«Еліта-Центр» по-бориспольськи

13 червня 2013, 20:47
Власник сторінки
політик
0
1454

Ще зовсім свіжою в пам’яті багатьох людей є ситуація зі скандальною «Еліта-центр». Сьогодні подібна ситуація повторюється у місті Бориспіль.

У Борисполі повинен був зведений 189-квартирний будинок, частину квартир якого мали отримати військовослужбовці. Але так як Міністерству Оборони не під силу самостійно будувати будинки через брак коштів в держбюджеті, знайшлися ніби то ті, хто пообіцяв допомогти їм у будівництві. Таким «доброчинником» стала виробнича компанія «Фарелл». Ініціатором будівництва стало державне підприємство Міністерства Оборони «Укрвійськбуд».

 Здавалося б, було знайдене соломонове рішення: взяти компанію «Фарелл», як «дольового учасника», яка б взяла на себе левову частку витрат на будівництво будинку, а «Укравійськбуд» отримав би квартири для військовослужбовців. Слід зазначити, що компанія «Фарел» виступала лише «дольовим учасником», усі квартири, відповідно до укладених угод, є власністю «Укрвійськобуду».

 «Укрвійськбуд» разом і з «Фарелл» уклали договорі з Дочнірним підприємством «135 Домобудівельний комбінат», який і мав зводити будинок, де разом зі звичайними людьми мали мешкати військові. Компанія «Фарелл» відповідно до угоди брала на себе зобов’язання профінансувати будівництво 175 квартир, решта 14 квартир повинні були виділені для військовослужбовців. Хоч і не багато, але ці квартири мали отримати військові, які найбільше їх потребують…

Відповідно до укладених угод, «Укравійськобуд» передав усі майнові права виробничій компанії «Фарелл» на суму майже у 28 мільйонів гривень. А от кампанія «Фарелл» не виконала взятих на себе зобов’язань і не профінансувала повністю будівництво. Заборгованість цієї компанії перед військовими склала шість мільйонів гривень.

Станом на сьогодні, «Укрвійськобуд» витратив усі передбачені кошти на будівництво (його втрати відповідно до перевірок становлять 14 мільйонів гривень), а приватні партнери – відмовляються платити. Самотужки військові не можуть добудувати будинок.

Як наслідок, 14 сімей військовослужбовців даремно чекають на квартири, сотні вкладників без грошей і надії,  бюджетні кошти потрачені на довгобуд, який може ніколи і не завершиться, а люди втрачають надію. Така ситуація тільки нагнітає соціальну напругу в місті.

Однак, як виявилось, не лише приватні ділки є причиною зупинки будівництва будинку. Внаслідок проведених перевірок Міністерством Оборони, виявилось, що не лише виробнича компанія «Фарелл» не виконала своїх обов’язків. Безпосередню і активну участь у темних оборудках брало попереднє керівництво «Укрвійськобуду», а саме його колишній керівник пан Коробкін.

У серпні минулого року внутрішнім аудитом Міністерства Оборони було встановлено, що внаслідок завищення оцінки вартості робіт, «Укрвійськобуд» зазнав втрат на 8 мільйонів гривень.

З огляду на це, вже скоро мине рік, відтоді, як ще 13 серпня 2012 року Державне підприємство міністерства оборони України «Укрвійськбуд» звернулось до Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України щодо порушення чинного законодавства колишнім керівництвом Державного підприємства Міністерства оборони України «Укрвійськбуд» під час проведення будівництва. Відповіді не отримано до цього часу…

Але більш цікавою виявилась відповідь Бориспільського МВ ГУ МВС України в Київській області  на звернення Державного підприємства міністерства оборони України «Укрвійськбуд» про злочин його попереднього керівництва, подане 01 квітня 2013 року. Виявляється, справа передана до архіву так як неможливо опитати екс-керівника «Укравійсьбуду» пана Коробкіна. Нема людини – нема проблеми? Чи вірніше так, людина говорити не хоче, то й проблеми немає.

А проблема є і дуже серйозна. Бо обманутими виявились не лише військовослужбовці, а й звичайні люди. Майбутні власники 175 помешкань, які заплатили за них гроші. Сьогодні, вони втрачають надію. Тривають пікети, мітинги, люди виливають на них свою біду, але найгірше, втрачають надію, що вони коли не будь отримають омріяні нові квартири, чи хоча б їм повернуть кошти.

Виходить, крадуть чиновники, крадуть аферисти, а страждають звичайні люди. І щонайбільше прикро, страждають ті, хто віддають своє здоров’я і життя власній державі. А вона, навіть не може захистити тих, хто вірою і правдою сумлінно їй служить …

Я звернувся з депутатськими запитами до Міністерства Оборони та органів прокуратури. В МО відповіли, що всі передбачені кошти на будівництво були витрачені. Бюджетом більше не передбачено… До МО претензій в принципі бути не може, хіба у тому, що на керівні посади призначають шахраїв.

Відповіді від прокуратури поки немає. Винні в цій афері повинні повернути вкрадені в держави і людей кошти, і я докладу максимальні зусилля, щоб їм не вдалось уникнули відповідальності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.