Життя бентежне. Та ми – жорсткіші

10 вересня 2018, 10:41
Власник сторінки
главный редактор журналов Деньги и Корреспондент
0
530
Життя бентежне. Та ми – жорсткіші

В журналі Гроші: Кабмін – у глухому куті, куди себе загнав сам, чи його туди підштовхнули? Навіщо Нацбанк допомагає урядові зупинити економічне відновлення, хоч уряд тієї допомоги й не вимагав?


А ціни тим часом почали осіннє зростання, яке пришвидшиться після невблаганного підвищення тарифів природних монополій. Але: справа йде до запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток, а також до скасування недолугого «земельного» мораторію. Тож тримаймо кулаки
.

Шалений тиск з усіх боків – так можна визначити стан справ уряду. Прем’єру з одного боку не дають набирати очки на популярних рішеннях (так, є можливості приймати популярні, а не тільки про підвищення комунальних тарифів). А з іншого боку на прем’єра вішають відповідальність за результати перемовин з МВФ та іншими жорсткими кредиторами України.

Особлива родзинка в тому, що домовлялись одні (Яресько-Гонтарєва), а відповідальність нестимуть нинішні очільники відповідних структур. 

Перемовини з місією Фонда – то ще не все. Насувається дата, коли суд у Лондоні винесе вердикт щодо «облігацій Януковича», а це 3 млрд. доларів тільки основної суми боргу.
ДФС залишилася без голови, який керував фіскальним блоком у якості виконуючого обов’язки рівнесенько 18 місяців. Нічого певного Мирославу Продану в провину поставити не змогли, проте він був вимушений покласти заяву на стіл. Можна вітати в.о. міністра фінансів пані Оксану Маркарову? Не впевнений. Наступника Продана навряд чи можна назвати людиною мінфіна.

Але ситуація навколо ДФС – не найскладніша справа для мінфіна та уряду загалом. Перемовини з МВФ – ось де реально цугцванг, тобто вимушені кроки, які не факт, що мають виграшну перспективу. Судіть самі: «священну корову» на прізвище Нафтогаз рухати – жодним чином. Десятки мільярдів гривен списано «на збільшення видобутку», проте збільшення немає. Мінфін та уряд загалом у лихоманці шукають кошти на субсидії у зв’язку з невідворотнім підвищенням цін на газ та електрику, а з іншого боку – падіння популярності нинішньої влади у середнього класу, який, до речі, привів діючих президента та уряд у владні крісла. Отримувачі субсидій? Це поле зайняте пані Юлією та паном Олегом. І буде велике щастя, якщо він посуне її. Тоді – живемо.

Що далі? Сподівання на те, що Конституційний суд зрушить з глухого кута земельну реформу через скасування мораторію на продаж агроземель. Якщо зрушить – отримаємо приплив інвестицій, що перекриє потреби 2019 року в валюті, напевно. Друге сподівання – податок на виведений капітал. Це також потужний позитивний сигнал для України.

Хоча все може бути перекреслене півтораразовим підвищенням ціни на газ. Як наслідок матимемо шалене зростання цін – і ніяке підвищення облікової ставки не допоможе їх пригальмувати. До речі, воно – нинішнє підвищення облікової до 18% – і зараз не допоможе. Але Нацбанк вчетверте за рік її піднімає. Трохи незрозуміло, навіщо? Аби банки точно нікого на власну справу не кредитували?

Хоча, життя бентежне й без облікової ставки. Проте саме тому маємо починати планувати наступний рік. Бо нам своє робити. 
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: МВФ,повышение цен,Конституционный суд,монополия,НБУ,Кабмин Украины,повышение тарифов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.