Зрадив партію чи проголосував за сусіда - поклади мандат

20 серпня 2012, 07:26
Власник сторінки
політик
0
1013

Депутатів треба вчити поважати своїх виборців

За прогули та голосування чужими картками потрібно позбавляти мандата. Це передбачено законопроектом «Про відкликання народного депутата України», який я зареєстрував у Верховній Раді. В статті 81 Конституції України та статті 5 Закону України «Про статус народного депутата України» встановлений вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України. Однак, такої підстави як відкликання народного депутата виборцями у цьому переліку немає.

Деякі депутати, не відчуваючи жодної відповідальності перед виборцями, діють всупереч своїм передвиборчим обіцянкам, переходять з однієї фракції в іншу, змінюють політичні партії від яких їх було обрано до Верховної Ради України на політичні партії протилежної ідеології, державницької та світоглядної позиції; не ведуть роботи з громадянами; не відвідують засідання Верховної Ради України та комітетів Верховної Ради України.

У документів передбачається шість  підстав для відкликання народного обранця. Зокрема, це порушення Законів, що доведено судом, невідвідування половини пленарних засідань, невиконання доручень Верховної Ради, недотримання програми партії, за списками якої його обрано до Ради,  використання депутатського мандата в особистих чи корисливих цілях та голосування чужими картками.

Питання про відкликання можуть ініціювати виборці відповідного виборчого округу, але організовує процес Центральна виборча комісія. Для цього потрібно аби виборці відповідного округу провели збори на яких мають взяти участь не  менше 300 виборців. Складніше відкликати депутата обраного за партійним списком. Для цього потрібно провести збори у більшості областях України.

Ініціатори зборів про початок процедури відкликання народного обранця мають письмово повідомити про це Голову відповідної місцевої Ради не пізніше як за 15 днів. А вже керівник Ради у дводенний термін надсилає повідомлення про проведення зборів до  парламенту та ЦВК. Центральній виборчій комісії законопроектом відводиться 15 днів на реєстрацію, або на відмову у реєстрації ініціативної групи. Зважаючи на те, що більшість людей живуть бідно - ця процедура є безкоштовною…

Своїм законопроектом я не забороняю проводити збори на підприємствах, в установах та організаціях. Правда, це бажано робити або в обідній час або після роботи. Порушувати питання про відкликання обранця можна не частіше одного разу на рік. 

Присутність на зборах народного депутата, щодо якого виникло питання про відкликання, не є обов’язковою.

Відкликання відбувається шляхом голосування у відповідному окрузі так як під час виборів депутата. А робота окружної та дільничних виборчих комісій здійснюється згідно Закону «Про вибори народних депутатів України».

У законопроекті визначено як має виглядати бюлетень для голосування по відкликанню народного обранця, регламентовано підрахунок голосів та оголошення результатів голосування. Депутат вважається відкликаним, якщо за це висловилась більша половина виборців округу. Для того аби голосування відбулося потрібно аби в ньому взяло участь більше 50% виборців.

Впевнений, що ухвалення відповідного законопроекту підвищить вплив народу на прийняття владних рішень; посилить політичну та правову відповідальність народних депутатів України; надасть можливість запровадити процедуру відкликання депутатів, які втратили довіру виборців через радикальні зміни політичних сил чи недобросовісне ставлення до своїх депутатських обов’язків; дозволить підвищити ефективність роботи парламенту через позбавлення повноважень депутатів, які використовують надані повноваження у особистих, а не народних інтересах. 

Готовий вислухати пропозиції щодо цієї ініціативи. Найбільш раціональні будуть враховані у законопроекті.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Гости Корреспондента
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.