Як руйнують стратегічне підприємство ДК «УКРОБОРОНПРОМ» під маскою Boeing

15 липня 2019, 21:27
Власник сторінки
Інженер-метролог, експерт в галузі ОПК, профспілковий та громадський діяч
0
544
Як руйнують стратегічне підприємство ДК «УКРОБОРОНПРОМ» під маскою Boeing

Дуже гучні гасла у засобах масової інформації, а що насправді маємо? Правда полягає у тому, що йде імітація бурної діяльності і маніпуляція інформацією. А тим часом, йде знищення ДП "ЗАВОД 410 ЦА"

Останнім часом увага суспільства прикута до ситуації в оборонно-промисловій галузі і корупційних скандалів навколо неї. Намагаючись хоч якось відволікти увагу суспільства від цього, «супер ефективні менеджери» намагаються за будь-яку ціну імітувати бурну діяльність ввірених їм підприємств. Аби бодай ще трохи протриматися на своїх посадах.

 Так, нещодавно інформаційний простір заполонили розкручені з подачі зрозуміло кого меседжі про те, що в Україні «будуть ремонтуватися літаки Boeing і Аirbus та гвинтокрили Robinson і літаки НАТО». Почитаєш і виходить нібито співпраця з цими відомим  компаніями вийшла на новий якісний рівень і такі вже світлі перспективи у наших підприємств ОПК, що раніше лише мріяти доводилося.

Дуже гучні гасла у засобах масової інформації, а що насправді маємо? Правда полягає у тому, що йде імітація бурної діяльності і маніпуляція  інформацією. А тим часом, поки громадськість намагається розібратися, де ж правда, а де його в черговий раз обманюють, йде знищення Державного підприємства «ЗАВОД 410 ЦИВІЛЬНОЇ АВІАЦІЇ».

Тільки тієї інформації, що є в публічному доступі, цілком достатньо, щоб зрозуміти в яку прірву кидають важливе авіаремонтне підприємство. Давайте разом проаналізуємо та зробимо певні висновки.

 

Почнемо з того, що на сайті ДП «ЗАВОД 410 ЦА» з’явилася інформація про виконання робіт спільно з невідомою компанією «КОНКОРД АЕРОТЕХНІК» щодо технічного обслуговування та фарбування двох літаків Boeing 737-500. (Один з них - літак armeniafly). Щоб виконувати такі роботи, підприємство має отримати відповідні сертифікати. Так ось, дивимось Сертифікат № СПР-03, виданий Міждержавним авіаційним комітетом (МАК) на відповідність авіаційним правилам, на сайті підприємства. Частина 145 по схваленню організації з ремонту авіаційної техніки Форми F-2 і шукаємо пункт Технічне обслуговування Boeing 737-500, і що ми бачимо? А нічого! Так і ще виявляється, що сертифікат закінчився 26 червня 2017р. Так, можна спробувати виправдати себе тим, що головний офіс знаходиться в Москві, а взаємозв’язки з державою-агресором заборонені!


Тоді мабуть цей пункт є в Сертифікаті схвалення організації з технічного обслуговування № UA.145.0023, який виданий Державною авіаційною службою України? Дивимось додаток до сертифікату і там також нічого не знаходимо. Виходить, що працівники ДП «ЗАВОД 410 ЦА» зовсім не мають права навіть підходити до літака типу Boeing 737-500.    


Тоді ми запитаємо, «А для чого це робиться?!». Відповідь дуже проста. Прикриваючись словами про європейський курс, можна між іншим сказати, що ось, дивіться - ДП «АНТОНОВ» та Харківський авіаційний завод (ХДАВП) нічого не виготовляють, а існуючий парк літаків типу «Ан» морально і технічно застарів. Проте ДП «ЗАВОД 410 ЦА» освоює ремонт авіаційної техніки, яка активно використовується у європейський країнах.

Також ми розуміємо, що Державне підприємство не може надати в оренду території підприємства, а якщо може, то там дуже складна процедура, та трошки відрізняється система оподаткування. І все це у сукупності ускладнює процес передачі в оренду. Тобто ми зараз починаємо розуміти, що таким чином під виглядом спільного виконання робіт керівництво ДП «ЗАВОД 410 ЦА»  оминає процедуру здачі в оренду ангарів та наносить державі збитки. А нам на офіційному сайті ДП "ЗАВОД 410 ЦА" пишуть інше. Проте керівництво підприємства могло б оминути проблеми з сертифікацією, наприклад, через здачу в оренду ангарів для ремонту авіатехніки.

Ще на нібито проект Boeing є чудова можливість списати цілу купу грошей, і ми бачимо це з майданчика smarttender з документарії по закупівлі послуг на переобланднання воріт ангару під Boeing 737-800, -900.

Також одним з дуже актуальних питань в цьому контексті є імплементація стандартів НАТО.  Тобто Міністерство оборони України та підприємства оборонно-промислового комплексу у своїй діяльності керуються цими документами та підтверджують відповідність до них (інформація з сайту ДК "УКРОБОРОНПРОМ") . Як ми бачимо зі статті з офіційного сайту ДК «УКРОБОРОНПРОМ» до кінця 2020 року роботи по імплементації стандартів повинні бути закінчені.


А тепер давайте подивимось Сертифікат відповідності стандарту AQAP 2120 № KMBBI/13-113/16, який було подовжено ДП «ЗАВОД 410 ЦА» у 2016р, до 2017р., а в перше Сертифікат було отримано ще у далекому 2008р. «А що ж він дає?» закралась така думка. А підтвердження відповідності стандарту AQAP 2120 дає право ДП «ЗАВОД 410 ЦА» виконувати ремонт авіатехніки країн НАТО.

