На команду "Фас!" тепер усі кажуть "Єсть!"

25 травня 2011, 06:25
Власник сторінки
політик
1
1407

Газета "Київщина" надрукували моє інтерв'ю. Оскільки багато тексту наговорив, то частина із сказаного не потрапила у друк. Тому розміщую, так би мовити, повну версію.


Сергію Григоровичу, Ви очолюєте Комітет Верховної Ради України з питань правової політики, тож перше запитання до Вас, як до голови комітету: Що відбувається в Україні сьогодні, чи є підстави взагалі говорити, що Україна — правова держава?

Про яку правову державу можна говорити якщо на сьогодні судова система повністю підпорядкована владі і приймає рішення, які їй вигідні. За прикладами далеко ходити не потрібно - це місцеві вибори у Київській області. Партію «Батьківщину» не пустили на вибори. Замість партії, лідером якої є Юлія Тимошенко, у виборах  брав участь партійний клон створений людьми, яких вигнали з партії. Влада організувала повне сприяння цим шахраям. Ми виграли усі суди, клон зняли з виборів. Але час був втрачений і виборці так і не могли проголосувати за нашу партію.

Інші факти на підтвердження того що в Україні є великі проблеми із дотриманням законів – це політичні репресії, порушення кримінальних щодо Тимошенко, Луценко та іншим політичних діячів. Жоден суд без вказівки зверху не приймає законне рішення щодо політичних справ. Закон «Про судоустрій» виписаний таким чином, що влада може на раз-два звільнити суддю, який ухвалив не санкціоноване з Банковою рішення. Тому про яку правову державу можна говорити? У нас країна перетворюється на державу телефонного права. Правоохоронні органи працюють по дзвінку і кажуть «Єсть!» коли звучить команда «Фас!». Рішення, які ухвалюються не мають нічого спільного із законом. они такі, які вигідні владі. І їм начхати на проблеми людей.

Проти Тимошенко порушено три кримінальні справи. Яка у них перспектива?

 Слідчі нічого не змогли накопати окрім того, що Юлія Тимошенко виплатила пенсії за рахунок екологічних грошей отриманих від Японії по Кіотському протоколу та безкоштовно роздала по селам автомобілі швидкої допомоги. Можливо вони і не такі комфортабельні до яких звикли у місті, але на них до районної лікарні можна доїхати набагато швидше аніж на підводі. Навіть самі лікарі у яких відібрали ці автомобілі кажуть, що ці ніби-то неправильно укомплектовані авто врятували не одне життя.

Третя справа взагалі із категорії абсурду. Юлію Тимошенко звинувачують в тому що під час кризи  вона підписала вигідний для України газовий контракт з Росією і врятувала країну від холодної зими.

 Питання не стоїть про якісь кримінальні злочини. Наприклад, крадіжка грошей з бюджету, зловживання своїм становищем чи власне збагачення. Правоохоронні органи звинувачують Юлію Тимошенко в тому що вона працювала прем’єр-міністром. Це маячня! За цією логікою можна порушити кримінальні справи  проти усіх колишніх прем’єрів, у тому числі і Віктора Януковича. Обов’язок глави уряду аби кожна людина отримала ті виплати, які гарантовані законами. Цим і займалася Юлія Тимошенко

 Щодо Юрія Луценка. Чи не виглядає кримінальна справа проти нього як зведення рахунків?

Це політичні переслідування з метою зведення рахунків. Тут так само можна було б владі що завгодно «нарити». Вони «зачепилися» за зарплату водія. Це смішно. В усіх міністрів були помічники і водії, які отримували таку ж зарплату. Тому подібні  кримінальні справи потрібно було б порушувати по усім міністрам.

Голодування Луценка чи може змінити думку суду щодо його утримання під вартою?

 Я вважаю, що застосування до Луценка міри запобіжного заходу тримання під вартою не відповідає злочину який йому інкримінують. Луценко не становить суспільної небезпеки. По таким справам завжди брати підписку про невиїзд. Він жодним чином не заважав і не заважає слідству. Він уже не міністр і не може тиснути на слідство. Юрій Луценко гуляв із собакою і для того аби їх затримати влаштували «маски-шоу». Це лише для того аби на всю країну продемонструвати, як діюча влада колишніх міністрів затримує. Це все одно що затримати дитину, яка грається у пісочниці і нікому не заважає.

 Це неадекватна ситуація. Адже кримінальна справа закінчена, направлена до суду. Слідчому нічого не заважало відпустити екс-міністра. Інакше Луценко справді може померти. В Чернівецькій області керівник райдержадміністрації рибалок бітами побив і його не арештовують, а взяли з нього підписку про невиїзд. Для одним поблажки тому що це свій, із Партії регіонів. А для інших грати, бо він з опозиції.

