ПнВК? Не відмовились – відклали

06 грудня 2018, 14:57
Власник сторінки
народный депутат, глава бюджетного комитета ВР
0
179

В свіжому журналі Гроші - про те, чому «провалився» ПнВК, а також про нові ставки розмитнення автомобілів.

Незважаючи на те, що активісти та експерти вже відмовляються від боротьби за податок на виведений капітал та переключили свої зусилля на пошук «зради», президент України наполегливо продовжує роботу з Міжнародним Валютним Фондом з просування цього законопроекту. 

Під час переговорів із директором-розпорядником фонду Крістін Лагард Петро Порошенко домовився про прибуття найближчим часом технічної місії МВФ до нашої країни. В ході місії з’являться нові можливості опрацювання погодженої редакції законопроекту щодо податку на виведений капітал і, відповідно, перспективи для його прийняття. Тим більше, що разом з активістами ми дійшли розуміння: у будь-якому випадку не можна було впроваджувати податок з 1 січня 2019 року, адже його успішній імплементації має передувати чимала підготовча робота з боку Національного банку, Державної фіскальної служби та інших органів виконавчої влади. 

Тому все, що стосується податку на виведений капітал, буде залежати від подальших переговорів з МВФ. Просто так вийшло, що коли працювала попередня технічна місія, ми між собою не могли визначитися з варіантами перехідного періоду. Міністерство фінансів сподівалося, що його домовленості з МВФ і ті норми, які вдалося узгодити з нашими міжнародними партнерами (мається на увазі, що ПнВК буде вводитися не для всіх платників, а тільки для тих, у кого річний обіг нижче 200 млн. грн.), – це рішення проблеми і досягнення в переговорах. Але всі фахівці та експерти сказали, що можливість застосовувати ПнВК тільки для таких підприємств принесе шкоду ідеї, суті й ефекту самого податку. Тому зараз треба визначитися, на які компроміси готові піти експерти та бізнес разом з авторами законопроекту, щоб податок на виведений капітал дійсно працював. І коли буде чітка збалансована позиція, ми зможемо вести конструктивні переговори з представниками технічної місії МВФ. Я впевнена, що ми будемо просуватися, і закликаю всіх не втрачати оптимізму. Істеричні заяви точно не допомагають нам рухати справу вперед. Навпаки, і президентові, і всім прихильникам ПнВК, які продовжують роботу над його впровадженням, потрібні розуміння та підтримка.

Також останнім часом з’являється інформація про плани щодо масштабної фіскалізації операцій малого бізнесу. Але, відверто кажучи, мені про це невідомо. Якщо ми говоримо про електронний чек – це одне, але якихось законопроектів про фіскалізацію, якщо я не помиляюсь, поки що не існує. Рік або півтора тому у нас був такий законопроект в комітеті. Ми над ним ретельно попрацювали і зрозуміли, скільки старих, «совкових» норм по відповідальності треба прибрати з чинного законодавства, щоб касові апарати, програмне забезпечення та електронний чек служили тільки на користь і підприємцям, і економіці у цілому. Але до сесійного залу парламенту цей документ так і не потрапив.

З приводу авто на «єврономерах» я вже більше нічого не можу коментувати – все давно сказано. Нові ставки затверджено, почалося розмитнення і ми будемо намагатись спростити всі процедурні питання наскільки це можливо. Можу лише порадити їхати на митницю та прораховувати все на місці. Тому що люди багато чого не зрозуміли. На щастя, всі дороги вже розблоковані, і автовласники нарешті замислились над тим, як все-таки легалізувати свої авто. Тому дуже закликаю не підтримувати тих, хто продовжує збивати з пантелику основну масу людей, які дійсно хочуть розмитнити транспортні засоби за пільговою ставкою.

Наостанок хочу нагадати, що 22 листопада парламент підтримав законопроект №9260, який вносить зміни до Податкового кодексу відносно ставок окремих податків та зборів.

Найголовніше те, що спрощена система залишається без змін. Але ще нам належить вирішити питання разового декларування, а також введення норм і правил по боротьбі з розмиванням податкової бази. Думаю, що найближчим часом відповідні законопроекти будуть зареєстровані у Верховній Раді.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: МВФ,парламент,Новый Налоговый кодекс Украины,податок
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.