Об’єднані Арабські Емірати – України: інвестиції в інфраструктуру

17 серпня 2018, 12:26
Власник сторінки
0
88
Об’єднані Арабські Емірати – України: інвестиції в інфраструктуру

Коли мова йде про Україну та ОАЕ, наші пріоритети пріоритети в співробітництві – порти та аеропорти.

Окільки зростає туристичний потік між країнами і, як показали результати переговорів під час форуму в ТПП України та Міжурядової комісії, ми маємо набагато більше перспектив, які розширюватимуть наше співробітництво як на державному, так і на рівні розвитку бізнесу обох країн.

Насамперед, почнемо з того, що між Україною та Еміратами є великий потенціал інвестицій в інфраструктурні проекти.


Співробітництво з DP World

Компанія DP World має ґрунтовну зацікавленість в участі у широкомасштабних інфраструктурних проектах на території України, і запропонували надання консультативних послуг з розвитку транспортно-логістичного потенціалу України.

Фактично, нашу співпрацю з DP World Group було розпочато у 2016, коли ми презентували низку проектів у сфері розбудови інфраструктури українських морських портів. Ці проекти комплексно окреслювали потенційні можливості для інвестування в портову галузь України.

Зараз продовжується робота щодо визначення спільних кроків стосовно інвестицій компанії і розвиток інфраструктури порту Южний відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між ДП «Адміністрація морських портів України» та DP World LLC.

З міжнародними консультантами готується ТЕО проекту концесії ДП МТП «Южний» як цілісного майнового комплексу. Сподіваємось почати пілотні концесійні проекти після прийняття нового Закону про концесії (3 квітня 2018 року Верховна Рада України 240 голосами “за” прийняла законопроект №8125 “Про концесії” в першому читанні).


Авіасполучення

Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом ОАЕ про повітряне сполучення укладена 26 листопада 2012 року в м. Абу-Дабі та набрала чинності 21 березня 2017 року.

Відповідно в нас динамічно зростає регулярне пасажирське сполученням між нашими країнами («Міжнародні авіалінії України», які здійснюють 11 рейсів на тиждень за напрямком Київ-Дубай-Київ,: «Air Arabia» за напрямком «Шарджа-Київ-Шарджа» – 4 рейси на тиждень, «Fly Dubai» - 14 рейсів за напрямком «Дубай-Київ-Дубай» та 4 рейси «Дубай-Одеса-Дубай»).

Ми демонструємо гарні результати в авіасфері і продовжуємо переговори про повернення авіакомпанії Emirates до України та збільшення рейсів в регіональні порти України, наприклад аеропорт Львів. Власне, в нас діє режим відкритого неба з ОАЕ - повну відсутність обмеження щодо частот, призначених авіапідприємств та географії польотів. 

Зважаючи на той факт, що положення діючої Угоди з нагляду за безпекою польотів підписаної на рівні авіаційних властей України та ОАЕ в 2004 році в своїй більшості втратили актуальність, ми запропонували розпочати перегляд, що дозволить врегулювати існуючі питання щодо безпечної експлуатації повітряних суден українського виробництва в ОАЕ.


Обмін досвідом та технічна допомога

Враховуючи досвід еміратської сторони із організації логістичного хабу світового значення у порту Джабель-Алі (ОАЕ), ми хочемо розширити співпрацю за напрямками:

  • залучення інвестицій та вивчення досвіду еміратської сторони в управлінні розвитком портової інфраструктури; 
  • створення системи надання оперативних та комфортних логістичних послуг у портах;
  • створення та функціонування вільної економічної зони в порту.

Еміратські компанії насправді, дуже сильні в управлінні розвитком інфраструктури портів та аеропртів, і ми хочемо максимально отримати для України їх досвід у цьому питанні. 

Ми вже зараз успішно досліджуємо практики імпорту та експорту в Україні, діючих бізнес-процесів при оформленні.


Що ми плануємо на майбутнє?

Реформування морського та портового сектору України: оновлення методики формування тарифів у портах, порядок компенсації інвестицій, внесених в стратегічні портові інфраструктури, спрощення процедур контролю у пунктах пропуску через кордон, збільшення портової інтермодальності.

Систематична робота зі створення максимально комфортних умов для розвитку інвестиційного клімату в країні. На сьогодні необхідно врегулювати основні засади для гарантування рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності, закласти основу для розвитку державно-приватного партнерства та удосконалення системи управління державними інвестиціями

Впровадження інноваційних технологій - смарт-інфраструктури та смарт-мобільності та інтелектуальних транспортних систем. Готуємо проект центру транспортних інновацій, адже Україна має висококваліфікованих IT – експертів,. Розвиток цифрової інфраструктури є одним із пріоритетних напрямків Міністерства інфраструктури.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.