 Можливо опозиції потрібна така жертва як Луценко? Раніше був Гонгадзе – тепер Луценко?..

 Влада веде себе нерозумно і безглуздо. Репресії – палиця з двома кінцями. Через певний час вона може вдарити по них самих. Так як нині витрачаються і використовуються державні кошти, то через кілька років можна буде очікувати нових кримінальних справ.  І це витрачання грошей не на виплату зарплат та пенсій. Тому чиновники повинні бути обережними на поворотах. Завтра можуть прийти і до них.

 Тим більше політичні переслідування не додають владі ні популярності, ні голосів. Знищення конкурентів-опозиціонерів люди не схвалюють. Це не додає їм балів

  Не так давно Верховна Рада з подачі Президента прийняла антикорупційний закон, який за висловом Юлії Тимошенко, спрямований не на боротьбу, а на покриття корупції у вищих ешелонах влади. Ваша думка з цього приводу?

З ухваленням антикорупційного закону у слідства з’явилась можливість по різному трактувати корупційні дії. Наприклад, трактувати їх як «отримання хабара», «комерційний підкуп» чи «незаконне збагачення». Це назви трьох різних статтей. Раніше  була одна стаття «хабар» і все було зрозуміло – дав чиновнику гроші, він їх взяв і став хабарником. Тепер зовсім по іншому. Чиновник може сказати, що це був «комерційний підкуп» або ж «незаконне збагачення». Але різниця у відповідальності. Якщо раніше за хабар можна було отримати від 8 до 12 років ув’язнення, то тепер за той само злочин можна буде отримати або штраф або максимум 4-ри роки в’язниці.

 Більшого того, внесли у законодавство такі зміни які перетворили кримінальний злочин в адміністративний. Тобто, за те що раніше саджали тепер будуть карати штрафом. Іншими словами, влада дає можливість своїм людям уникнути відповідальності. Вся боротьба з корупцією буде показушною: когось голосно спіймають на гарячому, а потім тихенько засудять до штрафу…

 Вся боротьба з корупцією переміститься на рівень звичайних людей. Під антикорупційний закон  потрапляють підприємці, медики, лікарі. Саме вони будуть давати прокуратурі матеріал для звітності про успішну боротьбу з корупціонерами. Але за ширмою статистики не видно, що за корупційні діяння покарали, наприклад, директора сільської школи за те що він отримав від батьків 300 гривень аби пофарбувати підлогу в школі.

 Фактично, у нас корупції, у владних коридорах, не буде?

 Виходить, що не буде. У нас ситуація така що «і сміх і гріх». У нас корупцію уже побороли. Та й такого явища не існує. 5 січня антикорупційні закони скасували, а новий ще не підписаний Президентом. А коли й підпише, то документ запрацює з першого липня, а доходи та видатки потрібно буде декларувати взагалі із квітня 2013 року. Провладна більшість каже, що потрібен час для підговки. Я не розумію яка може бути підготовка – взяв ручку і заповнив декларацію. Тим більше більшості чиновникам немає що декларувати. Після останніх уточнень антикорупційного законодавства посадовцю дозволили без декларування купувати товар на суму до 150 тисяч гривень. Тобто, можна щодня купувати коштовності, антикваріат, автомобілі до 150 тисяч гривень, а у річній декларації у графі «видатки» вказувати одні нулі

Ви, здається, також вносили пропозиції щодо удосконалення антикорупційних законів….

 Я вніс понад 200 пропозицій.

 Скільки пройшло?

Пропозицій 10-15, не більше.

 За останній час Вами було внесено до Верховної Ради декілька надзвичайно важливих  законопроектів:  щодо відповідальності за забруднення повітря продуктами горіння та про впровадження мораторію на закриття та перепрофілювання закладів охорони здоров'я…

 Не лише ці законопроекти. Наприклад, ухвалено Закон про спрощення процедури виплати допомоги сім’ям загиблим. За моєї ініціативо внесено багато змін до Сімейного кодексу, зокрема, щодо захисту прав сиріт та прав дитини над яким встановлюється опіка. Численні зміни до законів про прокуратуру, нотаріат, адвокатуру. Наприклад, у всьому світі свідку дозволяється мати адвоката. А у нас чомусь це було заборонено. І ми отримували таку ситуацію: приходив свідок, давав свідчення, а слідчий брав ці свідчення і робив свідка обвинуваченим. Тепер будь який громадянин, якого викликають як свідка, може і повинен брати із собою адвоката.

 Щодо мораторію на закриття та перепрофілювання закладів охорони здоров’я, то це лише законопроект.

 Шанси на його ухвалення?

 Якщо провладна більшість не підтримає, то шанси нульові. В опозиції недостатньо голосів аби ухвалити цей закон. Скоріш за все, влада не підтримає.

 Але ж деякі опозиційні, неполітичні ініціативи, більшість підтримує?

