Російський слід вінницьких терористів

05 травня 2015, 20:19
Власник сторінки
1
711
Російський слід вінницьких терористів

Куди дивилось СБУ і чому терористи, які під українськими гаслами роблять прокремлівську роботу не були затримані?

Про гучні події останніх днів вінничани як і вся Україна говорять немало. Питання лише у тому, куди дивилось СБУ і чому терористи, які під українськими гаслами роблять прокремлівську роботу не були затримані.

Події відбувались так: "О 1.30 ночі невідомі пограбували АЗС в Деснянському районі. Забрали касу 823 грн. та пішли в бік Лісового масиву. Підрозділи МВС та ДАІ намагалися їх затримати. На вимогу зупинитися, з підозрілого автомобіля почали стріляти", - написав Арсен Аваков.

Пізніше в МВС сказали, що одного з нападників розстріляли в мікроавтобусі. Ще трьом вдалося втекти. Затримали їх учора о десятій ранку. Міністр додав, що затримані зізналися в обстрілі КПП "Биковня" напередодні. В той час там чергували двоє бійців батальйону "Київ-1" та двоє співробітників ДАІ.

МВС виклало відео із зізнанням одного з підозрюваних. Він каже, що в пограбуванні АЗС, яке передувало вбивству правоохоронців, брали участь четверо людей. Називає всіх, хто був із ним. Це він, Морган, Гесс та Віта. Говорить, що всі приїхали з Вінниці. Планували стріляти в людей і кидати в натовп вибухівку.

Під номерами ПТН-ПНХ у синього мікроавтобуса "Фольксваген" були вінницькі номера – "АВ 6359 ВТ".

"Морган повинен був стріляти по людях, Віта мала його прикривати, а Андрій повинен був кинути тротилову вибухівку у натовп", – каже він. Користувачі інтернету звертають увагу, що говорить затриманий "міліцейськими фразами". Хоча це досить логічно – хлопець просто читає текст, який для нього склали міліціонери. Це стандартна ситуація, коли показання записують «міліцейською мовою», а потім на камеру обвинувачені їх і зачитують.

Віта, яка фігурує в зізнанні одного із затриманих, - це 18-річна вінничанка Віта Заверуха. В друзях у дівчини є приятель із псевдонімом "Рудольф Гесс". Можливо, саме про нього йдеться в зізнанні одного з підозрюваних.

Віта востаннє в соцмережах була 1 травня о 21.44.

Також у МВС повідомили, що затримано 17-річного Андрія Романюка. Цей хлопець входив до складу руху «Народна Воля» у Вінниці. На його аватарці красується символіка СНА – Соціал-націоналістичної асамблеї, куди входять у Вінниці як Віта Заверуха, так і Юрій Хорт (Павленко). Останній очолював довгий період цю організацію.

В першотравень видалив свою сторінку із мережі і луччанин Олександр Романюк, який має на аватарці цей самий символ СНА. В той самий день востаннє заходив у соцмережу і Андрій Калинник. І в цього хлопця теж на аватарці – значок СНА.

У всіх цих людей, частина з яких вже стали терористами, а частина, схоже, ще себе мають проявити, є один вінницький спільний товариш – помічник лідера вінницької «Батьківщини молодої» Вадима Кудіярова – Денис Кіт (Котов). Саме з Котовим свого часу Завіруха стала зіркою кремль-тв, коли група людей на чолі з Завірухою-Котовим увірвались до вінницької фірми, яка працює з домофонами і має російське коріння.

Котов брав участь разом із Хортом у подіях 6 грудня – вони разом штурмували міліцію. Шеф Котова, Кудіяров, тоді ділив портфелі у вже захопленій активістами облраді.

Завіруха свого часу була активною серед місцевих футбольних фанатів. Це видно навіть з її виразів. Наприклад, так вона каже про бійців «Айдару»: «Залишилися кузьмичі та купа нових. Я ж з Айдару пішла ще в жовтні та воюю в окремій групі, яка співпрацює з різними батальйонами». Кузьмічі – це прості глядачі на стадіоні, не привелигійована каста, на кшталт фанатів. Не секрет, шо у Вінниці весь фанатський рух підібрав під себе саме Кудіяров. Серед фанатів є і його помічник Котов. І саме фанати з вінниці і їхні побратими з хмельницького були рушійною силою у силовому протистоянні 6 грудня, коли захоплювали у Вінниці адмінбудівлі.

Не можна сказати, що Завіруху-Хорта-Котова і решту завербували прокремлівські сили. Їхню віру в революцію та юнацький максималізм свідомо використовують – факт. Віта Завіруха, здається, і сама про це здогадується: «Ця влада гідна лише смерті, яку ми їй і влаштуємо. Ми не прогнемося ні перед жидами, ні перед комуністами. Нехай нас назвуть провокаторами, рукою кремля, фашистами, але ми не зупинемося вже ні перед чим. Та буде жити Нація».

Революція пожирає своїх дітей. Схоже, що за гратами скоро будуть не тільки Хорт і Заверуха, але і інші активісти. Натомість ті, хто їх штовхає, хто отримує кошти від путіна – залишаться на свободі.

Агенство журналістських розслідувань PR.net
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.