Українська мова як оберіг державності

06 листопада 2019, 16:22
Власник сторінки
журналист
0
17

українська мова

Я вважаю, що українцям безперечно треба викорінювати з рідної мови русизми, полонізми, канцеляризми, шукаючи їм вдалу заміну в нашій мові. Але робити це необхідно з розумом, порівнюючи шкоду і користь запроваджених новацій. Я також, прекрасно ставлюся до мовного закону. В Україні повинна панувати виключно українська мова, як державна, принаймні на будь-яких сайтах, у ЗМІ повинна бути кнопочка з вибором мови – «Українська». І в державних установах мені хочеться чути українську мову. Аналогічна ситуація з інтернет-магазинами. У державних установах тепер дедалі частіше відповідають українською. І навіть по телефону кажуть «Слухаю» і це дуже приємно. Так має і бути. Сподіваюсь, впровадження мовного закону зніме оце тавро меншовартості з української мови. Зараз стільки якісної української літератури, українських фільмів і мультфільмів, що українська мова поступово входить у життя людей, які ще кілька років тому розмовляли російською. Так, російську мову чути, але дедалі частіше в побуті, на вулиці, в розмовах трапляються українські слова. І тепер у тренді слухати українське, читати українське. Підлітки, які думають, які хочуть вчитися, які мають захоплення, розмовляють українською.                

Для мене це показник того, що українська перестала бути мовою села або Західної України. Українська стає мовою нації. Поволі, але впевнено, і це нормально я Вам скажу.  Читайте книги українці. Різні, але відомих видавництв, які дбають про свою репутацію. Що подобається – те й читайте. Але читайте українською.  Людям, які хочуть вчити українську і говорити нею, але їм важко дається можу порадити вивчити англійську, французьку, італійську значно складніше, ніж українську, але ж престижність мови не та, тому й обходяться російською, знаючи, що її зрозуміє навіть україномовна людина. Щоб вивчити мову – треба просто зануритися в неї. Дивитися фільми, ходити на вистави, читати книги – бажано вголос. Намагатися розмовляти українською. Навіть якщо запинаєшся і підбираєш слова – все одно розмовляти. Просити друзів виправляти помилки. Писати в соцмережах українською, яка в свою чергу, має бути в Україні єдиною державною мовою, а всі інші  другорядними.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.