 Вони вважають, що  усі соціальні ініціативи є політичними. Тому й не хочуть нікому нічого підвищувати. Нещодавно навіть не підтримали включення до порядку денного постанову щодо підвищення мінімального прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати.

 Які ще у вас є законодавчі ініціативи?

 Якраз готую до реєстрації законопроект про внесення змін до Конституції щодо  відкликання виборцями народного депутата. Ви перші кому я про це кажу. Депутат – це представник народу в парламенті. Його обрали аби він представляв і відстоював інтереси своїх виборців. Але потрапивши до парламенту дехто забуває що обіцяв і навіть забуває дорогу на свій округ. Більше того, він не вносить законопроекти, він не ходить на засідання, не буває на засіданнях комітету, він не займається депутатською діяльністю.

 Ті ж само «тушки». Їх обирали по списку однієї партії, а вони раптом «полюбили» іншу. Що це за депутат, який за гроші бігає з фракції у фракцію зраджуючи і партію і виборців. Навіщо такий депутат? Такого обранця потрібно в шию гнати з Ради і обирати на його місце іншого. До речі, норма про відкликання виборцями депутата була у Радянському союзі і  нині ця норма діє у багатьох європейських країнах.

 Кажуть, що зараз переходять не за гроші?

 Дехто переходить за гроші, дехто - за посади, дехто - аби зберегти родинний бізнес, дехто - змінює позицію аби не звільняли родичів. Але це слабкі люди. Коли вони йшли  в політику то повинні були бути готові, що до них буде прискіплива увага як з боку громадськості так і з боку політиків. Вони повинні бути готові до того, що в політиці можливі репресії, як це відбувається нині. Якщо ти любиш гроші і боїшся політичних переслідувань – тобі нічого робити в політиці.

 Сьогодні в пресі бурхливо обговорюється ситуація можливої вже найближчим часом відставки Кабінету Міністрів. Наскільки це реально з Вашої точки зору і чи врятує ця відставка президентські рейтинги Януковича?

 Дійсно, є такі плани повісити усіх собак на уряд Азаров і відправити його у відставку. Це для того аби показати доброго Януковича і поганих урядовців, які нездатні провести жодної реформи. Мовляв «от дивіться, хто винен у ваших бідах, а я їх поганою мітлою усіх вигнав». Але новий уряд не врятує ситуацію. Вся відповідальність не на Азарові, а на Януковичу. Президент, через Конституційний суд, повернув собі усі повноваження і без його дозволу жоден чиновник і кроку самостійно не може зробити. Фактично Президент глава уряду. Він призначає і звільняє міністрів, заступників, губернаторів. Президент веде кадрову політику і тому навряд чи вийде перекласти  відповідальність на власний уряд. Янукович має нести відповідальність. А розмови що прийде новий уряд і буде все добре – це окозамилювання

 Тим більше серед діючих урядовців багато тих, хто входить до найближчого оточення Януковича. Невже він своїх також по звільняє?

 Навряд. Це, повторюся, окозамилювання. Вони бачать, що падає рейтинг і тому один із варіантів його підвищення – знайти цапа відбувала. Я не кажу що уряд не винен, але відповідати має не лише уряд, а й Президент особисто. Люди сподівалися на реформи Януковича, а не Азарова. Зрештою, Азарова прем’єр-міністром зробив Янукович.

 Західні ЗМІ, розчаровані діями Януковича, прогнозують крах діючої влади.  А  більшість українців вважають нинішню владу гіршою за попередню. Чи можливий в Україні новий Майдан?

 Не політичні сили мають його організовувати. Протест має визріти знизу. Так як це було з податковим майданом, коли люди самі піднялися. Політична сила має відчути цей момент і допомогти, аби їх не затоптала репресивна машина.

  Вільний ринок землі — загроза українському селу. Так вважають практично всі селяни. На сьогодні земельні питання по Київській області є найнагальнішими. Люди збираються на референдуми, аби висловити своє ставлення до розпродажу земель. Вони розуміють, що за умов своєї бідності та тотальної корупції в державі, землі будуть розпродані за безцінь, і селяни залишаться ні з чим. Ваша думка з цього приводу і подальші дії опозиції?

 Рано чи пізно ринок землі буде, але  не в тому вигляді який існує зараз. Нині немає закону про ринок землі, немає кадастру земель, невідомо чи я це земля і яким чином вона продаватиметься. Якщо Янукович заявляє, що вона буде продаватися іноземцям, то це означає продати землю нашим олігархам через офшори. Таким чином, українці стануть кріпаками на своїй землі. Якщо і має бути ринок землі, то він повинен бути прозорим, з чіткими правилами. А ще потрібно створити умови для розвитку сільського господарства та захисту українського селянина. А то по селах свиней та худобу вирізають. Так дійде до того що будемо їсти не лише китайську гречку, а китайське м’ясо та сало.

