Сучасні PR-технології

22 червня 2021, 17:27
Власник сторінки
Медиатехнолог, журналист, troubleshooter
1
35
Сучасні PR-технології

Сучасні PR технології в інтернет-просторі

СУЧАСНІ PR-ТЕХНОЛОГІЇ В ІНТЕРНЕТ ПРОСТОРІ

    Актуальність теми доповіді  зумовлена необхідністю формування самостійної інтернет-риторики, в рамках якої повинні розглядатися вся система технологій та жанрів, що функціонують в інтернеті, і враховуватися не тільки особливості, обумовлені технічними можливостями інтернет, а й суто лінгвістичні особливості, пов'язані зі специфікою спілкування в мережі. 
Ключові слова : інтернет-риторика, PR, медіатехнології, інтернет комунікації, риторичні жанри, імідж організації, прес-реліз.

Потреби навчання фахівців різних профілів поступово приводять до формування приватних риторик, що описують специфіку мови представників тих професії, для яких публічне спілкування з цільовою аудиторією є важливим робочим інструментом. Так, в попередні два десятиліття сформувалися цілком відповідно усім науковим вимогам педагогічна, політична, управлінська, судова риторики. В даний час виникла потреба в створенні риторик для навчання фахівців з менш магістральним напрямкам.
З розвитком інтернету починає формуватися окрема інтернет-риторика, предметом якої є специфіка спілкування в мережі. Однак в даний час дослідження мовних і риторичних особливостей текстів, розміщених в інтернеті, як правило, зосереджені на описі чатів, блогів, форумів, особистих сторінок і т. д. Форм, які є мережевим аналогом усного мовлення.
У той же час коммунікатівно-прагматчні характеристики текстів, розміщених на корпоративних сайтах, залишаються малодослідженими. Разом з тим для деяких приватних риторик протиставлення усній, письмовій і інтернетсфері, а також вивчення жанрів та технологій, які формують їх , є досить важливим.
До таких приватних риторик відноситься PR-риторика, нова галузь науки яка  активно розвивається. Її основне завдання полягає у встановленні всієї системи мовних жанрів, необхідних для формування і підтримки індивідуального або корпоративного іміджу [1].
Оскільки за традицією PR-діяльність вивчається журналістами, в навчальній літературі для майбутніх піарменов всі актуальні для зв'язків з громадськістю технології та жанри ототожнюються з письмовими формами, які потрібні суб'єкту для спілкування з журналістами. При цьому автори підручників не заперечують корисність вивчення усних висловлювань, проте вони отримують розпливчасте найменування мова, жанри і призначення якої не деталізується. Так, у відомому навчальному посібнику зі зв'язків з громадськістю PR-тексти поділяються на документи для преси (прес-реліз, біографія, фактична довідка, заяви для преси і т. д.), Оперативні документи (ділові листи, службові записки, річний звіт і т. п.), підготовка спічів для керівника (інтерв'ю, текст промови) [2].
Якщо ми визнаємо різноманіття жанрів документів і матеріалів в ЗМІ, необхідно визнати і різномаїття жанрів усних виступів, відповідно, виділити самостійний розділ, що описує усну PR-діяльність, зокрема, жанри, які регламентують виступ в рамках PR-заходів (презентація, день відкритих дверей, ювілей, вручення нагород та ін.) [3]. Крім того, потрібно сформувати і самостійний розділ, в якому описуються PR-жанри, що функціонують в інтернеті. При цьому акцент повинен бути зроблений не на блогах і форумах, а на корпоративному сайті, який є основним носієм компонентів зовнішнього іміджу суб'єкта в мережі. Сайт сприймається користувачами як частина організації і часто ідентифікується з нею, саме тому його можна розглядати як основний інструмент зв'язків з громадськістю.
Активне використання в інтернет-комунікації PR-текстів різних видів ставить завдання доповнення та уточнення існуючих класифікацій PRжанрів.
Тут зазвичай виділяються традиційні жанри (і групи жанрів): оперативноновинні (прес-реліз, запрошення); дослідницько-новинні (бекграундер, лист питань і відповідей); фактологічні (факт-лист, біографія); дослідні (заяву для ЗМІ); образно-новинні (байлайнер, привітання, лист). Специфіка їх функціонування в мережі зводиться до можливості використання відео- та аудіоматеріалів.
Лариса Дроздова, Кореспондент
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.