Європейські карти TEN-T – майбутнє інфраструктури України

27 листопада 2017, 12:47
Власник сторінки
0
104

Сьогоднi ми отримали дуже гарну новину – приєднання України до Європейської транспортної мережі TEN-T. I в в ході цієї події хочу пiдкреслити, наскiльки розвиток TEN-T важливий для нашої країни.

Крiм того, що це дає нам можливiсть розвитку транспортної мережі у форматі інтегрованих транспортних коридорів, ми також зможемо відновити зв’язки, які фактично були втрачені у зв’язку з припиненням взаємодії в рамках Пан’європейських транспортних коридорів.

Крiм цього хочу видiлити перспективу пріоритизації та підготовки інфраструктурних проектів, для реалізації яких будуть виділені грантові ресурси ЄС та кредитні ресурси МФО, що дуже важливо саме зараз, в перiод активної спiвпрацi з Європейським Союзом.

Iнша перевага – лібералізація автоперевезень з ЄС. Тут першим кроком я бачу укладення «рамкової угоди» між Україною та Євросоюхом щодо спрощення дозвільної системи між Україною та державами-членами ЄС для транзитних перевезень автомобільним транспортом, або хоча б внесення відповідних змін до діючих двосторонніх угод між Україною та державами-членами ЄС щодо лібералізації умов транзитних перевезень вантажів автомобільним транспортом.           

Ключова мережа розбудуватиметься на основі визначених 9 мультимодальних коридорів. Так, у напрямку території України проходять 2 коридори:

  • Коридор Рейн-Дунай, що проходить у сполученні через водні шляхи Майну та Дунаю, з важливим відгалуженням від Мюнхена до Праги, Жиліни, Кошице та до українського кордону;
  • Середземноморський коридор, який пролягає від Піренейського півострова у напрямку Угорсько-Українського кордону.

 

Що вже було зроблено? 

У 2013 році було прийнято Регламент Європейського Парламенту і Ради про Керівні принципи Союзу для розвитку Транс'європейської транспортної мережі, пiсля чого у м. Люксембург фактично одразу було прийнято спільну декларацію «Майбутнє співробітництво у сфері транспорту в рамках Східного партнерства», якою схвалено карти транспортної регіональної мережі «Східного партнерства» (СхП), що демонструють поєднання країн СхП між собою та з державами-членами ЄС.

Дуже багато було зроблено в цьому напрямку з боку Мiнiстерства iнфраструктури

 

Ми вже провели 13 засідань Транспортної панелі та 4 зустрічі Міністрів транспорту країн-членів ЄС та країн-учасниць «Східного партнерства», а 21 червня 2016 року в Роттердамі ми, разом з міністрами транспорту країн Східного партнерства, країн-членів ЄС та Європейською Комісією, було ухвалили та  пiдписали рішення щодо поширення TEN-T мережі на сусідні з ЄС країни, в тому числі Україну, та поділу регіональної транспортної мережі на «ключову» та «базову». 

Наразi нам також важливе включення внутрішніх водних шляхів України (р. Дніпро, р. Південний Буг та українська ділянка річки Дунай) до регіональної мережі TEN-T, i я особисто хотiв би, щоб це сталося якомога швидше, адже питання ВВШ в Українi знаходиться в пiдвiшеному станi. Можливо, їх включення в TEN-T пришвидшить процес вирiшення й нагальних питань, в тому числi й прийняття закону про ВВШ. 
Зараз ми чекаємо на тристоронню зустріч з представниками ЄК та Румунії для того, щоб знайти остаточне рішення щодо включення ВВШ України до Транс’європейської транспортної мережі. 

На даний момент ми узгоджуємо вспозиції та шукаємо взаємоприйнятного рішення, для того щоб вже на законодавчому рівні закріпити вищезгадане рішення  щодо поширення TEN-T мережі на сусідні країни. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.