 Куди б ми не приїздили, всюди одне й теж запитання: де наші паї і коли нам дадуть на них державні акти? Люди бачать, як місцева влада торгує  їхніми землями і нічого не можуть вдіяти. Земельні проблеми згуртовують мешканців і вони єдиним фронтом починають виступати на захист своїх прав. Гнів людський наростає, а чинна влада нічого не бачить і не чує.   Чим їм може допомогти наша політична сила?

 Хочу нагадати, що в уряду Юлії Тимошенко була ціла програма, яка діяла ї сприяла безкоштовній видачі актів на землю  громадянам. Ми видали тисячі актів по селам Київської області. Звичайно, чиновникам – пристосуванцям ця програма була як кіста у горлі, вони  з усіх сил намагалися її зірвати. З приходом до влади Віктора Януковича ця програма перестала діяти. Я сумніваюся, що люди зараз отримають безкоштовно свої держакти. Владі це непотрібно. Коли людина зневіриться, то в неї паї скуплять за безцінь. Впевнений, коли прийдемо до влади, то завершимо те, що почали.

 Які ще проблеми Вас хвилюють по Київській області?

 Серед проблем – це пенсійна реформа. Віктор Янукович, який прийшов до влади спекулюючи соціальним питанням – підвищення прожиткового мінімуму, виплати дитям війни  і т. д., ігнорує всі  ці проблеми.  Ми через суди добиваємося цих виплат громадянам. Так було у Яготинському районі. Юристи допомогли через суд повернути кровно зароблені гроші

 Безперечно, це соціально-економічні питання. Проблеми сільської медицини,  - так звана реформа спрямована на скорочення витрат на сільську медицину, що приводить  до закриття ФАПів,  або неможливості їх повноцінної роботи. Саме тому я й ініціював законопроект про мораторії про їхнє закриття про що ми вже говорив. Люди не можуть своєчасно викликати швидку, вона їде з району, немає елементарних ліків. Не вистачає фахівців навіть в районних лікарнях, не кажучи вже про сільські амбулаторії.

 Реформування сільської освіти – теж за рахунок скорочення сільських шкіл, дуже болісно сприймається  в районах. Відсутність у багатьох навчальних закладах опалення. Я не відкрию таємницю якщо скажу, що діти мерзнуть, погано харчуються. Ми допомогли школі в с. Кірове замінили вікна, щоб дітям було тепло взимку навчатися.

 По Київській області багато звернень громадян з проханням допомогти вирішити якесь питання, допомогти?...

 Дуже багато. Тисячі! Тисячі! Найперше це прохання допомоги від малозабезпечених громадян. Місцева влада не вирішує соціальні питання - проблеми багатодітних, ветеранів, інвалідів.. У них на все є гроші тільки не на це. От на будівництво вертолітного майданчика для Президента та придбання автомобілів для міністрів кошти є, а для людей немає. За ці гроші можна було б замінити вікна у всіх сільських школах і ще й на придбання комп’ютерів залишилося б.

 Я не вже не кажу про скасування пільг. Зокрема, невиплата соціальної допомоги чорнобильцям, ліквідація пільгового проїзду. Пенсіонери не можуть безкоштовно доїхати до столиці чи райцентру. Ці проблеми з бородою і вони не вирішуються… Люди пишуть і просять допомогти матеріально. Ми допомагаємо. Хоча це питання до місцевих адміністрацій і місцевих бюджетів.

 Свого часу Вас цікавила ситуація  у Національному історико-етнографічному заповіднику "Переяслав" та незаконні дії генерального директора заповідника Павла Довгошиї. У зв’язку з цим Ви зверталися до Генеральної прокуратури та Кабінету міністрів. Чим закінчилася ця історія і яка ситуація у Переяславі тепер?

 Так, дійсно, директор музею – ставленик Ющенка,  зараз  прислуговує  владі Януковича. Ми вже не дивуємося таким метаморфозам. Треба розуміти, що ця людина виконує певні завдання. Тому ситуація  навколо Національного  історико – етнографічного заповідника  "Переяслав"   потребує  негайного втручання з боку влади.

 Громада міста  занепокоєна можливістю втрати культурної спадщини,  навіть проводила 26 квітня  громадське віче, але діючу владу  це не турбує, бо влада зацікавлена у переписуванні  історії та нехтування національною пам’яттю поколінь українців.

 Нажаль,  такі дії призведуть  лише  до подальшої руйнації музею  та втрати містом статусу важливого туристичного та культурного центру України, збільшення безробіття    та соціальної напруги.

 Сьогодні також існує загроза втрати приміщення  Музею - діарами “Битва за Дніпро у 1943 р.” та меморіального музею Г.С. Сковороди.

 Ці питання будуть вирішені як тільки з’явиться політична воля.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.