Держава винна садоводам 255 мільйонів гривень

28 вересня 2016, 16:43
Власник сторінки
Председатель Ассоциации "Укрсадпром"
0
26
Держава винна садоводам 255 мільйонів гривень

Якщо садоводи хочуть отримати свої кошти - вони мають звертатись до суду

Законом України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.1999 р. було започатковано державну підтримку виноградарської, садівничої та хмелярської галузей економіки держави з метою їх розвитку. Зокрема, було запроваджено спеціальний збір, який справлявся з суб’єктів роздрібної торгівлі в розмірі одного, а пізніше – півтора, відсотка виручки, одержаної від реалізації пива та алкогольних напоїв. Зібрані кошти направлялися на спеціальний казначейський рахунок і могли використовуватись виключно на здійснення підтримки виноградарства, садівництва і хмелярства. Нецільове використання зазначених коштів було прямо заборонено згаданим законом.

Після набрання чинності Податковим кодексом у 2011 році справляння збору та порядок його використання було поступово спотворено. Так, з 2013 року дію Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» було припинено, а регулювання збору перенесено в Підрозділ 10. «Інші перехідні положення» Податкового кодексу України. Згодом, вольовим урядовим рішенням кошти спеціального фонду були перенаправлені в загальний фонд Державного бюджету і використані на покриття поточних видатків. Всупереч прямій забороні нецільового використання.

«Ніщо нізвідки не береться…»

Внаслідок вилучення коштів спецфонду фінансування бюджетних програм з підтримки виноградарства, садівництва і хмелярства відбувалося за залишковим принципом. Реальна підтримка галузі з боку держави скоротилася на порядок вже з 2013 року, хоча спеціальний збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства сумлінно збирали і навіть формально розподіляли до 2015.

Юридичними радниками Асоціації «УКРСАДПРОМ» була проведена комплексна робота щодо збору та аналізу інформації про стан заборгованості Держбюджету по виплаті грошових коштів за бюджетною програмою 2801350 «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».

У відповідь на численні запити до органів державної влади щодо розподілу та перерахування бюджетних коштів на виконання Бюджетної програми були отримані відповіді від Міністерства аграрної політики та продовольства України, органів Державної казначейської служби та Державної фіскальної служби, які підтвердили наявність невиконаних грошових зобов’язань перед суб’єктами господарювання та факти невиконання органами державної влади покладених на них обовязків, що призвело до порушення законних прав та інтересів суб’єктів господарювання в галузі садівництва, ягідництва та розсадництва, погіршення їх економічного становища.

«Порятунок утопаючого…»

За офіційними даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, станом на 01.04.2016 року загальна сума заборгованості Державного бюджету зі сплати грошових коштів за Бюджетною програмою складає 255 486 227 грн. 38 коп.

Більша частина з цих 255 млн. грн. може бути визнана з боку Державної казначейської служби України безнадійною заборгованістю та списана в дохід бюджету як безповоротна фінансова допомога вже з 01 січня 2017 року.

За даними Асоціації, для сталого розвитку та забезпечення внутрішніх потреб країни галузі садівництва та ягідництва необхідно принаймні 2,5 мільярди гривень, не враховуючи суми заборгованості. Однак, в Проекті Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» на галузь садівництва виділено 75 мільйонів гривень. Різниця очевидна. Садоводам слід розраховувати на себе.

Враховуючи поточну ситуацію та ризик списання державою своїх зобов’язань, Асоціація рекомендує своїм членам та іншим підприємствам галузі, за якими протягом 2012-2014 років визнано право на бюджетні компенсації, до 01 січня 2017 року звернутися до суду з позовами про стягнення заборгованості Державного бюджету.

Асоціація забезпечує всебічну статистичну, консультаційну, правову та судову підтримку учасникам галуз садівництва, ягідництва та розсадництва, зокрема, забезпечує аналіз судової практики, формує загальні та особисті рекомендації для учасників галузі щодо порядку примусового стягнення, а також забезпечує надання практичної допомоги у формування позовів, клопотань, заяв та інших документів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: бюджет,ассоциация,взыскание долга,задолженность,садоводство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.