Те саме Бюро

13 березня 2018, 18:08
Власник сторінки
народный депутат, глава бюджетного комитета ВР
0
81

У журналі Гроші - про те, які методи буде використовувати у своїй роботі Національне бюро фінансових розслідувань.


Найголовніша проблема для бізнесу в діях податкової міліції полягала у тому, що силовики проводили слідчі дії на підставі ще не закінчених перевірок. Запропонована нами концепція Національного бюро фінансової безпеки передбачає, що сам по собі акт перевірки не буде підставою для початку кримінального провадження. Іншими словами, справу буде заведено лише у тому випадку, якщо платник податків не доведе свою правоту і йому інкримінують ст. 212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків).

Крім того, зараз інспектор не дуже турбується про те, чи буде платник оскаржувати його висновки за результатами перевірки чи ні. У майбутньому для ревізора це стане справою честі, тому що йому доведеться розбиратися з платником податків і доводити свою позицію без допомоги правоохоронних органів. Це важлива деталь, яку у процесі імплементації нових норм відчує на собі весь бізнес.

Аналітичні співробітники бюро проводитимуть збір і обробку великих масивів інформації з використанням сучасних методів кримінального аналізу, які дозволять виявити, в яких податкових схемах і системних порушеннях задіяний платник податків. І тільки якщо така інформація зібрана у відповідності з усіма процедурами, без порушень, вона може бути основою для відкриття кримінального провадження.

Популісти кажуть і продовжують говорити, що у структурі Нацбюро фінансової безпеки взагалі не повинно бути силового блоку. Це неправда, і це неправильно. Тому що якщо навіть 2/3 персонального складу бюро – детективи-аналітики, то нам все одно потрібно слідчо-оперативне управління, яке буде займатися тими злочинами, які виявляє аналітичний блок. Без цього ми не зможемо забезпечити максимально ефективну боротьбу з економічною злочинністю. При цьому ми взяли за основу досвід Литви та Румунії. Там силові підрозділи мають чітко визначений перелік функцій, і платники податків про їх існування не підозрюють, поки не порушують закон.

Так і в законопроекті про Нацбюро: у ньому дано визначення кожній дії детектива-аналітика, всіх функцій і процедур. Ми це зробили навмисно, щоб експерти побачили, що насправді суть і ідеологія НБФБ – саме аналітична робота. І найважливішим для нас було визначити роль і значення людини нової спеціальності «детектив-аналітик».

Також у законопроекті прописана підслідність бюро. Якщо говорити коротко, то повноваження з розслідування економічних злочинів, якими володіє Національна поліція, тепер переходять до бюро фінбезпеки. У той же час, підслідність СБУ не буде делегована бюро, тому що злочини, що знаходяться у віданні Служби безпеки, пов'язані з контрабандою зброї, наркотиків, тероризмом. Тобто до економіки вони, по суті, відношення не мають. Але часто перевірки та слідчі дії, проведені СБУ, безпідставно поширюються і на платників податків. Тому ми запропонували зміни до Кримінально-процесуального кодексу, згідно з якими процесуальний прокурор зобов'язаний буде протягом 24 годин визначати підслідність.

Тобто, якщо СБУ починає перевірку у рамках своєї підслідності, але потім заходить на ту «територію», за яку відповідає Нацбюро, процесуальний прокурор зобов'язаний визначити підслідність і передати всі матеріали у НБФБ. Це єдиний спосіб захистити бізнес від надмірного тиску з боку правоохоронних органів.

І в продовження цього якраз буде завершена ліквідація так званого підрозділу «К» (управління СБУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю – прим.ред.). Він залишиться при СБУ тільки у тому вигляді, в якому потрібно виключно для виконання його функцій. Перед нами президент ставив завдання: обмежити втручання будь-яких силових структур у роботу бізнесу. І його ми реалізували через юридично правильні норми. А прописати у законопроекті ліквідацію підрозділу «К» – це було б просто невігластво.
Що дуже важливо зробити – це у найкоротші терміни провести обговорення законопроекту з ключовими асоціаціями та активістами. Я зараз збираю всі коментарі зі своєї сторінки у Facebook з приводу НБФБ і буду реагувати на ті, які написані фахівцями, що прочитали проект закону. Хоча на сьогодні якихось гострих зауважень або критики немає. Найближчим часом у мене разом з групою фахівців, які працювали над проектом закону, заплановані зустрічі з профільними асоціаціями, щоб почути зауваження, обговорити їх і може бути внести у документ необхідні поправки. Адже буквально протягом двох тижнів законопроект про Нацбюро фінрозслідувань (орієнтовно до 19-20 березня – прим.ред.) повинен бути поданий президентом до Верховної Ради.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: СБУ,коррупция,Верховная Рада,борьба с коррупцией
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.