Все готово, але гальмують

27 червня 2018, 17:26
Власник сторінки
народный депутат, глава бюджетного комитета ВР
0
188

В журналі Гроші: про те, як розв’язати проблему реєстрації авто з єврономерами, а також про те, коли Верховна Рада схвалить податок на виведений капітал.

Що більше ми в комітеті міркували над варіантом розв’язання проблеми ставок акцизу для імпортних автомобілів, то більше я переконувалася в тому, наскільки в нашому суспільстві люди не готові чути одне одного. Одним здається, що треба взагалі скасувати акцизний податок на ввезення авто. Інші наполягають на тому, що кожна країна в Європі захищає свої інтереси, а податкова система – один із найважливіших інструментів захисту державних інтересів. І наводять величезну кількість аргументів і прикладів.

У підсумку, обробивши величезний обсяг матеріалів, ми в комітеті дійшли висновку, що, можливо, в Україні потрібно ввести нову шкалу акцизного податку. Так з'явилися законопроекти № 8487 і № 8488, які було зареєстровано в парламенті 15 червня. Згідно із запропонованими змінами в основі розрахунку акцизного податку на автомобілі будуть базові ставки. Для авто з бензиновим двигуном – 50 євро, з дизельним двигуном – 75 євро. Розмір акцизного податку дорівнюватиме базовій ставці, помноженій на коефіцієнт об'єму двигуна і коефіцієнт віку авто. При цьому коефіцієнт двигуна обчислюється шляхом ділення обсягу двигуна на 1000, а коефіцієнт віку – це кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва авто, до року визначення ставки податку.

Розраховані за новим принципом акцизи будуть значно нижчі, ніж ті, що чинні зараз. А різниця в розмірі ставок для різних за обсягом двигуна авто не буде такою істотною. При цьому акцизний податок на старі авто, певна річ, виявиться вищий за рахунок його збільшення на віковий коефіцієнт. Проте запропоновані нами поправки створять потрібні правові та економічні умови для реєстрації вже ввезених в Україну машин з іноземною реєстрацією.

Втім представники тієї таки АвтоЕвроСили кажуть: «Ні-ні-ні, нам така система не підходить!».
Але в такому разі компромісу і взаєморозуміння ми ніколи не знайдемо. Особисто я його шукаю вже три роки. І не просто шукаю. Ми зустрічаємося, говоримо, чуємо, відпрацьовуємо різні моделі, робимо розрахунки, пропонуємо всілякі сценарії розвитку подій. Але все одно раз по раз чуємо: «Ні, нам це не підходить». Вибачте, але тоді для кожної групи людей потрібно пригадувати окрему систему оподаткування, щоб усім подобатися. А так не буває, правила мають бути єдині для всіх.

Ще одна дискусійна тема – це податок на виведений капітал. Я прогнозую, що відповідний законопроект буде винесено на розгляд в парламент до кінця 2018 року. І гадаю, що це стане обопільним рішенням і нашого комітету, і Міністерства фінансів. Причому, я дуже розраховую на те, що в. о. міністра фінансів Оксана Макарова візьме участь в переговорах з МВФ і допоможе довести представникам фонду, що податок на виведений капітал в Україні має право на існування. І тільки-то це станеться, ми відразу зареєструємо законопроект про ПнВК.

Якщо казати про Національне бюро фінансової безпеки, то цей орган з'явиться, і він має стати невід'ємною складовою національної безпеки України. З питання створення НБФБ ми зараз працюємо з експертами, які представляють деякі політичні партії в парламенті, а також з експертами від економічних департаментів декількох міністерств, експертами країн Великої сімки. Тому я розраховую, що законопроект про нацбюро хоча б у першому читанні буде прийнято до кінця поточної сесії парламенту.

У процесі розробки знаходиться законопроект про одноразове декларування. Ми накопичили певний матеріал, вели переговори з МВФ. Проте, екс-міністр фінансів зробив все, аби дати уяву про потребу проведення одноразового декларування в Україні в невигідному світлі. Але ми всіма силами намагатимемося змінити думку МВФ і щодо цієї ініціативи.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: налоги,МВФ,капитал,Верховная Рада
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.