«Молотилка» Укроборонпрома

24 липня 2019, 09:47
Власник сторінки
Інженер-метролог, експерт в галузі ОПК, профспілковий та громадський діяч
0
577
«Молотилка» Укроборонпрома

15 загиблих 33 поранені від мінометів "Молот" Укроборонпрома,а і досі результатів розслідувань немає

Пройшло вже трохи більше року, як 06.07.18р. на Рівненському полігоні відбувались тактичні навчання 128 –ї бригади, в ході яких загинуло троє військовослужбовців внаслідок вибуху міномету типу «Молот» . Так, це не перша трагедія з цим мінометом, але дуже гучна.

Давайте повернемося трішечки у минуле. У 2014 рік, де на той час голова наглядової ради Укроборонпром Пашинський ініціює та допомагає знайти кошти і відкрити державне замовлення підприємству Укроборонпрому на виготовлення та закупівлю для Збройних Сил України (ЗСУ) мінометів типу М120-15 «Молот».

Дуже допоміг в реалізації цього проекту той факт, що головою Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони є пан Пашинський. Чудовий збіг обставин. Зрозуміло чому даний проект отримував зелене світло, але ми не про це.

Даний тип міномету був відправлений на Державні випробування на полігоні 01 вересня 2015 року. Було зроблено 500 пострілів, хоч я переконаний, що цього недостатньо, щоб відправити цей міномет в армію.  17 листопала 2015 року наказом Генерального штабу ЗСУ №448 цей міномет був допущений до експлуатації у ЗСУ.

З 03 березня 2016 року експлуатується у ЗСУ. І через чотири місяці, а саме - 25 липня - стається перший інцидент. На сьогоднішній день відомо про 10 таких інцидентів  з мінометами «Молот» внаслідок чого загинуло 15 осіб та отримали поранення 33.

 По ситуації, яка сталася 23 вересня 2018 року, навіть було окреме засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони й були запрошено багато поважних людей: Луценко, Лісовий, Рувін. По результатам дійшли висновку, що міномет «Молот» цілком придатний до експлуатації (!). Ну а інциденти? А з ким не буває. І навіть придумали причину, чому так сталося.  Нібито 23 вересня його розірвало, знову ж таки,  із-за подвійного заряджання, але в цей раз ніхто не постраждав. Дива та й годі. Хоча подвійне заряджання - то пряме посилання на людський фактор. Незважаючи на те, що на «Молоті» стоїть запобіжник від подвійного заряджання, також коли виконується постріл з 120мм міномету його «трішечки» чутно. У мінометному розрахунку тільки один заряджаючий. Тобто теорію про подвійне заряджання я б виключив зі списку.  А ось провести неруйнівний контроль «молотів» яки були в експлуатації на наявність тріщин та розслоєнь вкрай необхідно - тоді все стане на свої місця.

Але нажаль, в процесі «відрубування рук» всі забули про те, що справу «Молот» необхідно довести до кінця.

І ще дуже цікаво, що ніде немає ПАТ «ЗАВОД МАЯК» та ДК «УКРОБОРОНПРОМ». А як же гарантійний супровід та аналіз відмов (дефектів) в ході експлуатації? При появі системної руйнації «Молота» з людськими жертвами необхідно було відкликати поставлені для ЗСУ зразки «Молота» та ретельно їх дослідити. По результатам досліджень необхідно було внести зміни в конструкторську та технологічну документацію по запобіганню в подальшому випадків з летальними наслідками для наших військовослужбовців.

Налагоджена чітка система менеджменту якості є запорукою в подальшому гарантованої реалізації нашої вдосконаленої продукції, як для власних потреб, так і для іноземних замовників.

Саме головне, що на кожному підприємстві Укроборонпрома та особливо їхні так звані «нові ефективні керманичі попередників» повинні розуміти, що головне завдання робити якісну продукцію для наших військових, яка не буде призводити до безглуздих втрат. Цей випадок повинен стати останнім зразком вдосконалення нашого озброєння на крові.

 

Антон Смородін, експерт в сфері ОПК, громадський діяч

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Укроборонпром,миномет
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.