Cадиба-маєток Віктора Закревського в Лемешівці занепадає

29 листопада 2013, 08:41
Власник сторінки
політик
0
446
Cадиба-маєток Віктора Закревського в Лемешівці занепадає

Свого часу тут перебували Тарас Шевченко та Петро Прокопович – винахідник першого у світовій практиці повністю розбірного рамкового вулику.

У тих, хто не береже свого минулого, у них не буде не то що європейського, у них просто не буде майбутнього. В нас полюбляють згадувати минувшину, помпезно відзначати історичні дати, а от берегти – не вміють і не хочуть. Тому і знищуються, потихеньку руйнуються наші духовні історичні пам’ятки. 

Мабуть кожен українець, від наймолодшого до найстаршого знає рядки з вірша Шевченка «Садок вишневий коло хати». Але якби Шевченко побачив сьогоднішній жалюгідний стан тієї хати, вишневий садок біля якої він оспівував, Кобзар написав би щось на кшталт «обідрана, сиротою понад Дніпром плаче»...

Садиба Віктора Закревського, де були навіяні безсмертні рядки Шевченку – сьогодні перебуває в жалюгідному стані. Але страшніше за її стан те, що нікому до неї немає діла. Нехлюйське відношення чиновників до історичної спадщини – вражає. Особливо напередодні святкування 200-річчя від народження Тараса Шевченка.
 

Сама хата, де бував Тарас Шевченко, ще стоїть, але якщо її терміново не ремонтувати, вона навряд чи доживе до святкування. Вчора я в цьому остаточно переконався, коли побував у Лемешівці, де стоїть садиба. Про стан каштанової алеї, по якій гуляв Кобзар, про ставок – взагалі не хочеться говорити, зараз вони нагадують непролазні хащі. 

Сільська рада, на балансі якої музей, не в стані проводити будь-які ремонти. Тому мені вдалось зібрати мінімальні кошти, щоб хоча б зупинити руйнування самої садиби. Але їх катастрофічно мало.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.