"Бориспіль" за крок до банкрутства (відео+документ)

14 березня 2013, 13:44
Власник сторінки
політик
0
2133
 Бориспіль  за крок до банкрутства (відео+документ)

Звернення до лідера КПУ: не словом, а ділом...

Аеропорт «Бориспіль» не сходить зі стрічок новин. Ще у минулому році я  говорив, що аеропорт навмисно банкрутять, аби віддати в концесію. Тоді я зареєстрував законопроект, яким пропоную заборонити як приховану так і відкриту приватизацію головних повітряних воріт країни.

Нині,  загроза передачі аеропорту Бориспіль в концесію ніби-то відпала. Під час особистої зустрічі з міністром інфраструктури Володимиром Козаком, він особисто мене завірив, що підстав для можливої передачі аеропорту «Бориспіль» у концесію – немає. З іншого боку, залишається актуальним питання банкрутства…

Рахункова палата провела аудит і дійшла висновку, що  3,7 мільярди гривень, які пішли на реконструкцію «Борисполя», були витрачені неефективно. Масштабні інвестиції, спрямовані на розвиток аеропорту, виявилися марними. Після проведення в Україні чемпіонату Євро-2012 аеропорт завантажений лише на третину.

Відео програми "Гроші"

«Бориспіль» впевнено йде у піке. Цього року прибутки аеропорту, за прогнозами менеджменту «Борисполя», в шість разів скоротяться в порівнянні з 2011 роком. Два роки тому аеропорт мав 586 млн. грн. прибутку. Підтвердження цьому порожні термінали і відсутність нових авіаперевізників.

Сьогодні говорять про можливе наповнення терміналу D на повну потужність. Але навіть якщо сюди перевести усі пасажиропотоки з терміналів «В» та F, то все одно це лише 65% потужності. І це не мої підрахунки. Саме такий відсоток озвучив ідеолог проведення ЄВРОчемпіонату Борис Колесников. Це означає, що принаймні на двері один із двох порожніх терміналів,  мова йде про термінал “F, доведеться повісити великий замок.

Закриття ніби-то «зайвих» терміналів вирішить хіба що питання транзиту. Адже нині термінали спроектовані так, що між ними немає комфортного сполучення. Тобто, пасажиру, щоб перебратися з терміналу D до терміналу B чи поки що не закритому F, потрібно забирати валізи, брати таксі і їхати в інший термінал. Або ж можна прогулятися пішки, по вулиці

Але «оптимізація» «зайвих» терміналів не вирішить проблему комфорту. У новому терміналі “D  повністю відсутня інфраструктура: немає ні кафе, ні магазинів, навіть машину ніде припаркувати.

Попри численні недоліки та висновки Рахункової палати, керівництво аеропорту просить Уряд виділити мільярд на добудову напівпорожнього терміналу “D. Це прохання міститься у поданому в Кабмін на затвердження  Фінансовому плані аеропорту на 2013 рік. Цей документ досі гуляє профільними міністерствами.

Попри численні публікації та заяви я не бачив жодного коментаря керівника аеропорту «Бориспіль» Антона Волова. Поки що він впевнено почувається на своїй посаді. На публіку урядовці  його заспокоюють, що звільнення йому не загрожує. Поки що, не загрожує.

Моїм союзником у боротьбі за аеропорт несподівано виступив Петро Симоненко. У програмі «Факти», на каналі ICTV керівник фракції КПУ  заявив, що готовий підтримати ініціативу створення ТСК, щоб розібратися, «куди пішли народні гроші» витрачені на реконструкцію терміналу D. Користуючись нагодою хочу нагадати, що відповідна ініціатива уже існує у парламенті. 

Відео програми "Факти" (ICTV)

Мною зареєструваний проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності головних розпорядників бюджетних коштів (Мінінфраструктури (до липня 2012 року – Мінтрансзвязку) та Укрєвроінфрапроекту) за напрямом будівництва та реконструкції аеропорту «Бориспіль і розслідування фактів незаконного та неефективного використання цих коштів під час підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу». 

Так само я звернувся з листом до керівників фракцій, аби вони делегували своїх однопартійців для створення ТСК. Звернення отримав і Петро Симоненко. 

Після заяви лідера КПУ в ефіру ICTV, сподіваюся отримати від фракції прізвища депутатів, які будуть з'ясовувати "куди пішли народні гроші". Такої само активності очікую і від інших фракцій.

Якщо у політичних сил є бажання розібратися як зі скандальною реконструкцією, так і з нинішнім передбанкротним станом аеропорту, то ТСК може бути створена у перші ж дні розблокованої Ради. 

Якщо цього не буде зроблено, то питання зловживань і неефективного використання 3,7 мільярдів гривень, про який йдеться в аудиті Рахункової палати, буде поховано байдужістю чиновників та політиків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.