У Великих Сорочинцях зникли біля 120 000 гривень

04 грудня 2016, 20:14
Власник сторінки
0
1794
У Великих Сорочинцях зникли біля 120 000 гривень

Цю суму озвучили місцеві мешканці.






Гроші брали за паркування автомобілів на спеціально відведеній території під час проведення  у серпні цього року Сорочинського ярмарку та за містове, котре платили підприємці, що торгували поза територією "Сорочинського ярмарку".

Крім того у майбутньому бюджет села може втрачати значні суми  через діяльність ТОВ «Сорочинський ярмарок» і лобіювання його інтересів на рівні сільської ради.

– По селу були розкидали листівки, що троє депутатів сільської ради «нехороші люди». «Нехороші», бо нині діючий сільський голова незадоволений , що ми не завжди погоджуємося із його баченням розвитку громади. Він вважає, що так як сказав, то так і має бути. І це не обговорюється. То для чого тоді депутати? І як вони можуть в такому випадку відстоювати інтереси громади?

Ось приклад. Базарна площа. Там є конструкція, котра була власністю  підприємця. Потім власник  цю будівлю продав. Сільська рада розриває договір оренди із одним власником і хоче вкласти із іншим. Але сільську раду не влаштовує орендна плата. Я пропонувала не розривати договір оренди, щоб себе підстрахувати. Тоді  бувший власник змушений був би платити орендну плату за землю до перезаключення договору оренди. Не послухали. І тепер новий власник будівлі взагалі нічого не платить . Тобто сільський бюджет втрачає кожен місяць значні кошти,– розповідає Галина Турбаба, депутат Великосорочинської сільської ради.  

Пояснює,  останній конфлікт виник буквально  кілька тижнів тому. Сільський голова Павло Полєков на сесії  озвучив  проект рішення продовжити термін оренди землі  ТОВ «Сорочинський ярмарок» на 49 років. Хоч попередній договір оренди діє до 2025 року. Питання постає, чому? Спочатку потрібно було переглянути  нормативно-грошову оцінку землі. Бо зараз ТОВ «Сорочинський ярмарок» платить зовсім мізерні кошти за оренду землі. Не як за землю комерційного призначення, а як за сінокоси. Це питання на сесії було озвучене, але підтримки у сільського голови не знайшло.

Сільський голова що,  не зацікавлений у наповненні місцевого бюджету?

– Відносно плати у сільську казну містового під час проведення Сорочинського ярмарку, то ця тема взагалі не піднімалася. Дійсно, стояли підприємці поза територією ярмарку, торгували. Але як це було зроблено, ніхто не знає.

Було створено комунальне підприємство і сільський голова сказав, що комунальне підприємство буде самостійно займатися парковками автотранспорту. Для цього  потрібно було встановити якісь розцінки і проголосувати на сесії та прийняти відповідне рішення. Але на сесію сільської ради питання розцінок не виносили, це однозначно . То ж як брали гроші і куди вони пішли, ніхто  не знає.

Єдине, що голова  на сесії заявив, що комунальне підприємство вторгувало  90 тис. гривень за автопаркування. Але пізніше сказав, що ніякі кошти від такої діяльності не надходили, що це люди самі ходили і брали якусь плату  І за це подарували комунальному підприємству села  шуруповерт, дрель, ключі,– говорить Галина Турбаба.  

Інший депутат сільської ради після того, як по селу розкидали анонімні листівки навіть написала заяву на звільнення за власним бажанням із посади заступника директора Великосорочинської школи-інтернату з виховної роботи.  Бо аноніми у листівці звинуватили її в тому, що адміністративно тисне на колег депутатів цього навчального закладу відносно прийняття рішень на сесії сільської ради.

 – Адміністрація школи вмовляла не спішити, але я вирішила, щоб не було ніяких поводів якимось чином спекулювати, то у вересні подала заяву на звільнення. Не хочу давати будь-яких поводів вести якусь брудну кампанію, використовуючи моє ім’я, –  розповідає Інна Фесенко, депутат Великосорочинської сільської ради.

Говорить, проблемних питань у діяльності нинішнього сільського голови Павла Полєтова багато. Це і рішення про «будиночок шерифа», це і питання додаткової угоди із ТОВ «Сорочинський ярмарок» про підписання договору оренди на 49 років і інші.

– Ніколи не голосувала проти. Буває голосую «утрималася» тоді, коли для себе не розібралася у якомусь питанні. Але потім це моментально перекручується, що вони не хочуть голосувати, що вони виступають проти сільського голови. Підключають так звану громаду «крикунів», котрі сидять позаду. Під час сесій відеозйомка ведеться, тож можна усі матеріали переглянути, що це дійсно так. Тиск на депутатів організовується не завжди, а лише тоді, коли є якісь проблемні питання. І цей тиск організовує пан сільський голова,  коли  не бачить підтримки депутатського корпусу.

Теперішній сільський голова звинувачує у всіх негараздах колишніх депутатів та колишнього сільського голову. Але не можна інших поливати грязюкою, відбілюючи себе. Зробив би гарні і справи і люди б це побачили й сприйняли. І будуть вірити тобі, і твоїм починанням. Це по перше. А по друге, він звинувачує нас, що ми йому не допомагаємо. Та ми навпаки йому стараємося підказати як правильно вирішити те чи інше питання. Скажімо, ми пропонували розділити базарну площу, щоб ішла у сільську казну орендна плата. Але підтримки у сільського голови не знайшли.

Взагалі, коли маєш думку відмінну від думки Полєкова, то ти вважаєшся його ворогом. Особисто у мене до нього, як до односельця,  немає неприязні. Я звикла людей цінувати по їхніх ділових та людських якостях,– говорить Інна Фесенко.

У Великосорочинській сільській раді пояснили,  ніяких коштів від торгівлі підприємців поза територією «Сорочинського ярмарку» на рахунки сільської ради не надходило. А відносно паркування, то це самі люди організовували і за це подарували сільському комунальному підприємству «Першоцвіт»  набір інструментів та пальне.

– Якщо містове підприємці платили у сільську раду, то хай ці підприємці нададуть рахунок. Можливо десь комусь щось і перераховували, але мені ці факти не відомі. Ми не є суб’єктом господарювання і не маємо права цим займатися, – говорить Великосорочинський сільський голова Павло Полєков.

Мешканці села кажуть, у роботі  сільського голови є й позитив. Наприклад, почали вивозити сміття двічі на місяць. Хоч їх турбуєте, що зараз по селу розносять інформаційні бюлетені,  у яких сільському голові Павлу Полєкову приписується започаткування програм, до яких він не має безпосереднього відношення.  Бо такі програми були започатковані за каденції попереднього сільського голови.

То ж у чому суть  конфліктів між сільським головою та рядом депутатів? Скільки всього грошей зникло із рахунків місцевого бюджету чи можливо просто  не потрапило на рахунки? Однозначно ніхто сказати не може.

До речі, поза територією «Сорочинського ярмарку» цього року торгували більше 100 підприємців. За їх словами у сільську раду вони платили кожен день за містове 30 гривень, а за  стоянку автомобіля до 120 гривень. Тож, виходить, кудись випарилися біля 120 000 гривень

П.С, Кажуть, підприємець,котрий орендував у селі базарну площу розміром 33 сотки, платив за оренду 31 тис. грн на рік. ТОВ "Сорочинський ярмарок" за оренду землі площею більш ніж 16 гектарів у минулому році заплатило 21800 грн, а у цьому році 49500 грн.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.