Їжа руками і секс з підопічними – принизливі методи соціалізації в ПНІ

09 грудня 2019, 22:02
Власник сторінки
Писатель-публицист
0
744

ПНІ в Україні – одна з найсумніших проблем нашого суспільства. Чергове тому підтвердження було опубліковане у фейсбуке журналісткою ICTV Світланою Федик.

Основою для публікації стало відео вихованки психоневрологічного інтернату Київської області, на якому видно, як люди їдять обід руками. Ні у кого немає ложок, тому що адміністрація ПНІ «притримує ложки для комісії або перевірки».

Відео було зняте постраждалою, яку незаконно, без її участі позбавила дієздатності особа, що знаходиться на державній службі в освітньому закладі. Постраждала повідомила ГКПЛ про випадки насильства в ПНІ, про приниження і використання психіатрії в каральних цілях по відношенню до вихованців. Вона просить допомоги в тому, щоб відновити свої права, покинути ПНІ і мати можливість жити повноцінним життям.

За визначенням психоневрологічний інтернат є соціально-медичною установою постійного або тимчасового (до напівроку) і п'ятиденного проживання і обслуговування осіб літнього віку і інвалідів по психічних захворюваннях старше 18 років. ПНІ приймають до себе людей, яким потрібний постійний відхід і що відповідають віку і стану здоров'я умови життя, медичне обслуговування, живлення, посильна трудова діяльність, відпочинок і дозвілля.

А чим же ПНІ є насправді? Пригнічуюча частина ПНІ в Україні мають жахливі умови утримання, і їх вихованці позбавлені базових прав, включаючи звичайні людські потреби. Це і зафіксовано на відео. Люди, з якоїсь незбагненної «соціально-виховної» причини, вимушені їсти руками – принизливо.

Ймовірно, такий стан ПНІ криється в їх історії, як ще одно спадщину комуністичного минулого. Перші інтернати, за деякими джерелами, з'явилися за указом Йосипа Сталіна у кінці 1940-х років. Необхідно було прибрати з радянських вулиць і ізолювати тих, хто мав фізичні або психічні недуги. Після Другої Світової війни таких людей було більш ніж достатньо.

Ця соціальна проблема вирішувалася ізоляцією і маргіналізацією – руйнуванням громадянського суспільства, через розрив традиційних зв'язків між людьми, знищенням об'єктивної приналежності індивідів до певної спільності, збоченням естетичних, етичних, правових, фізіологічних і інших загальнолюдських норм і цінностей. Людей перетворювали на духовних і соціальних відщепенців, залежних від безконтрольних дій влади. Поступово в ПНІ почали мутувати удома престарілих і інвалідів.

Відтоді основа цих закладів не змінилася, незважаючи на розвиток і прогрес суспільства. Люди в ПНІ як і раніше знаходяться у фізичній і моральній ізоляції. А замість процесів соціалізації відбувається прямо протилежне. Крім того, система ПНІ в зв'язці з психіатрією стала частиною тотальної злочинної системи по привласненню майна і фінансів вихованців.

Через корумповані суди по липовому укладенню психіатра практично будь-якої людини можна визнати інвалідом по психічному здоров'ю, позбавити дієздатності і заволодіти їм і його майном повністю – немов він річ.

У практику ГКПЛ України вже є прецеденти відновлення права дієздатності. І є випадки звільнення людей з ПНІ, куди їх відправляють після звичайних інтернатів, лишаю нормального життя в суспільстві, через психіатрію.

Але дуже часто людині украй складно допомогти із-за його серйозної деградації в ПНІ. Парадокс! Там, де їм повинні б надавати допомогу і допомагати соціалізуватися, люди можуть остаточно втрачати соціальну орієнтацію, перетворюючись на декласованих вигнанців без професії або власності.

І, занадто часто для соціальних закладів, в ПНІ виявляються волаючі кримінальні злочини проти людяності. Так, 4 грудня 2019 р. Офіс Уповноваженої з прав людини при Верховній Раді повідомив про те, що в Стародобровольском психоневрологічному інтернаті зафіксовані факти жорстокого поводження, знущання і приниження честі і гідності підопічних. Крім того вихованців і вихованок змушували займатися сексом з іншими підопічними.

У 2015 році Президент ГКПЛ України Вилинская Анастасія опублікувала доповідь про те, що відбувається в ПНІ країни. Незважаючи на значний резонанс в суспільстві під час Третьої виставки «Психіатрія: індустрія смерті» в Одесі, реальних змін не сталося. І навряд чи вони стануться, поки в цій сфері заправляє психіатрія.

Поки життя соціального закладу визначатиме психіатр з його ідеєю, що людина тварина, і його можна змінити, шматуючи мізки і вбиваючи волю небезпечними для життя психіатричними препаратами, навряд чи ПНІ будуть хоч скільки придатними для життя в них людей.


Повний текст доповіді та відеоматеріал на сайті джерелі
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Права человека,Сталин,психиатрия,Карательная психиатрия
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.