Хай живе слух

09 липня 2018, 10:23
Власник сторінки
главный редактор журналов Деньги и Корреспондент
0
654
Хай живе слух

В журналі Гроші: Чим ближче вибори, тим краще ті, що перебувають при владі, чують виборців і платників податків.Поряд з відмінними новинами на кшталт #перемога у нас є на слуху парочка в стилі #зрада

У перших числах липня від імені Кабміну внесли в Раду феєричний законопроект про криміналізацію контрабанди звичайних комерційних товарів – «Проект Закону про внесення змін до Крімінального та Кримінально-процесуального кодексів України відносно криміналізації контрабанди товарів» №8543 від 03.07.2018. До слова, контрабанда реально злочинного характеру (зброя, наркотики, предмети мистецтва та ін.) у нас і без того ходить під Кримінальним кодексом.

А тепер ось намагаються повернути те, що досить багато років тому було з КК України вилучено – контрабанда звичайних комерційних товарів. Коли відповідні букви з Кримінального кодексу свого часу прибирали, ми усі, включаючи уряд, Раду і президента, дуже навіть раділи: як же – йдемо в бік цивілізованих країн. Логіка тодішньої декриміналізації була проста, як двері: кримінальна стаття мало рятувала держбюджет і вітчизняних виробників. Але загроза кримінального переслідування давала силовикам в руки могутній інструмент для викручування рук і вибивання хабарів.

Власне, нинішні спроби призведуть до аналогічного результату – повернеться ще одна корупційна годівниця. А припиняти контрабанду? Ну, її як за допомогою адміністративної відповідальності путньо не припиняли, так і за допомогою кримінальної не почнуть.

При цьому в запропонованому законопроекті вже за контрабанду товарів на суму від 8,5 тис. до 34 тис. грн. передбачено позбавлення волі на термін від 3 до 7 років. Ну і далі за текстом – аж до 15 років за контрабанду в сумі від 85 тис. грн. Це колосальні суми?

Дідька лисого – ось що пише одна з моїх старих знайомих, що очолює благодійний фонд, який рятує від смерті онкохворих дітей: «... треба терміново ліків для своїх лисиків (так звуть діток, які проходять хіміотерапію і втрачають від того волосся) закупити і привезти, поки мене не посадили. У мене є хлопчик, для якого флакон препарату коштує 11 тис. грн.., а на місяць треба 10 флаконів, тепер мені за це від 8 років може припасти».

Ну і вишенька на торті – відповідно до Митного кодексу України товар на суму до 1000 євро або до 30 тисяч гривень, що ввозиться з собою при авіаперельоті, взагалі не підлягає не тільки стягненню мит і ПДВ, але навіть митному декларуванню. При провезенні наземним транспортом норма нижче вдвічі, але все одно вище мінімальних меж, зазначених у законопроекті.

Як це шкідливе марення проскочило Кабмін і дісталося до Ради – розуму не прикладу. Що прем'єр-міністр, що віце-прем'єри, що міністри – грамотні ж люди. Ексцес виконавця? Так навіщо Кабміну такі виконавці. Вочевидь, там, в кабінетах середньої ланки на Грушевського і на Контрактовій (де будівля мінфіну), таки «пороблено».

Реформи – штука спокуслива. Так, ми їх радо приймаємо. Але у «інвесторів в погонах» нікуди не дівається спокуса упакувати в красиві гасла і протягнути в тіні цілком прогресивних нововведень більш ніж людожерські норми. Такі норми, що Микола Янович слиною б захлинувся: «А що, так можна було?». Тож фокусуємо увагу на своїх інтересах, уважно читаємо законопроекти. У нас немає можливості робити дурниці: або прорвемося, або гривню замінить рубль.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: контрабанда,онкобольные,Верховная Рада,Кабинет Министров,реформы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.