Дембельський акорд

29 травня 2018, 12:29
Власник сторінки
главный редактор журналов Деньги и Корреспондент
3
1155
Дембельський акорд

Чим ближче 31 березня 2019 року, тим жорсткіше закручується український сюжет.. На шальках терезів занадто багато, щоб проігнорувати шанси, що залишилися - читайте в журналі "Гроші"

На кінець березня 2019 року заплановано президентські вибори. На кінець жовтня 2019 року – вибори до Верховної Ради. Політологи та політтехнологи, а також багато політиків говорять про можливість дострокових парламентських виборів – нібито, так нинішній президент може підстрахувати спадкоємність управління воюючою країною. А війна, на жаль, йде – досить подивитися на зростаючу інтенсивність бойових дій у травні, на маневри росарміі біля українських кордонів і багато іншого.

Не треба дивуватися тому, що у бізнесовому журналі торкнулися політики – вона впливає на економіку з розбігу, на зразок удару чоботом у тендітні офісні двері. Досить згадати про те, як відскочили ринки після старту масової російської агресії в серпні 2014 року. Або про те, чим закінчилися політично обумовлені економічні рішення у 2005 році (ревальвація ім. Тимошенко) та у 2012 році (блокування фінансового ринку Сергієм Арбузовим заради підтримки штучного курсу гривні).

Під ударом реально шанс України на існування в якості самостійної країни, тому що без зростаючої економіки вона приречена. У нас у 2019-2020 роках мають бути колосальні зовнішні валютні виплати, про що «Гроші» торочать вже скоро як рік. У нас зростання ВВП у межах помилки вимірювання – і це після двох поспіль економічних криз. У нас насувається газова криза у зв'язку з тим, що РФ включила на повну потужність «газову зброю». І припинення газового транзиту через Україну, це ж не тільки і не стільки про джерела імпортного газу, скільки про необхідність швидкого та радикального перекроювання газотранспортної системи під нові реалії. У нас ростуть податкове навантаження та держвидатки – і, як наслідок, демотивация платників податків працювати і робити бізнес тут, а не, наприклад, у Польщі-Чехії-Італії.

Проте, шанс пропетляти між краплями під час грозової зливи – є.

Досить прислухатися до вимог бізнесу – малого і середнього. Досить зрозуміти, що на якийсь час держапарат, держкомпанії і політики повинні прислухатися до поради «менше красти». Досить провести земельну і податкову реформи. Кумулятивний ефект від усього цього разом буде колосальний. Результати реформ у такій ситуації не складаються, а перемножуються. Про це можна довго писати, але є нагальні речі, які політикам і вищим чиновникам потрібно робити швидко, не намагаючись щось викроїти (див. стор. 15) собі по дорозі, крім лаврів рятівників країни.

Податок на виведений капітал, дерегуляція, земельна реформа – назріли і перезріли. Але поки йде їх забалакування, хоча годинник цокає. Приблизно, як у міні з годинниковим механізмом.

І ось нам приклад такого забалакування: затверджений Кабміном план заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції України на 2018 рік. Слухайте, ну не потрібно створювати міністерства яблук – від цього тільки дефіцит яблук народжується. Для розвитку індустрії програмної продукції досить знижувати або хоча б не нарощувати податкове навантаження, не влаштовувати маски-шоу в IT-фірмах, не блокувати банківські рахунки за надуманими кримінальними виробництвами. Просто не ламати те, що працює, іншими словами.

А якщо до того ж введуть замість податку на прибуток податок на виведений капітал – взагалі чудово буде.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: Выборы,капитал,Верховная Рада,дерегуляція
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.