 І ось така чудова історія, якою б ми повинні були б пишатися: ДП «ЗАВОД  410 ЦА» одним з перших отримало сертифікат AQAP 2120 з підприємств України. І  згідно цього сертифікату може ремонтувати Ан-26, які експлуатуються в країнах альянсу. А під діючий сертифікат набагато простіше отримати розширення  повноваження по ремонту . Але ми знов таки бачимо, що дія Сертифікату  № KMBBI/13-113/16 закінчилась ще у 2017р. І ось ми бачимо ще один «прорив» у питаннях євроінтеграції та співпраці з країнами НАТО. Шкода, що новий Топ-менеджмент  не реалізував мету, яка зазначена у статті з мережі «КИЇВСЬКИЙ АВІАРЕМОНТНИЙ «ЗАВОД 410 ЦА» ГОТОВИЙ ПЕРЕВЕСТИ ТРАНСПОРТНУ АВІАЦІЮ НА СТАНДАРТИ НАТО» за 2016р. 

Ще одним дуже гучним гаслом з початку  2017р. керівництва ДП «ЗАВОД 410 ЦА»  були заяви про обслуговування техніки Robinson Helicopter.  В Україні 32 гелікоптери Robinson типу Р22, Р44, Р 66 32  згідно Реєстру цивільних повітряних суден України (на 23.05.2019 взятого з сайту Державіаслужби).  Також є Товариство з обмеженою відповідальністю "Авіакомпанія "ПРОМІНТЕРСЕРВІС", яке сертифікована з 29.03.2012 по Part-145 на право технічного обслуговування гелікоптерів Robinson типу Р22, Р44, Р66, Сертифікат №UA, 1 4 5 .0 0 2 9. Таким чином, ми бачимо, що ця ланка робіт вже давно зайнята та роботи успішно виконуються іншою фірмою. Стосовно вартості обслуговування, то найдорожча форма обслуговування коштує 1200 USD. Виникає, звісно питання. А який же прибуток буде мати підприємство з такої суми? Яка рентабельність цього проекту?

На сьогоднішній день ДП «ЗАВОД 410 ЦА» по приблизним розрахункам на освоєння гелікоптерів Robinson Helicopter витратило приблизно 40000 USD і отримало документ Сертифікат Robinson Helicopter, який сам по собі нічого не значить. Він не визнається Європейською агенцією авіаційної безпеки (EASA) та  Державною  авіаційною службою України. Тобто, щоб почати робити обслуговування гелікоптерів, необхідно розширити галузь діючого  Сертифікату схвалення організації з технічного обслуговування на гелікоптери Robinson типу Р22, Р44, Р 66. Приблизна вартість розширення сертифікату - 10000 USD. Приблизно загальна сума, витрачена на сертифікацію робіт по Robinson Helicopter складе 50000 USD. А тепер давайте порахуємо. Навіть якщо всі 32 гелікоптери будуть обслуговуватись на ДП «ЗАВОД 410 ЦА» з максимальною вартістю робіт з обслуговування 2200 USD (з приблизним урахуванням всіх форм обсуговування) на рік і з отриманої  суми 70400 USD  вираховуємо чистий прибуток, а це приблизно 3%, отримуємо  2112 USD на рік! То скільки років необхідно ремонтувати гелікоптери, щоб витрачені ~ 50000 доларів США окупилися? Майже 24 роки!  Таким чином, можна дійти висновку, що рентабельність проекту Robinson Helicopter нікчемна та ще техніко-економічний розрахунок в адміністрації ДП «ЗАВОД 410 ЦА» ніхто не проводив.

Звісно це ми написали маленькі приклади. Якби показати весь масштаб того, що коїться, то як кажуть в народі, і «живі позаздрили б мертвим». Цей маленький приклад неефективного менеджменту, імітації бурхливої діяльності, жонглювання інформацією демонструє у якому стані зараз знаходиться гордість нашої країни - авіаційна галузь. І це ми мовчимо про жахливий рівень корупції. Бо причина таких бездарних і некомпетентних рішень  - безглузда кадрова політика, яка проводиться наразі в ОПК. Коли на керівні посади призначаються люди, далекі від авіаційної промисловості і навіть від ОПК, які не тільки не мають належної рівня освіти, досвіду і знань, але й абсолютно не зацікавлені навіть на ментальному рівні у збереженні авіабудівної галузі. Вони не є її патріотами. І навряд чи можна таких людей назвати патріотами і України.

Щоб не допустити остаточного знищення авіаційної промисловості України, необхідно терміново змінювати кадрову політику в галузі. Високопрофесійні і авторитетні фахівці, справжні фанати авіаційної справи мають бути покликані Урядом для негайної реанімації галузі і її підприємств. Тільки так, за допомоги експертного середовища із врахуванням думки трудових колективів підприємств, які на місцях бачать всі проблеми і можуть дати цінні поради щодо їх подолання, можна врятувати галузь. Якщо ж цього не зробимо, Україну і надалі очікуватиме подальша деіндустріалізація, а значить і стагнація економіки, адже на аграрно-сировинній моделі високого розвитку економіки країни нам ніколи не забезпечити. Не потрібно вигадувати «велосипед», потрібно брати передовий світовий досвід розвитку економік і застосовувати його. Жодна розвинута країна світу, яка має таку високотехнологічну галузь, як авіабудування, в жодному разі не тільки не відмовляється від неї і не руйнує її, але і всіляко допомагає в розвитку. То чому в Україні все робиться навпаки? На це питання ми і маємо знайти відповідь.

Дії керівництва ДП «ЗАВОД 410 ЦА» загрожують безпеці авіаційного руху, наносять збитки державі, висвітлюють неправдиву інформацію, тому то є чудовий матеріал для реагування правоохоронних органів України.

З повагою, 

А.Смородін

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Укроборонпром,Boeing 737-500
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.