якій зібрана велика доказова база, шокує.

Зі своїми свідченнями і оцінками того, що відбувається в програмі виступили Олена Новак-Зинченко – поетеса і продюсер, Микола Вовковинский – правозахисник і волонтер ГКПЧ, Ольга Михневич – постраждала, Анастасія Вилинская – президент ГКПЧ України.

За словами пані Вилинской одна з головних проблем полягає в тому, що лікар-психіатр може зробити огляд будь-якої людини, без якої-небудь психіатричної історії, проти його волі. Хоча згідно із законом це може бути лише з відома самого пацієнта або за рішенням суду. Цю саму згоду часто отримують такими ж протизаконними способами, чинячи фізичний і моральний тиск на людей.

Після огляду психіатр може поставити будь-який діагноз, який фактично позбавляє людину свободи в стінах психіатричного закладу і змушує до насильницького прийому психотропних препаратів, що теж є кримінальним злочином.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: преступления,пытки,психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.