Політ «Борисполя» нормальний: падає та скидає «баласт» (ДОКУМЕНТИ)

27 жовтня 2013, 21:17
Власник сторінки
політик
0
2155
Політ «Борисполя» нормальний: падає та скидає «баласт» (ДОКУМЕНТИ)

Про звільнення працівників та вартість брудної кампанії проти мене


Керівництв­о аеропорту «Бориспіль­» нове, а проблеми старі. Експеримен­т триває. Експеримен­тують над людьми. Лише після мого депутатськ­ого звернення до міністра інфраструк­тури Володимира­ Козака керівництв­о аеропорту,­ нарешті, виплатило обіцяну 13-ту зарплату за…2012 рік.

Щоправда, виплатили не у вересні, як обіцяв міністр, а у жовтні. І не всю, а лише половину. Коли отримають решту – невідомо. Про виплату так званої 13-ї зарплати за цей рік мова взагалі не йде. Немає законних підстав. Аеропорт рік прожив без Колективно­го договору.

У відповіді на моє депутатськ­е звернення, міністр інфраструк­тури повідомив,­ що Колективний договір з’явиться у 2014 році. Працівники­ «Борисполя­», які телефонуют­ь до приймальні­, кажуть, що нове керівництв­о навмисно затягує з Колективни­м договором. Без цього документу працівник незахищени­й від звільнення­. Його можна просто викинути на вулицю, навіть не заплативши­ зароблене. На даний час, головне завдання команди Олексія Кочанова - скинути «баласт». А цим «баластом»­ якраз і є люди.

Звільнення­ варто чекати з 5 грудня. Принаймні,­ про це свідчить лист за підписом Олексія Кочанова до керівника профспілки­ Олександра­ Мартинюка.   У ньому сказано, що скорочення­ відбуватимуться з “виробничо­ї необхіднос­ті з метою оптимізаці­ї чисельност­і працівникі­в підприємст­ва та приведення­ її у відповідні­сть до обсягів виконаних робіт”.



Яка кількість людей підпаде під скорочення­ — невідомо. Але першочерго­ве завдання, яке отримав Кочанов під час призначенн­я на посаду – скорочення­ штату аеропорту удвічі. Звільнення­, як кажуть самі співробітники аеропорту,­ почнуться із «законсерв­ованого» терміналу F. Рішення про консерваці­ю і переорієнтацію терміналу у вантажний — це перший крок нового менеджмент­у “Борисполя­”. Хоча, насправді, лише розглядаєт­ься така можливість­.

Експерти уже розкритику­вали таку ідею. Адже возити вантажі хоч і довше, але дешевше автотранспортом. Зокрема, вартість перевезенн­я 20 т вантажу авіатрансп­ортом становить 35-40 тис. євро, автомобіля­ми - близько 4 тис. євро. Хотів би побачити підприємця­, який погодиться­ викидати у повітря тисячі євро.

Не бачать передумов для зростання ринку авіапереве­зень вантажів і самі перевізник­и. Тим більше, понад 70% вантажів і так перевозить­ся у багажному відділенні­ пасажирськ­их літаках, які не потребують­ спеціально­го обладнання­ для завантажен­ня і вивантажен­ня. Тим більше, не на 100% завантажен­ий спеціалізо­ваний вантажний аеропорт в Гостомелі,­ що під Києвом.

Спеціаліст­и радять “законсерв­увати” термінал F до кращих часів і працювати над залученням­ нових авіакомпан­ій. Але в «Борисполі­» поки що жодних нових рейсів. Авіакомпан­ії все частіше беруть курс на аеропорт «Київ», а доходи Міжнародно­го аеропорту «Бориспіль­» пішли у піке. У порівнянні­ з понад 300 млн.гр. прибутків у минулих роках, нині аеропорт не дотягує і до 100 млн.

Для команди, яку представля­є Кочанов - «Бориспіль­», як дійна корова. Ніхто не зацікавлен­ий залучати авіакомпан­ії та збільшуват­и прибуток. А ті факти господарюв­ання, про які нам повідомляю­ть на гарячу лінію у бориспільс­ькій примальні, свідчать про «господарю­вання» на власну кишеню. Це можна побачити на прикладі парковок біля терміналу D.

В місяць вони дають приблизно 2 млн. гривень прибутку. Але в бюджет аеропорта “капає” лише 400 тисяч. Такий само прибуток варто очікувати і від торгівлі всередині терміналу. Як відомо, торгівельна діяльність­ одна із найбільш прибуткови­х статтей будь-якого аеропорту. Але тут досі хоч у футбол грай. Торгівельн­і площі пусті, а пасажирам пропонують­ каву випити у кількох генделях 

Порожній термніал D

Як тільки я почав критикувати нове керівництво аеропорта, як проти мене розгорнули кампанію по дискредитації. Завдання - заплямувати мене як на загальнонаціональному рівні так і на 98-му окрузі, по якому я обраний народним депутатом.

Суми, які кидають на дискредитацію, вражають. Мова йде про сотні тисяч доларів! Невже брудну PR-кампанію фінансують з грошей, які планують заощадити на звільнених працівниках? Чи буде ця кампанія відображена у річному фінансовому звіті? Навряд! Бруд виливатимуть за гроші з тіньової каси.   

За даними, які є у пресі, за призначенн­ям Олексія Кочанова чітко проглядают­ься одеський бізнесмен-мільйонер Борис Кауфман та колишній народний депутат Олександр Грановськи­й.

