В Україні склалась критична ситуація з реалізацією українських фруктів

26 червня 2016, 17:23
Власник сторінки
Председатель Ассоциации "Укрсадпром"
0
54
В Україні склалась критична ситуація з реалізацією українських фруктів
Асоціація "Укрсадпром", www.ukrsadprom.org

Свіжі українські фрукти не можуть експортуватись в більшість країн світу з причини відсутності погоджених фіто-санітарних умов з Україною на цю групу товарів

В 2015 році в Україні було вирощено більше 2 млн. т. плодово-ягідної продукції, суттєва частка якої досі залишається нереалізованою та зберігається у фруктосховищах підприємств, при тому, що вже розпочато збір нового врожаю 2016 року.

Проблема з реалізацією плодово-ягідної продукції виникла в результаті припинення торгових відносин між Україною та Російською Федерацією, куди експортувалось до 96% українських яблук, груш, айви, за офіційними даними ДФС.

Таке миттєве закриття ринку найбільшого споживача української продукції надзвичайно надзвичайно негативно вплинуло на стан цілої галузі садівництва, ягідництва та розсадництва. Суттєво зменшились обсяги закладання нових багаторічних насаджень, в 5 раз зменшився обсяг експорту свіжих українських фруктів та ягід, вартість основних фруктів (яблук та груш) зменшилась в середньому в 5 раз, що надзвичайно негативно вплинуло на рівень доходів населення, зайнятого в галузі.

Більшість учасників галузі садівництва, ягідництва та розсадництва – це дрібні виробники свіжих фруктів та ягід, які обмежені у можливостях просування своєї продукції на внутрішньому та зовнішніх ринках, не володіють достатніми ресурсами для підтвердження якості своєї продукції за міжнародними стандартами, а отже обмежені в можливості реалізовувати та експортувати свою продукцію, доносити інформацію про неї до потенційних споживачів не тільки за кордоном, а й в Україні.

Майже одночасно із припиненням експорту до Російської Федерації, в Україні було скасовано бюджетну програму «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» та припинено державну підтримку галузі, що стало ще одним потужним ударом по галузі, який майже добив галузь.

Зазначені події створили безпрецедентну кризу в галузі, яка є найбільш трудомісткою, зі всього сільського господарства, забезпечує роботою майже
1 млн. українців у сільській місцевості. Майже вся робота в галузі виконується вручну, зокрема, посадка, підрізка садів та ягідників, збирання урожаю, сортування тощо.

Таким чином, за відсутності державної підтримки галузі, своєчасного та ефективного вжиття необхідних заходів з боку держави, направлених на стимулювання реалізації та споживання українських фруктів та ягід, подальше мовчазне спостерігання за проблемами галузі, може призвести до соціального вибуху у сільській місцевості.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости бизнеса
ТЕГИ: фрукты,экспорт,садоводство
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.