Життя вінницького чиновника: маєток за сотні тисяч доларів і смітник на замку

13 вересня 2014, 10:23
Власник сторінки
1
56

Чиновницьке багате життя демонструють вінничанам і гостям міста активісти вінницького Майдану. Вони вже провели дві акції "Екскурсія вінницьким Межигір'ям» і показали майже 300 охочим будинки місцевих можновладців. На власні очі вінничани пересвідчуються, що справжні доходи цих працівників бюджетної сфери набагато вищі, ніж їхні офіційні зарплати.

Чиновницьке багате життя демонструють вінничанам і гостям міста активісти вінницького Майдану. Вони вже провели дві акції "Екскурсія вінницьким Межигір'ям» і показали майже 300 охочим будинки місцевих можновладців. На власні очі вінничани пересвідчуються, що справжні доходи цих працівників бюджетної сфери набагато вищі, ніж їхні офіційні зарплати.

Як запевняють організатори «катання» (транспорт для бажаючих проїхатись вулицями, на яких розташовані будинки багатіїв, надається безкоштовно - авт.), акція вінничанам до вподоби, проте, опоненти вже розпочали контр-заходи - залякування, переслідування та погрози.

Подробицями з Укрінформом поділився співорганізатор акції, громадський активіст Януарій Шостак.

- Януарію, чий будинок вас вразив найбільше?

- Одного із високопосадовців Вінницької міськради – вартість будинку, земельної ділянки і майна на ній, за даними агентств нерухомості, до останньої фінансової кризи сягала сотень тисяч доларів! А ще показово, що контейнер для сміття біля свого будинку власник закриває на замок, щоб ніхто не бачив, які дорогі напої і продукти він любить споживати. Якщо врахувати утримання цього будинку, ландшафтний дизайн, комунальні витрати - суми для людини, яка отримує зарплату держслужбовця, абсолютно нереальні!

Та чого ми тільки не бачили на подвір'ях працівників «бюджетної сфери» - дорогі екзотичні дерева, басейни, оздоблення, авто за сотні тисяч доларів... І це тільки зовні - уявляю, що там усередині будинків... Список продовжимо 13 вересня, вже цієї суботи відвідаємо маєтки суддів, прокурорів, правоохоронців.

- Після двох екскурсій ваша громадська ініціатива викликала неабиякий резонанс. Цієї суботи - третя екскурсія, отже, час дати роз'яснення. Розкажіть про акцію, її мету і очікувані наслідки...

- Більшість нашого населення живе надто скромно, навіть за межею бідності, і на цьому фоні у місті й околицях «виростають» розкішні маєтки чиновників. Люди знають про офіційні зарплати бюджетників, дивляться на їх вілли і розуміють, що то будуються казнокради. Ми для себе із Андрієм Вигонюком (громадський активіст Вінницького Майдану, співорганізатор акції - авт.) вирішили не мовчати, а розбудити свідомість громадян, які повинні вимагати звіту у чиновників про їх справжні статки.

Екскурсії «Вінницьким Межигір'ям» - це публічна демонстрація народної недовіри зажерливим бюрократам, які мають самі написати заяви про звільнення з посад, бо коли приймуть закон про люстрацію, вони підуть із ганьбою!

- Ви певні, що саме у цих маєтках проживають названі вами люди, і що будинки належать саме їм?

- Так. Із цих будинків вони виходили до нас, ми спілкувались. А ще - це підтверджують сусіди і мешканці мікрорайону.

- Окрім чиновників, ви були й у бізнесменів, приміром, керівника потужного будівельного концерну. Тож, певне, він таки має статки, щоб будуватись?

- Нехай доведе. Будівельний бізнес тісно пов'язаний із владою - виділення земельних ділянок, бюджетні програми, отримання дозволів, ліцензій, благодійні фонди... Ви певні, що у цих питаннях все відбулось без зловживань і хабарів? А ще є питання із несплаченими податками, економією на зарплаті найманим працівникам...

- Заступник Вінницького міського голови Володимир Слишинський подав заяву про хуліганські дії на його приватній власності: ніби-то активісти акції «Вінницьке Межигір'я» побили вікно, пошкодили ландшафтний дизайн. А ці дії протирічать закону про недоторканність приватної власності...

- Такого не було! Ми не ховаємось від слідства, але вимагаємо об'єктивного розслідування цієї заяви.

- Оприлюднені у місцевій пресі і ваші заяви до правоохоронців з приводу погроз вам...

- У мене в офісі було проведено обшук за ніби-то наявною у правоохоронців інформацією про реалізацію крадених речей. Нічого міліціянти не знайшли, але містом почали ширитись чутки, що проти мене порушено кримінальне провадження. Це теж неправда.

А після другої екскурсії, 30 серпня, мені почали телефонувати із погрозами невідомі. Казали, якщо не припиню акції, то зі мною та моїми близькими можуть статись неприємності. Звісно, я написав заяву в міліцію.

Чому такий супротив чиниться нашій акції? Бо ми наводимо факти. Громада нас підтримує - підказує нову інформацію і просить продовжувати акцію. Вже понад 300 вінничан взяли участь у наших екскурсіях.

- Ви стверджуєте, що у вас це громадська акція, але чому 23 серпня вона проходила під прапорами «Свободи» і «Правого Сектору»?

- Транспорт удалося взяти лише у цих людей, бо перевізники, яких ми просили, відмовлялись. А активісти «Свободи» і «Правого Сектору» з цими прапорами їздять містом і по області постійно - мають таку звичку.

- А хто спонсорує транспортні витрати, адже пальне нині дороге?

- Це власні кошти ініціаторів акції. Я - власник бізнесу - тож маю заощадження.

- Ставлення вінничан до вашої акції неодностайне - є і ті, хто її відверто не схвалює, бо вважає, що ці походеньки «по хатах» - порушення законодавства.

- Тут я з вами не згоден. Навпаки, відчуваємо інтерес людей до нашої акції, бо щоразу замовляємо більше транспорту. І наші дії ні в чому не суперечать законодавству, бо майну ми не шкодимо, до будинків не вдираємось. А те, що люди розглядають будинок - то так само чинять і сусіди, і ті, хто проходить повз - вони ж закон не порушують.

- А чи готові ви показати свій будинок?

- Я - готовий. А на завершення акції ми визначимо краще подвір'я і кращий будинок, переможцю рейтингу подаруємо кактус - як символ закритості і дистанціювання влади від простих людей. Бо, повторюсь, на зарплату держслужбовця таких маєтків не збудуєш і не утримуватимеш. І це ще ми не оприлюднювали кількість і вартість їх щорічних закордонних поїздок. І не рахували коштів на їх рахунках у банках...

Наталія Журбенко, Вінниця.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: Батьківщина,Вінницька область
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.