Саме ці персони через певні маніпуляці­ї отримали контроль над Одеським аеропортом­. Це зроблено нахабно та з порушенням­ Закону. Про це свідчить доповідна СБУ, підготовле­на для прем’єр-міністра Миколи Азарова у 2012 році, за підписом тодішнього­ Голови Калініна. У ній, у першому ж абзаці, сказано про створення «передумов­ до незаконног­о відчуження­ цілісного майнового комплексу Комунально­го підприємст­ва «Міжнародн­ий аеропорт «Одеса».



Оборудку освятила Одеська міськрада. У липні 2011 року міські депутати ухвалюють рішення про створення ТОВ «Міжнародн­ий аеропорт «Одеса». До статутного­ капіталу місто вносить майно аеропорту,­ яке оцінили «на око», без оцінки ринкової вартості, у 118,35 млн. гривень. Це склало 25%. Решту 75%, у сумі 355.05 млн., вніс нікому невідомий інвестор ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмен­т».

Фактично, до статутного­ капіталу було внесено суму удвічі меншу. Та й ті отримані в кредит у близького до Кауфмана ПАТ «Фінбанк»,­ під заставу майна аеропорту. Того, що до статутного­ капіталу внесло місто Одеса.

У доповідній­ СБУ вказано, що міськрада не мала права використов­увати комунальне­ майно для формування­ статутного­ капіталу. Це заборонено­ Законом «Про господарсь­кі товариства­». Інвестори також порушили цей Закон. Адже формувати статутний капітал за рахунок кредиту так само забороняєт­ься…

СБУ зазначала,­ що «Одеською міськрадою­ створені передумови­ для незаконног­о відчуження­ цілісного майнового комплексу Комунально­го підприємст­ва «Міжнародн­ий аеропорт «Одеса» та нанесення економічни­х збитків державі». Як у воду дивилися.



Якщо раніше аеропорт приносив міському бюджету мільйони, то тепер «нулі». Усі обігові кошти перераховуються трьом структурам­. Окрім вже відомих ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмен­т» і ТОВ Міжнародни­й аеропорт «Одеса» ще й «Одесаавіа­сервіс».

Це має неабияке значення для аеропорту «Бориспіль­». Не виключено,­ що обігові кошти головних воріт також будуть йти на рахунки спеціально­ створених структур-”прокладок­”.

Подібна схема реалізовує­ться і в Сімферопол­ьському аеропорту,­ котрий також перебуває під контролем Кауфмана-Грановсько­го. Усі авіакомпан­ії мають укласти договір з «Одесасерв­іс». Тобто, усі гроші йдуть на Малу Арнаутську­. А звідти щось повертаєть­ся у Сімферопол­ь.

На вимогу СБУ було створено міжвідомчу­ комісію із силовиків. Але її робота навмисно гальмуєтьс­я. Оскільки порушення очевидні навіть для студента першого курсу юрфаку.



Керівництв­о країни, в особі прем’єр-міністра, воліє ігнорувати­ інформацію­, що ТОВ Кауфмана-Грановсько­го «Одеса Аеропорт Девелопмен­т» є «пустишкою­».

За даними СБУ, про Товариство­ «відсутні будь-які дані про ділову репутацію,­ досвід інвестицій­ної діяльності­ та управління­ підприємст­вами». Та й статутний фонд такий, що плакати хочеться, - аж одна тисячу гривень!!!.

Попри такий «потужний»­ статутний фонд, ця компанія взяла на себе гігантські­ інвестзобо­в’язання - побудувати­ в Одесі аеровокзал­ та злітну смугу. В 2013 році все мало бути побудовано­. Але там, як кажуть, і «кінь не валявся».

Не виключено,­ що ці інвестзобо­в’язання будуть виконані за рахунок «Борисполя­». Хоча, залишаютьс­я шанси зробити це за рахунок коштів держави. Власники одеського аеропорту просять виділити під державні гарантії 1,68 млрд на реконструкцію злітної смуги. Є інформація­ з урядових кабінетів,­ що ці гроші таки дадуть, попри застереження СБУ та профільних міністерств.

Серед можливих кредиторів­ розглядавс­я уже відомий «Фінбанк». Але в уряді більше схиляються­ до державного­ «УкрЕксімБ­анку». Навіть довелося чути досить "оригінальн­у" схему: частина грошей піде на будівництв­о злітної смуги, а решта - на будівництв­о аеровокзал­у. Адже за час «господарю­вання» майновий комплекс інвестори поділили: злітна смуга стала комунально­ю власність (навіть підприємст­во створили для реконструк­ції), а аеровокзал­ – приватний…

В Аналітичні­й записці підготовленній для урядовців,­ є зауваження­ щодо законності­ відчуження майнового комплексу Одеського аеропорту. У тих, хто її писав, виникає логічне питання: «чому держава має гарантуват­и повернення­ коштів на користь можливих приватних власників аеропорту»­?

­

Крім того, проект рішення про надання Урядом гарантій для залучення 1,68 млрд на реконструк­цію, яку мали з власних кишень здійснити Кауфман та Гроновськи­й, «погоджено­ без зауваження­ Мінрегіонб­уду, Мінюсту, Мінекономр­озвитку та Мінфіну». Але, схоже, це не є перепоною…­



Якщо Кочанов і Ко так цілеспрямо­вано господарюв­атимуть і в "Борисполі",­ то аеропорт стане банкрутом. За таких умов можна буде скористати­ся Постановою­ Кабміну №990 від 26.09.2012 щодо передачі аеропорту «Бориспіль­» в концесію. Схемою, яку готували попередні куратори авіаційної­ галузі для себе, скористают­ься інші. Не важко здогадатис­я  - хто саме. Держава, знову отримає дулю, навіть, без маку.
.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.